Nakon što je javno predstavio izabrano idejno rešenje za Spomenik nenasilju, Grad Niš obustavio javnu nabavku 1Spomenik nenasilju Polet: Foto Biljana Ljubisavljević

Postupak izrade idejnog rešenja Spomenika nenasilju u Nišu, koji će biti jedinstven u Srbiji, obustavljen je iako je pre više od mesec dana saopšteno da je gradski žiri izabrao rad “Polet” i taj rad predstavljen javnosti.

Spomenik nenasilju se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića (22), koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasprave u kafiću, koju je Skupština grada podržala sredinom ove godine.

Na Portalu javnih nabavki je objavljeno da se postupak obustavlja jer su “sve ponude neprihvatljive”.

“Komisija za javnu nabavku u fazi stručne ocene prijava utvrdila da prijave učesnika koje su dostavljene preko Portala javnih nabavki nisu sadržale izjave o ispunjenosti uslova za svako lice iz tima, već samo za lica koja su podnela ponudu. Komisija je zbog toga konstatovala da prijave svih učesnika nisu potpune… i samim tim utvrdila da su sve pristigle prijave neprihvatljive”, navodi se u odluci o obustavi postupka niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja je naručilac ove usluge, donetoj 25. novembra ove godine.

U odluci se ne navodi šta će biti sa izabranim idejnim rešenjem “Polet” čiji su autori studenti niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i koje je početkom novembra predstavljeno ispred Gradske kuće.

U KLER-u nisu odgovorili ni na novinarska pitanja da li će izbor žirija ostati na snazi nakon “uklanjanja tehničkih nedostataka” u javnoj nabavci, ili će se idejno rešenje birati ispočetka.

Nakon što je javno predstavio izabrano idejno rešenje za Spomenik nenasilju, Grad Niš obustavio javnu nabavku 2
Javno predstavljanje izabranog idejnog rešenja: Foto Biljana Ljubisavljević

Na javnom predstavljanju idejnog rešenja “Polet” gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da će izvođač radova biti izabran do kraja ove godine, a da će spomenik biti podignut početkom 2023.

„Biće to opomena pre svega mladim ljudima, poruka da se takve stvari više ne događaju i sećanje na sve nevino stradale žrtve. Hvala porodici Stojiljković na inicijativi, nije bilo dileme da li će biti prihvaćena“, rekla je tada Sotirovski.

Tanja Obradović, glavna gradska arhitektica i predsednica žirija, rekla je da žiri nije imao dilemu i da je od pristiglih radova jednoglasno izabrao rad „Polet“.

„Idejno rešenje ispunjava sve kriterijume konkursa. Spomenik je moderan, savremen i šalje jaku poruku“, istakla je Obradović na prezentaciji radova.

Gradski zvaničnici su tada kazali da bi ovaj jedinstveni spomenik- čiji su glavni motiv beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu- trebalo da bude visok deset metara.

Na postolju spomenika biće ispisani stihovi “Besmrtne pesme” Miroslava Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko/I zemlja će me skriti/I korov će me skriti/A ja ću za to vreme leteti visoko”.

Na njemu će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića, rečeno je.

Spomenik će biti podignut u parku Sveti Sava, gde je mladi Stoiljković ubijen, a finansiraće ga Grad.

Stojiljkovića je, inače, ubio sa četiri uboda nožem Dimitrije Stevanović, koji je tada imao 20 godina, a nakon fizičkog sukoba pobegao sa lica mesta.

Stevanović je osuđen na kaznu zatvora od 12 i po godina, a kazna je kasnije preinačena na 12 godina.

Nakon Vukovog ubistva bili su organizovani masovni građanski protesti protiv nasilja u gradu, kao i protiv odluke Višeg javnog tužilaštva da ovo krivično delo okvalifikuje kao ubistvo a ne kao teško ubistvo, za koje je tada bila zaprećena kazna od deset do 40 godina.

Sagovornici Danasa su u vreme podnošenja inicijative za podizanje spomenika ocenili da je obeležje sa takvom porukom poželjno, ali da njemu treba da prethodi ozbiljna borba protiv nasilja, koje ovde nema.

“Prigodnije bi bilo podizanje ‘spomenika palim institucijama’“, kazali su oni.

Nepodudaranja

KLER u svojoj odluci podseća da je vrednost javne nabavke izrade idejnog rešenja Spomeniku nenasilju 50.000 dinara.

Javna nabavka je bila raspisana 15. septembra i trajalado 26. oktobra , a stigle su četiri ponude, navodi se u odluci KLER-a.

Na javnom predstavljanju izabranog rada “Polet” je, međurim, saopšteno da je bilo pet ponuda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari