IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 1Foto: FoNet/Milica Vučković; Beta/AP/Darko Vojinović; Dusan Milenkovic/Antonio Ahel/ATAImages

U Srbiji su u nedelju 17. decembra održani parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i izbori za odbornike u Beogradu, Kragujevcu i još 63 mesta, a birališta, koja su otvorena u 7, zatvorena su u 20 časova. Čitaoci su mogli da prate dešavanja na portalu Danasa iz minuta u minut.

Vesti u vezi sa pokrajinskim i lokalnim izborima možete pratiti u posebnom blogu.

00.06 Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata. Na drugom mestu je „Srbija protiv nasilja“ sa 23,6 odsto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista „Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda“ sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

23.41 Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da su iznad cenzusa.

23.30 Marinika Tepić, nosilac liste Srbije protiv nasilja, poručila je da ne prihvataju rezultate koje je SNS iznela. Navela je da SPN na parlamentarnim izborima ima najmanje 26 odsto glasova. Oni će svim demokratskim sredstvima braniti izbornu volju građana, a pretočiće sve i u prigovore, istakla je Tepić.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je da će sutra biti ispred Republičke izborne komisije i da će obavestiti građane o svim daljim koracima.

23.15 Prisustvovali smo danas neviđenom izbornom nasilju, da su kombiji i automobilima dovođeni ljudi da glasaju, Arena je bila saborni centar i o tome imamo sve podatke koje ćemo izneti i ovo što se dogodilo ne možemo da prihvatimo kao rezultate fer i demokratskih izbora, rekao je na konferenciji za novinare Miroslav Aleksić.

On je rekao da imaju rezultate koji su bazirani na zapisnicima i da se do kasno u noć neće znati.

„Od uzorka od 29,17 odsto koji imamo – SNS je na 43,2, SPN ima 28,2, SPS 6,7, DSS i Nada 5,5 i lista Nestorovića 4,8. U Beogradu, kako je rekao, na jako malom broju biračkih mesta je završeno prebrojavanje. Nema govora da je SNS pobedila u Beogradu. Prema našim procenama 40.000 ličnih karata je izdato ljudima koji ne žive u Beogradu. I pored svega toga SPN i SNS su izjednačene, ali najveća biračka mesta nisu izbrojana“, rekao je Aleksić.

23.00 Lider SPS-a Ivica Dačić čestitao je SNS na pobedi i rekao da nije njegovih partijskih drugova da bi podneo ostavku, te da nije zadovoljan rezultatom i da bi bilo potrebno naći novog vođu stranke.

22.53 Nosilac liste „Mi – Glas iz naroda“ na republičkim izborima Branimir Nestorović izjavio je večeras da je uspeh koji je ostvarila ta lista ogroman i da „99 odsto neće ulaziti ni u kakve koalicije i da neće trgovati“. „Bićemo to što jesmo. Rašćemo dalje i to će se širiti“, rekao je Nestorović i dodao da bi bilo glupo da narodnu energiju koja je uložena u tu listu iznevere na prvom koraku. Nestorović je rekao da neće u koaliciju sa SPN, ali ni sa vladajućom partijom.

22.40 Gradska izborna komisija u Nišu nema podatke o izlaznosti na parlamentarnim izborima do 20 časova, a tek sutra će imati rezultate glasanja, rekli su večeras u GIK. Oni su kazali da je za saopštavanje ovakvih podataka ipak zadužen RIK, pošto je reč o parlamentarnim izborima.

22.17  Srbija ne sme da stane nesumnjivo najviše glasova je osvojila u Beogradu, rekao je Aleksandar Vučić u prvom obraćanju javnosti nakon završetka glasanja.

On je rekao da je apsolutna većina osvojena i u Pokrajini, od 120 poslanika imaće između 67 i 69 mesta. Drugoplasirana je lista Srbija protiv nasilja sa 28 do 29, SVM će imati najverovatnije 9, SPS 7, NADA 6 mandata i neka Ruska stranka sa jednim mandatom, rekao je Vučić.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Lena Stevanović / Danas

Na osnovu uzorka od 76 odsto, a moguće je da se promeni za jedan odsto i to samo kod velikih, stvari su takve, kako je rekao, da „Srbija ne sme da stane“ ima dvostruko više od SPN i to bez uračunatih glasova sa Kosova. „Više od 127 mandata će svakako imati, imaće apsolutnu većinu“, rekao je Vučić. U Beogradu SNS ima za sada 38,5 odsto, a druga je lista Srbija protiv nasilja 35 odsto. Šest odsto osvojila je koalicija Nada, 5,4 SPS.

22.14 Na osnovu uzorka od deset odsto ukupnih glasova – SNS ima 46,1, SPN 26,9, SPS 6,3, DSS 5,5, a Nestorović 5 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa, rekli su u štabu Srbije protiv nasilja. Beograd se još ne broji, a skoro su zatvorena poslednja biračka mesta, ostaje projekcija, rekao je Mitrović i dodao da imaju svaku osnovu za veru pobedu u Beogradu zbog razloga koje su naveli u prethodnim obraćanjima.

22.07 U štabu Srbije protiv nasilja i dalje bez obraćanja predstavnika koalicije, a nije poznato kada će ono uslediti, javlja reporter.

22.00 Predsednik Novog DSS-a i jedan od predstavnika koalicije NADA, Miloš Jovanović, obratio se novinarima na konferenciji u izbornom štabu ove koalicije. Jovanović se zahvalio svima koji su izašli na izbore, kaže da je ohrabrujuća izlaznost koja je veća od prošle godine. Milica Đurđević Stamenkovski je izjavila da je Nacionalno Okupljanje „sačuvalo parlamentarni status sa 3.8 odsto na republičkim iz orima, prema obrađenim biračkim mestima. Kako kažu, ovim rezultatom nisu zadovoljni, ali da je taj rezultat posledica kampanje protiv njihove koalicije.

21.45 Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID i IPSOS-a lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila je 46,6 odsto glasova, odnosno 129 mandata, iza je „Srbija protiv nasilja“ sa 23 odsto ili 63 mandata, a treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata, a cenzus bi trebalo da prođe i lista Branimira Nestorovića sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

21.17 U izbornom štabu SNS prva se javnosti obratila Ana Brnabić. „Dobro došli na slavlje“, rekla je Brnabić, ponavljajući, kako je rekla, reči predsednika Srbije. Rekla je da je bilo mnogo neistina, i onda je novinarima pokazivala skrinšotove sa vestima iz pojedinih medija, među kojima je i Danas. Jedina nepravilnost, kako je rekla, bio je incident u Odžacima.

Na osnovu uzorka od 50 odsto koje ima SNS, ova partija u ovom trenutku ima 47,1 odsto, rekla je Brnabić. Sasvim sigurno će lista Srbija ne sme da stane, naglasila je, imati više od 125 mesta.

21.11 Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović sa liste Nada za Srbiju još uvek nisu stigli u štab, javlja reporterka. Prema navodima njihovih stranačkih kolega, očekuju da će preći cenzus, a da će u Beogradu imati dvocifreni procenat.

20.45 Sanja Vujanović i Bojana Bukumirović, članice predsedništva Dveri obratile su se novinarima u izbornom štabu koalicije Nacionalno okupljanje. Bukumirović je rekla da je prema uzorku od 1.000 biračkih mesta širom Srbije, izlaznost 59,68 odsto na republičkom nivou, dok je u Beogradu nešto niža. Osvrnula se i na brojne nepravilnsati i istakla da su njihovi kontrolori o svemu obavestili komisije.

Preliminarnih procena rezultata još uvek nema, a kada ih bude, kako je rečeno, saopštiće ih lideri koalicije, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski.

20.39 Aleksandar Vučić je, kako javlja naša reporterka, izašao pred novinare i rekao da će pobeda biti ubedljivija nego što su sve prognoze pokazivale.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 3
L. Stevanović/Danas

20.19 Završeno je glasanje, zatvorena su sva osim onih gde je kasnilo ili gde je prekid bio duži od jednog časa, saopštio je RIK.

20.13 Peđa Mitrović iz Srbije protiv nasilja rekao je da su svi izgledi takvi da će odneti pobedu u Beogradu, jer je izlaznost na mestima gde je opozicija prošle godine odnela pobedu porasla u ovom izbornom procesu. „Takođe, na mestima tamo gde je prošle godine SNS odneo pobedu, izlaznost je manja u poređenju sa prošlogodišnjim izborima“, rekao je on.

20.06 U izborni štab SNS, kako javlja reporterka Danasa, došao je i ministar infrastrukture i energetike Tomislav Momirović. Počele su da pristižu i javne ličnosti koje su tokom izborne kampanje javno podržavale SNS, glumica Lidija Vukićević i pevačica Mira Škorić.

20.03 Prvi na listi koalicije „Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima Radomir Lazović rekao je da se nada da će volja građana biti jača od svih malverzacija i da će pobediti Srbija protiv nasilja, kao i da će sve krenuti u boljem pravcu.

20.00 Zatvorena su biračka mesta, ali se zbog gužvi i dalje glasa. Na izborima je do 19 časova, prema podacima Cesid glasalo 55,9 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

19.40 „Dolazak građana iz Republike Srpske organizovano autobusima u Beograd ukazuje na to da je već neko vreme na delu zloupotreba u vezi sa prijavljivanjima građana u Beograd. Ali, vi imate gomilu sveta koja je prijavljena ovde, ali živi ovamo-onamo, a naši su državljani“, kaže za Danas Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda.

19.37 U prostorije izbornog štaba SNS-a pristigao je među prvim funkcionerima i predsednik Aleksandar Vučić. Osim njega u prostorije je nekoliko minuta ranije stigao i Goran Vesić. U štab SPS-a stigao je Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića. U izborni štab koalicije NADA stigao je košarkaš Vladimir Štimac, kandidat za gradonačelnika.

U hotelu „Moskva“ u izbornom štabu koalicije Nacionalnog okupljanja prisutne su novinarske ekipe, ali predstavnika koalicije još uvek nema. Iz štaba su procenili da se Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović neće obratiti pre 21 čas.

19.29 U Nišu je do 18 časova na vanrednim  parlamentarnim izborima izašlo 52,09 odsto upisanih birača. Ovakva izlaznost je nešto manja nego na prošlogodišnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, kada je do ovog termina izašlo 53,08 odsto.

19.07 RIK je saopštio da je do 18 časova na glasanje izašlo 51,93 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Po regionima, u Vojvodini izlaznost je 52,24 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija 52,75 odsto, Južna i Istočna Srbija 51,84 odsto, a region Beograda 51,05 odsto.

„Do 18 časova na prethodnim izborima 2022. glasalo je 50,82 odsto, a ukupna izlaznost bila je 58, 6 odsto“, saopštio je Miladin Kovačević.

19.04 Peđa Mitrović iz Srbije protiv nasilja saopštio je da je procenat izlaznosti  do 17 časova – u Beogradu 45,4 procenata, u Vojvodini 48 odsto, centralnoj Srbiji 46,9, odnosno na nivou republike 46,5 procenata. „Što se tiče biračkih mesta u Beogradu izlaznost je dobra pogotovo na onim biračkim mestima gde je opozicija prošle godine usvojila dobar rezultat“, poručio je Mitrović.

18.57 Do kraja glasanja ostalo je još sat vremena. Pošto je na mnogim biračkim mestima zabeležena gužva, postoji mogućnost da građani koji su došli da glasaju i dalje ne stignu na red do 20 časova. Svako ko se u tom trenutku zatekne na biračkom mestu ili neposredno ispred njega, ima pravo da glasa.

18.56 Štab Socijalističke partije Srbije je otvoren, mada je još nepoznato kada će uslediti prvo obraćanje. Međutim, oko 19 časova očekuje se da u štab SPS stignu zvaničnici, dok se dolazak Ivice Dačića, lidera partije, očekuje oko 19.30.

18.35 Premijerka Srbije i potpredsednica Glavnog odbora SNS, Ana Brnabić, saopštila je da će se obratiti javnosti u 20.30 časova iz sedišta Srpske narodne stranke.

Prvo obraćanje u štabu koalicije Srbija protiv nasilja uslediće u 19 časova, javlja reporter Danasa. U štabu se nalaze brojne novinarske ekipe, a lidera koalicije u prostoru „Miljenko Dereta“ nema, barem ne u delu gde su novinari.

18.23 U Novom Sadu je do 18 glasalo 51 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je na izborima u Kragujevcu glasalo 52,24 odsto. U Nišu je do 18 časova na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 49,8 odsto upisanih birača, potvrđeno je u GIK, dok je u Novom Pazaru izlaznost 51 odsto.

18.02 Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel napisao je na mreži Iks da su izbori u Srbiji veoma važni za srpski narod i ceo region.

„Prisutan je rekordan broj međunarodnih posmatrača na današnjim izborima. Svet gleda“, napisao je Grenel.

17.53 Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmatrači na izborima, od 14 do 17 časova uočili  nepravilnosti na određenim biračkim mestima u Čačku, Somboru, opštini Grocka, Novom Sadu i u beogradskoj opštini Vračar.

17.42 Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom audio snimka koji je objavljen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika MUP-a i predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“. Kako ističu, predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni, niti im je od strane predstavnika ove koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka.

17.23 Premijerka Ana Brnabić reagovala je na društvenoj mreži Iks na vest da se od jutros u Beograd dovoze građani iz Republike Srpske, da se parkiraju ispred Arene u Beogradu, gde se nalaze birački spiskovi, a nakon što ih dežurni pronađu, usmeravaju ih dalje gde treba da glasaju. „Gospodo iz Šolakovih medija, šta je ovde nepravilnost/nezakonit“, napisala je, između ostalog, Brnabić.

17.18 U Vojvodini je do 16 časova glasalo 42,43 odsto birača. U Zrenjaninu je glasalo 46 odsto građana upisanih u birački spisak, a u Subotici je do 16 časova glasalo 39,3 odsto birača.

17.11 Pokretači inicijative ProGlas pozivaju Više javno tužilaštvo u Beogradu da u najkraćem roku obavesti javnost o saznanjima do kojih je došlo kada je reč o organizovanom dovođenju lica iz Republike Srpske na glasanje u Beogradsku Arenu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se posle toga i reklo da u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda pomno prati izborni proces i obaveštava javnost da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

17.06 RIK saopštava da je do 16 časova glasalo nešto više od 18.500 birača na Kosovu, a na celoj teritoriji Srbije 42,36 odsto. Dopisnica Danasa iz Niša javlja da je GIK u Nišu saopštio da je do 16 časova u ovom gradu na vanredne parlamentarne izbore izašlo 42,76 upisanih birača.

17.04 Direktor Beogradske Arene, Goran Grbović, tvrdi da nema pojma o okupljanju „birača“ iz Republike Srpske u dvorani, piše Vreme. „Predstavnici opozicije i pojedini građani tvrde da se masovno okupljaju ljudi prebačeni autobusima iz Republike Srpske, a onda po spiskovima raspoređuju na različita biračka mesta u Beogradu“, piše Vreme.

16.35 Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8 odsto), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4 odsto). Poređenja radi, na prošlim izborima je izlaznost u ovom periodu bila 42,4 odsto na nivou Srbije i 38 odsto u Beogradu, objavila je CRTA.

16.33 Posmatrači CRTA identifikovali su na Novom Beogradu zbirno mesto oko Arene Štark za ljude koji su došli da glasaju iz Republike Srpske.

„Dosta vozila iz RS je bilo kod Kvantaške pijace i Zmaja, ali i na Paliluli, Zvezdari i Voždovcu“, rekao je programski direktor Raša Nedeljkov.

On je pozdravio hitno reakcije policije koja je privela osobu zbog napada u Odžacima. „Pojedinačno se onemogućavaju posmatrači CRTA. Dva incidenta u Žablju, gde je prećeno našim posmatračama, u oba slučaja nije reagovao birački odbor“, rekao je Nedeljkov.

Pet prijava su podneli, kako je rekao, zbog sumnje na izbornu korupciju.

16.28 Osobe sa paralelnim biračkim spiskovima uočene su kod OŠ „Ivan Gundulić“ u Novom Sadu.

16.26 Izlaznost na izborima u Kragujevcu do 16 sati je 41,6 saopštio je GIK. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u ovo vreme, izlaznost u Kragujevcu je bila 41,19 posto upisanih birača.

16.24 Do 16 časova u Novom Sadu je glasalo 40,91 odsto. To je manje nego prošle godine, kada je u Novom Sadu do 16 časova glasalo 43,55 odsto birača, javlja dopisnik Danasa.

16.21 Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da je uvek dobar dan da građani koriste demokratsko i ustavno pravo da glasaju i da je bilo lepo videti redove ljudi koji na biralištima izražavaju volju.

16.14 Od ranog jutra u Boru gomila nepravilnosti, za Danas kaže Irena Živković predsednica GrO SSP Bor. Prema njenim rečima, kontrolor SSP je napadnut verbalno na biračkom mestu broj 4 i prećeno mu je jer je slikao kupovinu glasova.

16.11 Do 16 sati u Zaječaru izlaznost je 37,25 odsto, kazao za Danas Marko Minić predsednik GIK-a.

16.09 Odziv na izborima na teritoriji Beograda je danas u 14 časova iznosila 31,86 odsto, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 4
Foto: Beta/Branislav Božić

16.08 Procena Gradske izborne komisije u Leskovcu je da je danas do 14 časova na izbore izašlo 32 odsto birača. U Leskovcu su u birački spisak upisana 114.353 birača i oni mogu da glasaju na 194 biračka mesta.

16.05 Na teritoriji Sombora do 14 časova glasalo je 31,3 odsto upisanih birača, a izborni proces teče neometano, javlja Soinfo.

16.01 Građani su javili redakciji portala 021.rs da aktivisti vladajuće stranke posećuju birače u izbornom danu. Kako navode građani, aktivisti sa spiskovima u rukama, dok telefoniraju, primećeni su u Bačkoj ulici. Jedna Novosađanka navela je da joj je stigla poruka od Srpske napredne stranke u kojoj se navodi da im je danas „više nego ikad neophodna podrška dobrih ljudi“. U Futogu je organizovan prevoz na glasanje, vidi se na snimku objavljenom na društvenim mrežama.

15.58 Oko 15 sati na biračkom mestu 164 u Mesnoj zajednici Erdoglija glasao je narodni poslanik Nikola Nešiċ, kandidat za gradonačelnika opozicione liste Nova snaga Kragujevca.

15.52 Tamara Milenković-Kerković, narodna poslanica i kandidatkinja Dveri na listi „Nacionalno okupljanje –  Državotvorna snaga“ kaže da su Dveri prijavile policiji, RIK-u i GIK- u Niš tri teže nepravilnosti na glasanju u ovom gradu, među kojima je i „bugarski voz“.

15.45 Članovi RIK-a fizički su sprečeni da uđu u Beogradsku arenu kako bi proverili navode da se u ovoj dvorani nalazi nelegalno glasačko mesto. Obezbeđenje je nakon kraće rasprave izguralo pripadnike RIK-a iz ulaza ovog objekta.

15.38 Direktor za kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović rekao je da posmatrači tog pokreta nastavljaju da beleže izborne nepravilnosti tokom izbora i ocenio da je nelogično da predsedniku RIK-a Vladimiru Dimitrijeviću smetaju snimanja kršenja zakona, a ne kršenje zakona.

15.32 Do 14 sati u sjeničkoj opštini, na parlamentarnim izborima, glasalo je 18,7 odsto birača. Rekao je predsednik OIK Semir Abdulahović. U sjeničkoj opštini se glasa na 69 biračkih mesta. U opštini Tutin do 14 sati glasačko pravo od 32.281 birača, iskoristilo je 15 odsto.

15.23 U Vojvodini je do 14 časova glasalo 32,62 odsto birača.

15.19 Na konferenciji za štampu Bojan Stojadinović, član izbornog štaba liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac naveo je brojne nepravilnosti uočene na biračkim mestima.

15.14 U Čačku je do 14.00 časova glasalo 31,75 odsto birača, rekla je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Ljiljana Stanišić.

15.08 Na konferenciji za medije u 15 sati, Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je izlaznost do 14 sati 32,38 odsto. Kad je reč o regionima, u Vojvodina je izašlo 32,62, u Šumadiji 32,13 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 33,49 odsto, a u beogradskom regionu 31,86 odsto. Poređenja radi, na prethodnim izborima, u aprilu 2022, izlasnost je do 14 sati bila 31,56 odsto. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević osvrnuo se na informaciju iz Kragujevca o licima koja sa kovertama i spiskovima kontrolišu građana, objasnivši da je utvrđeno da su to članovi biračkog odbora koji su nosili materijal za glasanje van biračkog mesta.

Dimitrijević je objasnio da ne zna ko se okupljao ispred Štark Arene, ali da okupljanje i organizovani odlazak na glasanje nije zabranjen. Odgovarajući na pitanja o autobusima koji ispred Arene dovoze glasače iz Republike Srpske, on je ponovio da to nije zabranjeno, da okupljanje nije u nadležnosti RIK-a i da je bitno da su ti birači upisani u birački spisak u Srbiji. Dimitrijević je naveo da ljudi koji imaju dvojno državljanstvo imaju pravo da glasaju, bez obzira na to gde žive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danas (@danas.rs)

15.01 Zajedno za Novi Sad objavio je na društvenim mrežama fotografije paralelnih spiskova Srpske napredne stranke, javlja dopisnik Danasa.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 5
Foto: Društvene mreže/SSP

14.57 Do 14 sati glasalo je 31,17 odsto Novosađana, podaci su Gradske izborne komisije.

14.44 Zbog prijavljivanja nepravilnosti na biračkom mestu u selu Palojce, broj 187, posmatračica CESID-a je danas verbalno napadnuta od strane člana biračkog odbora, saopštio je CESID.

14.40 Policija je identifikovala i privela u Odžacima jednu osobu zbog sumnje da je danas učestvovala u napadu na mobilni tim Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA u tom gradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

14.39 Srbi sa Kosova glasaju u Kuršumliji, Raškoj, Tutinu i Vranju, jer Vlada Kosova nije dozvolila otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu. Autobusi koji uglavnom prevoze radnike zaposlene u institucijama Srbije na Kosovu kreću na svakih sat vremena u prepodnevnim satima. Takođe, na glasanje se ide i privatnim automobilima, pa se na prelazima stvaraju gužve.

14.38 Predsednik Srpskog pokreta Dveri i jedan od nosilaca izborne liste „Nacionalno okupljanje“ Boško Obradović glasao je danas u 12.44 časova na biračkom mestu broj 2 u Vatrogasnom domu, u naselju Alvadžinica u Čačku. On je na glasanje došao zajedno sa suprugom Julijom.

14.37 U Novom Pazaru, do 14 sati  izlaznost je 33 odsto. Za republičke i lokalne izbore glasa se na 99 biračkih mesta, a pravo glasa ima 91.262 birača. Predsednik GIK Raša Milić kaže da se na glasačkim mestima „javljaju sitniji problemi koji se u hodu odmah rešavaju“.

14.35 U Nišu do 14 časova na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 33,32 odsto birača.

14.33 Veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas ispred Štark Arene u Beogradu, navodi Televizija N1. Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački spiskovi i da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmeravaju gde treba da glasaju, odnosno na kom biračkom mestu.

14.32 Iz Ekološkog fronta Novi Sad saopštavaju da građani javljaju da u jednom automobilu čovek „vodi spiskove“, dok drugi „čuva stražu“ ispred OŠ „Prva vojvođanska brigada“, na Novom naselju. Pod pretnjom poziva policije – pobegao u dva navrata, javlja dopisnik Danasa.

14.28 Posmatrači lokalnih izbora u Novom Pazaru, na više birališta zabeležili su glasanje bez ličnih karti. Na jednom biračkom mestu, u prigradskom naselju zatečeni su „strani posmatrači“.

14.24 Na biralištima u Novom Sadu stvaraju se gužve, javlja dopisnik Danasa. Na nekim mestima čeka se i preko sat vremena na glasanje. S druge strane građani preko društvenih mreža javljaju da ih iz Srpske napredne stranke pozivaju sa pitanjem da li su glasali na izborima.

14.14  Gužva i na biračkom mesta u Osnovnoj školi „Čegar“, u niškoj opštini Pantelej, javlja dopisnica Danasa.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 6
Foto: Z. Miladinović/Danas

14.01 Kandidatkinja koalicije DJB-SDS, Mirjana Raščanin glasala je na biračkom mestu broj 6 u 13 sati. Pozvala je građane da izađu u što većem broju i glasaju za svoju budućnost.

13.58 Predsednik GIK-a u Zaječaru Marko Minić kazao je za Danas da je izlaznost u Zaječaru do 14 sati 30,44 odsto.

13.51 Narodna poslanica Jelena Milošević, koja je kandidatkinja koalicije „Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima, kazala je da su najveće  nepravilnosti u centralnoj niškoj opštini Medijana, u kojoj je poslednjih godina opozicija imala najbolje rezultate, a danas je izlaznost za oko četiri odsto veća nego na prethodnim izborima. „Naši kontrolori na biračkom mestu 7 u Medijani su jurili građanina koji je zaokružio listić, a potom ga nije ubacio u kutiju, već ga je ukrao, a slučaj su prijavili policiji“, kazala je ona. Prema njenim rečima, njihovi kontrolori u odboru na biračkom mestu 46 u Medijani su jednoj ženi konfiskovali spisak sigurnih glasova.

13.49 Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana sa pravom glasa, što je 0,1 odsto manje nego na izborima 2022 godine, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Potencijalni slučajevi korupcije i sumnje na kupovinu glasova tokom izbornog dana zabeleženi su danas, osim u Odžacima, i u Rušnju, opština Čukarica, i u Novom Beogradu, objavila je posmatračka misija Crte.

13.44 Predstavnici liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac kod izbornih mesta broj 30 i 31 u Staroj radničkoj koloniji zatekli su lica sa kovertama i spiskovima koji kontrolišu građane koji izlaze sa biračkih mesta.

13.41 Jelena Milošević, narodna poslanica i kandidatkinja koalicije „Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima, kazala je da na biračkom mestu broj 43 u niškoj opštini Medijana građanin nije mogao da glasa jer je „neko već glasao umesto njega i potpisao se“. „O ovome su nas obavestili naši članovi u biračkom odboru, koji nažalost nisu nadležni za kontrolu ličnih karata“, rekla je ona za Danas.

13.33 Na području Rasinskog okruga je do 12 časova najveća izlaznost zabeležena u Ćićevcu, gde je na birališta izašlo 21,9 odsto upisanih birača, rekao je agenciji Beta kooordinator Republičke izborne komisije (RIK) za Rasinski okrug Veljko Perović. U Kruševcu je, prema tim podacima, do 12 časova izašlo 21,7 odsto upisanih birača, u Aleksandrovcu 18,1, u Varvarinu 15,6, u Brusu 18,9, a u Trsteniku 18,4 odsto.

13.25 Do podneva u sjeničkoj opstini glasalo je 9,9 odsto biraca. U toj opštini u birački sposak upisano jr 27.145 glasača, koji glasaju na 69 biračkih mesta. U opštini Sjenica održavaju se samo parlamentarni izbori. I u opštini Tutin glasa se samo za novi saziv državnog parlamenta. Na 61 biračkom mestu pravo glasa ima 33.281 glasač. Do podneva biračko pravo iskoristilo je 6,71 odsto od ukupnog broja upisanih. Na teritoriji te opštine, u mestu Ribariće otvoreno je 11 biračkih mesta za glasače iz Zubinog Potoka, Peći i Prizrena.

13.22 Dopisnica Danasa iz Novog Pazara javlja da se učesnici izbora u tom gradu preko fiksnih telefona i SMS porukama pozivaju da izađu na glasanje uz „sugerisanje za koga da se glasa“.

13.18 Oko 13 sati na biračkom mestu broj 24 u Osnovnoj školi glasao je Veroljub Stevanoviċ, kandidat za narodnog poslanika i gradskog odbornika, prvi na listi Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 7
Foto: Ustupljena fotografija

13.16 Oko 21,16 odsto Novosađana glasalo je do 12 sati, saopštio je zamenik predsednika GIK Milovan Šijakov, uz napomenu da nije bilo prijavljenih nepravilnosti.

13.15 Na trećoj konferenciji RIK-a direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto od ukupnog broja glasača, što je neznatno povećanje u odnosu na prethodne izbore na kojima je u istom periodu glasalo 20,52 odsto. U regionu Vojvodine je izašlo 22,88 odsto, u Šumadiji 19,58 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 22,11, a kad je reč o beogradskom regionu 20,77 odsto. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević se osvrnuo i na konferenciju CRTE, i tom prilikom potvrdio da se dogodio incident u Odžacima, da su identifikovani, da će biti privedeni i sankcionisani u skladu s nadležnostima drugih državnih organa. Dimitrijević se osvrnuo i na incident u Blacu rekavši da je policija odvela u stanicu osobu koja je navodno davala novac biračima kako bi glasali.

13.14 Predsednik PUPS-a i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić glasao je danas u 11.00 časova na izborima za novi sastav parlamenta i lokalnu vlast u glavnom gradu, na glasačkom mestu 81, u Domu zdravlja Novi Beograd, u društvu svojih komšija.

13.13 Pravo glasa na parlamentarnim izborima koje je raspisala Srbija ima više od 1.000 građana koji žive u Crnoj Gori, a koji su izrazili želju da glasaju, rekao je konzul Ambasade Srbije u Podgorici Nemanja Sekicki.

13.12 U Leskovcu je na izbore do 10.00 časova izašlo devet odsto od 114.916 upisanih birača, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK).

13.11 Prema podacima Gradske izborne komisije, u Subotici je do 12 časova svoje pravo glasa iskoristilo 19,7 odsto građana, odnosno 24.788 od ukupno 126.017 upisanih u birački spisak.Na osnovu podataka izlaznosti građana na prethodnim izborima, 2022. godine, do 12 časova je glasalo 20 odsto birača.

13.08 Kolona glasača formirana je i ispred OŠ „Vlada Aksentijević“ u Beogradu, javlja reporterka Danasa.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 8
Foto: K. Živanović/Danas

13.05 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci glasao na parlamentarnim izborima u Srbiji. Dodik nije ulazio na za to predviđeno glasačko mesto, već je glasao javno pred novinarima.

13.01 Narodni poslanik i kandidat na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ Đorđe Stanković prijavio je Policijskoj upravi Niš sumnju da se u kol centru Srpske napredne stranke u Sportskom centru „Čair“ „kupuju glasovi“ za njenu listu na parlamentarnim izborima.

12.53 Na teritoriji opštine Tutin danas glasaju i birači iz Zubinog Potoka, Prizrena i Peći. Za njih je otvoreno 11 biračkih mesta u naselju Ribariće. Jedino što je poznato je da su na admnistrativnom prelazu formirane kilometarske kolone autobusa i automobila. Ista je situacija i na prelazu Jarinje. Iz tog pravca stižu birači na glasanje u Rašku. Kad je Tutin u pitanju nema informacija kako protiče glasanje za parlamentarne izbore. Telefoni predsednika OIK Muamera Mavrića i ostalih članova su nedostupni.

12.51 Gradska izborna komisija je saopštila da je do 12 časova u Nišu na parlamentarnim izborima glasalo 21,30 odsto upisanih birača.

12.46 Do 12 sati u Novom Pazaru na parlamentarne i lokalne izbore izašlo je 20 odsto birača. Primetne su gužve na biračkim mestima. Posmatrači lokalnih izbora tvrde da većih nepravilnosti nema, a u GIK da glasanje protiče bez problema. Svi nosioci lista za lokalne izbore su glasali. Poslednji na glasanje je izašao Benjamin Birđozlić, nosilac liste „Novi Pazar ne sme da stane“. Glasao je na biračkom mestu u OŠ „Stefan Nemanja“.

12.43 Predsednik stranke Novo lice Srbije, učesnik koalicione liste “Srbija protiv nasilja”, Miloš Parandilović ispunio je svoje građansku dužnost i glasao jutros u Priboju na biračkom mestu br. 12, OŠ “Vuk Karadžić”.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 9
Foto: Novo lice Srbije

12.42 Odziv na izborima za Skupštinu Beograda do 10 časova bio je 9,88 odsto, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

12.41 Izlaznost na izborima do 12 sati u Kragujevcu je 18,95 odsto saopštio je GIK.

12.38 Predsednik GIK u Zaječaru Marko Minić kazao je za Danas da je izlaznost u gradu na Timoku do 12 sati, 19, 25 odsto što je za procenat ili dva manje nego na prošlim izborima.

12.31 Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da nisu tačni navodi da je na biračkom mestu 187 u Leskovcu u glasačku kutiju ubacivano više listića od predviđenog.

12.21 Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 11 časova iznosi 15,1 odsto, dok je na izborima prošle godine u istom periodu bila 14,1 odsto. U Beogradu je izlaznost do 11 časova bila 14,5 odsto, dok je na prošlim izborima iznostila 12,6 odsto. Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 17,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 11 izašlo 19 odsto. Posmatrači Cesida od 9 do 11 sati primetili su više od 70 nepravilnosti.

12.17 Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 10 sati glasalo je 9,8 odsto birača, izjavio je danas na konferenciji za novinare šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov.

12.16 Nacionalni centar za upravljanje granicom Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova saopštio je da su danas „na prelazima između Kosova i Srbije duga čekanja za izlazak, ali i ulazak na Kosovo“. Najduže se čeka na prelazu Jarinje, gde se za izlazak sa Kosova čeka tri sata a za ulazak na Kosovo dva sata.

12.14 Kandidat Socijalističke partije Srbije za gradonačelnika Beograda Toma Fila glasao je danas oko 10.00 časova na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Terazije, u Gradskoj opštini Stari grad.

12.11 U opštini Odžaci u selu Karavukovo napadnuti su posmatrači Crte i tom prilikom im je uništeno vozilo, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danas (@danas.rs)

12.09 Predsednik GIK u Zaječaru Marko Minić kazao je za Danas da je izlaznost u gradu na Timoku do 12 sati 19,25 odsto, što je za procenat ili dva manje nego na prošlim izborima.

12.05 U Kragujevcu se veċ stvaraju gužve na glasačkim mestima. „Čekala sam 20 minuta u redu“, kaže za Danas mlada Kragujevčanka koja je glasala oko podne na biračkom mestu br. 40 u naselju Pivara.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 10
Foto: Privatna arhiva

11.57 Kandidat za poslanika na listi SPS-JS, dr Mirko Nikolić glasao je u 12 sati na izbornom mestu broj 5 u GU Zaječar.

11.54 Kandidat za narodnog poslanika i gradskog odbornika liste „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ Dalibor Jekiċ glasao je na biračkom mestu broj 25 u Osnovnoj školi Treċi kragujevački bataljon.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 11
Foto: Ustupljena fotografija

11.53 Kandidatkinja na listi „Srbija protiv nasilja“ Dragana Rašić glasala je posle 11 sati na biračkom mestu u Zaječaru.

11.50 Na biračkom mestu u DZ Zvezdara građani komentarišu da u ovo vreme nikad nisu bile ovakve gužve. Na ulazak na biračkom mesto se čeka od 40 minuta do sat vremena, javlja čitalaca Danasa.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 12
Foto: S. Berberović

11.43 Potpredsednik Srpske liste Igor Simić glasao je u Raški.

11.41 Kopredsednica stranke Zajedno i kandidatkinja za poslanicu na listi „Srbija protiv nasilja“ Biljana Stojković glasala je danas u 10 časova u Osnovnoj školi Duško Radović na Novom Beogradu.

11.39 Šef Misije Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) Albert Jonson izjavio je danas je do sada posetio dva biračka mesta i da će u toku dana posetiti još jedno u Beogradu i preneo prvi utisak da proces ide glatko i da je dobar odziv, ali da će konačni nalazi biti izneti sutra na konferenciji za novinare.

11.35 Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma glasao je jutros u 10.00, sa porodicom, na biračkom mestu u Končarevu kod Jagodine.

11.31 Do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,8 odsto građana s pravom glasa, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta). Izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 10 časova bila je 10 odsto. Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 10 časova izašlo je 9,6 odsto birača, što je više u odnosu na izbore 2022. godine, kada je u tom periodu u Beogradu izlaznost iznosila 8,4 odsto.

11.28 I u Ambasadi Srbije u Moskvi biračko mesto je otvoreno od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

11.26 U Sjenici je svih 68 biračkih mesta otvoreno na vreme, a pravo glasa ima 27.145 birača. Predsednik OIK Sjenice Semir Abdulah za Danas je rekao da je na nekoliko mesta bilo „verbalnih nesporazuma između članova biračkog odbora i predstavnika stranaka“. Prema podacima sa dva uzorkovana mesta u gradu, do 10 sati je glasalo 3,37 odsto birača. U OIK kažu da je izlaznost mala zbog niskih temperatura. U Sjenici je jutros zabeleženo minus 10.

11.25 Predsednik Privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašiċ, glasao je na biračkom mestu broj 12 u Osnovnoj školi Jovan Popoviċ u Kragujevcu.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 16
Foto: Z. Mišić/Danas

11.23 Navodi medija da je na pojedinim biračkim mestima započeto glasanje pre nego što su zapečaćene kutije u koje pre toga nije bio ubačen kontrolni list su potpuno netačne, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK). Komisija navodi i da ni od jednog biračkog odbora sa teritorije Novog Beograda nije dobila informaciju o nepravilnostima na samim glasačkim mestima, kao ni oko biračkih mesta.

11.22 U BiH na 19 biračkih mesta za izbore u Srbiji može da glasa 11.500 građana s pravom glasa.

11.20 Nosilac liste „Narodna stranka-Siguran izbor – Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić glasao je danas na biračkom mestu 22, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na Vračaru. Jeremić je na glasanje došao sa suprugom Natašom.

11.18 Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) u Subotici Tatjana Božić je izjavila za agenciju Beta da je izlaznost građana u ovom gradu do 10 časova 9,4 odsto i da glasanje protiče bez problema. Od ukupno upisanih 126.017 birača u Subotici za republičke izbore, glasalo je u prva tri sata njih 11.789, što je 9,4 odsto, rekla je Božić.

11.16 U Čačku je do 10.00 časova danas glasalo 7,42 odsto birača, rekla je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Ljiljana Stanišić.Ona je kazala da su sva biračka mesta na teritoriji Čačka jutros otvorena na vreme i da glasanje protiče bez problema. U birački spisak Čačka upisano je 94.357 glasača. U Čačku se glasa na 104 biračka mesta.

Jutros OŠ Jajinci.
Pančevci na glasanju, vozač tvrdi da je „Sve dogovoreno sa Acom i da kasnije ide po drugu turu na Miljakovac“. pic.twitter.com/lyhGU1xsJ1

— Bane Radosavljević (@ekonomskitajgr) December 17, 2023

11.15 Portal 021 dobio je od građana fotografije na kojima se vide osobe koje vode paralelne biračke spiskove kod biračkih mesta u Osnovnoj školi „Laza Kostić“ u Kovilju pored Novog Sada.U jednom slučaju vide se ljudi kraj otvorenog gepeka u kojem se nalazi više spiskova. „Parkirano je pet automobila i ‘najnormalnije’ imaju liste i vode evidenciju“, rekao je jedan meštanin za 021.

11.14 Kopredsednik stranke Zajedno, kandidat za gradonačelnika Šapca liste „Šabac protiv nasilja“ i kandidat za narodnog poslanika liste „Srbija protiv nasilja“ Nebojša Zelenović glasao je jutros u osam časova u Mesnoj zajednici „Žika Popović“ u Šapcu.

11.11 Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji RIK-a izjavio je da je do 10 časova glasalo 9,94 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Poređenja radi 3. aprila 2022. izlaznost do tog perioda je je bila 9,59 odsto, dodao je Kovačević. Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević odbacio je navode da se na biračkim mestima na Novom Beogradu i Starom gradu u Beogradu vrši pritisak na birače i kazao da su „posebno neosnovane i sramne“ tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti.

11.05 Iz Gradske izborne komisije u Novom Sadu kažu da je do 10 sati u ovom gradu glasalo 10,49 odsto glasača. Milovan Šijakov iz GIK-a kaže da do sada nisu primećene nikakve nepravilnosti i da izbori protiču u najboljem redu.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 17
Foto: A. Latas/Danas

11.02 Prostorije u kojima su se godinama sprovodili izbori promenjene su preko noći, pre dva dana, na biračkom mestu broj 27, u naselje Novi gradski centar u Boru, kaze za Danas Irena Živković, predsednica gradskog odbora SSP u Boru. Građani nisu pravovremeno obavešteni, a članovi biračkih odbora su od jutros jedva našli biračko mesto. Koalicija Srbija protiv nasilja od jutros lepi obaveštenja po gradu, javlja dopisnik Danasa. Opširnije OVDE.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 18
Foto: Ustupljena fotografija Danasu

10.59 Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski glasala nešto posle 10 časova u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 19
Foto: Z. Miladinović/Danas

10.57 Kandidatkinja Nacionalnog okupljanja za poslanika Milica Đurđević Stamenkovski glasala je danas u Osnovnoj školi “Janko Veselinović” na Voždovcu.

10.54 Član Opštinske izborne komisije (OIK) u Raški Filip Ljubičić izjavio je da ga je jutros ispred biračkog mesta broj sedam u naselju Supnje vređao i napao član biračkog odbora.

10.51 Jedan od nosilaca liste za Beograd „Srbija protiv nasilja“ Dobrica Veselinović glasao je petnaestak minuta posle 10 časova na biračkom mestu broj osam, u bloku 22 na Novom Beogradu u društvu supruge i ćerke.

10.49 Predsednik RIK-a negira napad u Ruskom Krsturu, tvrdi da je u pitanju verbalni sukob.

10.47 U Gradskoj izbornoj komisiji Niša kazali su da se izlaznost upisanih  birača do 10 časova u pet gradskih opština kreće od osam do 9,5 odsto. Najmanja izlaznost je u gradskoj opštini Crveni Krst, gde je izašlo osam odsto birača. Manju izlaznost beleži i centralna i najveća gradska opština Medijana, u kojoj je prethodnih godina opozicija ostvarivala najbolje rezultate (8, 3 odsto). U opštini Pantelej izašlo je 8,57, a u Paliluli 9,19 odsto birača. Najveća izlaznost je u gradskoj opštini Niška Banja (9,5 odsto).

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 20
Izborno mesto 7 i 8 Branko Bjegović, opština Crveni krst u Nišu, gde je izlaznost najmanja Foto: Z. Miladinović/Danas
IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 21
Izborno mesto 7 i 8 Branko Bjegović, opština Crveni krst u Nišu, gde je izlaznost najmanja Foto: Z. Miladinović/Danas

10.45 Na biračkom mestu u Šumaricama glasao je Ognjen Saviċ, predsednik Pokreta slobodnih građana, kandidat za odbornika liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

10.44 Prema podacima sa četiti uzorkovana mesta, dva u gradu i dva u selu, do 10 sati u Novom Pazaru na parlamentarne i lokalne izbore izašlo je 10 odsto birača, rekao je Raša Milić, predsednik GIK.

10.42 Prema podacima sa 12 oglednih biračkih mesta u Kragujevcu je do 10 sati izlaznost za parlamentarne izbore 8,20 procenata, saopštio je GIK.

10.38 Kandidat liste „Srbija protiv nasilja“ u Zaječaru Goran Kalčević glasao je na biračkom mestu u vrtiću „Zdravac“ u Zaječaru. U Zaječaru do 10 sati izlaznost je 6,74 odsto, javlja dopisnik Danasa.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 22
Foto: M. Stojanović/Danas

10.36 Osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) i predsednik SDPS Rasim Ljajić u 10 sati, glasao je na biračkom mestu u zgradi novopazarske Pete mesne zajednice.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 23
Foto: Slađana Novosel/Danas

10.33 Posmatrači lokalnih izbora u Novom Pazaru, kažu da je interesovanje za glasanje veliko. Ispred biračkih mesta, pre otvaranja, u redu je čekalo po dvadesetak ljudi. To je posebno bilo izraženo na biračkim mestima u centru grada. U blizini biračkih mesta nema istaknutih partijskih obeležja. Ukazuju da, uobičajeno, u prostorijama u kojima se glasa, ima znatno više birača od paravana za glasanje, javlja dopisnica iz Novog Pazara.

Mali prekrsaj na koji niko nikada ne obraca paznju.

10.31 Predsednik Pokrajinske izborne komisije (PIK) Rajko Marinković izjavio je da su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta u Vojvodini i da za sada, prema saznanjima komisije, nema nepravilnosti.

10.27 Izborne nepravilnosti uočene su i u Novom Sadu, saopštio je pokret Kreni-promeni. Kako je navedeno iz ovog pokreta, u Novom Sadu je uočeno slikanje i snimanje glasačkih listića. Sa druge strane, zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu, Milovan Šijakov, kaže da većih nepravilnosti do sada nije bilo, kao i da su sva biračka mesta otvorena na vreme, javlja dopisnik Danasa.

10.25 Kandidat za poslanika ispred koalicije „NADA“ u Zaječaru, Ivan Dinić, glasao je tačno u 10 sati na biračkom mestu broj 1 u Zavodu za javno zdravlje „Timok“. Kaže da za sada nema nepravilnosti i očekuje da tako i bude. Takođe, pozvao je građane da izađu u što većem broju.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 24
Foto: M. Stojanović/Danas

10.24 Lider Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je jutros da je jedna aktivistkinja te partije napadnuta u Novom Sadu, u Ulici Janka Čmelika. „Tri neka jaka heroja su napala jednu devojku. A zamislite da se nešto njima desilo? Ali kada trojica huligana i kukavica napadne jednu devojku, to je valjda demokratski i fer čin“, naveo je Vučević.

10.14 Predsednik Nove demokradske stranke Miloš Jovanović i nosilac liste koalicije “Nada”, glasao je jutros na Vračaru. Jovanović je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj Školi “Jovan Miodragović”.

10.14 Predstavnici liste Srbija protiv nasilja (SPN) pozvani su u subotu uveče na hitan sastanak u MUP Srbije na kojem im je rečeno da „policija ima informacije“ domaćih, „ali i stranih službi“, da ta lista sprema nasilne upade u republičku i gradsku izbornu komisiju, saopštila je danas ta koalicija i poručila da ne sprema nikakve nasilne akcije.

10.07 U Srbiji je danas do 9:00, prema projekciji izlaznosti Ipsos Srbija i Cesida, glasalo 5,2 odsto građana s pravom glasa.

10.04 Posmatrači „Kreni-promeni“ u prva dva sata glasanja zabeležili su teže prekršajena biračkim mestima u Beogradu, Kraljevu, Loznici i Novom Sadu, saopštila je danas ta nevladina organizacija.

9.54 Jahja Fehratović, predsednik novoformirane Stranke budućnosti i razvoja, glasao je na biralištu u naselju Gornji Šutenovac.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 25
Foto: Slađana Novosel

9.50 Prvi bošnjački lider koji je jutros glasao bio je predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić glasao je na biračkom mestu 97 u OŠ „Desanka Maksimović“.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 26
Foto: Slađana Novosel

9.43 Kandidat za poslanika u Skupštini Srbije Radomir Lazović glasao je jutros u beogradskoj opštini Stari grad. Lazović, koji je prvi na izbornoj listi koalcije „Srbija protiv naslja“ na parlamentarnim izborima, glasao na biračkom mestu u Zdravstvenoj stanici u Ulici Koste Stojanovića.

9.41 Premijerka Srbije i kandidatkinja sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Ana Brnabić glasala je jutros u 9.15 časova na biračkom mestu 34, u Školi za dizajn, u beogradskom naselju Dedinje. Premijerka je na glasanje došla u pratnji partnerke i sina. Prethodno je ministarka za zaštitu zivotne sredine i funkcionerka Srpske napredne stranke Irena Vujović glasala na tom biračkom mestu.

9.36 Predsednik GIKa Zoran Lukić izjavio je da su na dva mesta probleme rešili članovi biračkih odbora. Lukić je na konferenciji za novinare rekao da je bilo problema na biračkom mestu 51 u Rakovici i 50 u Zvezdari, ali su članovi biračkog odbora uspeli da reše probleme i da počne glasanje.

9.34 Koalicija „Srbija protiv nasilja“ prijavila je policiji da je njihova članica lokalne izborne komisije u Ruskom Krsturu napadnuta kada je primetila nezakonite radnje više osoba na glasačkom mestu 34, u opštini Kula.

9.33 Na biralištu u Osnovnoj školi „Miroslav Antić“, na biračkim mestima 1, 2, 3. i 4, u niškoj opštini Pantelej, nema gužvi, i glasa tek pokoji birač, uglavnom starije dobi. U biračkim odborima kažu da „sve protiče u najboljem redu“, iznoseći nezvanični utisak da je „na prošlogodišnji izborima, u jutarnjim časovima, bila veća izlaznost“.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 27
Foto: Z. Miladinović/Danas

9.26 Na jednom biračkom mestu u opštini Kula aktivista Srpske napredne stranke (SNS) napao je jednu članicu biračkog odbora, saopštila je jutros stranka Vojvođani-LSV.

9.24 Za glasanje van biračkog mesta Gradskoj izbornoj komisiji u Kragujevcu prijavilo se do sada više od 500 građana, javlja dopisnik Danasa.

9.14 Na biračkom mestu broj 36, u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“ na Vračaru glasao je lider Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, koji je i jedan od licera koalicije NADA.

9.09 Posmatrač Marina Pavlić izjavila je za TV Nova da su uočene brojne nepravilnosti u pripremama za glasanje na biračkim mestima. Reč je o težim i lakšim povredama izbornog procesa. Na nekim mestima nije ubačen kontrolni listić pre početka glasanja, uočeni su ljudi kako slikaju svoje glasačke listiće, a na Novom Beogradu je čak primećen i „bugarski voz“.

9.06 Uprkos velikim gužvama, na samim biračkim mestima glasanje se odvija nesmetano i brzo, rekli su za Kosovo onlajn birači iz Severne Mitrovice na biralištu u Raški.

9.03 Predsednik Srbije i nosilac liste „Srbija ne sme da stane“ Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto pre devet časova na Novom Beogradu. Vučić je glasao na biračkom mestu broj 140, u zgradi dečijeg vrtića „Tesla-nauka za život“. On je na biralište došao sam, a čekao je u redu za glasanje četrdesetak minuta, javlja reporter FoNeta.

9.02 Prema prvom preseku Cesida i Ipsosa, do 9 časova, u Srbiji je na birališta izašlo 4,8 odsto glasača, a u Beogradu je odziv nešto veći – 5,1 odsto.

8.58 Miloš Vučević, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke, glasao je jutros u MZ „Narodni heroji“ u Novom Sadu, javlja dopisnik Danasa iz Novog Sada.

8.53 Svih 99 biračkih mesta u Novom Pazaru otvoreno je na vreme, a glasanje protiče bez problema. U ovom gradu se danas održavaju i lokalni izbori. Učestvuje osam izbornih lista, a pravo glasa ima 91.262 građana, javlja dopisnica Danasa iz Novog Pazara. „Opština Sjenica na današnjim lokalnim i parlamentarnim izborima na biračkom spisku ima 27.145 građana, a svih 69 biračkih mesta je otvoreno na vreme i bez tehničkih i organizacionih problema“, rekao je predsednik OIK Semir Abdulahović.

8.51  Kandidat liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić glasao je jutros u Novom Beogradu. Šapić je na biračko mesto 119 u osnovnoj školi „Borislav Pekić“ došao sam.

8.47 Marinika Tepić nositeljka liste Srbija protiv nasilja glasala je jutros u MZ „Sonja Marinković”, na Keju žrtava racije u Novom Sadu.

8.44 Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su u Beogradu sva biračka mesta jutros otvorena na vreme, u 7:00. Lukić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je otvoreno svih 1.180 biračkih mesta u Beogradu. On je prvu današnju konferenciju za novinare Gradske izborne komisije najavio za 9:00.

8.41 Zamenik predsednika Srpska radikalne stranke Aleksandar Šešelj glasao je jutros u 7.30 časova na biračkom mestu 103 u Osnovoj školi „Svetislav Golubović Mitraljeta“ u Batajnici.

8.38 Kandidat koalicije „Srbija protiv nasilja“ za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović glasao je jutros u beogradskoj opštini Zvezdara. Obradović je glasao na biračkom mestu u Vrtiću “Duga”

8.37 Predsednik Gradske izborne komisije u Zaječaru, Marko Minić kazao je da je svih 69 mesta na teritoriji grada Zaječara otvoreno. Prema njegovim rečima, pravo glasa ima 47.894 birača i glasanje zasad protiče u najboljem redu.

8.35 Predsednik RIK Vladimir Obradović rekao je, na prvoj današnjoj kofereniciji za novinare, da je bilo nekih „sitnih stvari“, pa je tako sedište jednog biračkog mesta u Žitorađi premešteno jer nije bilo struje, dok su dva u Somboru promenila prostoriju zbog „pucanja cevi“.

8.24 Na biračkom mestu broj 15 u medicinskoj školi „Sestre Ninkoviċ“ u Kragujevcu do 8 sati i 20 minuta izašlo je 20 glasača od ukupno upisanih 1.187 za republičke i 1.042 za lokalne izbore. Po rečima predsednika biračkog odbora Selimira Glišiċa sve se odvija u najboljem redu, javlja dopisnik Danasa iz Kragujevca.

8.17 Iz Zubinog Potoka krenuli glasači u Srbiju na glasanje, u toku dana očekuje se polazak 20 autobusa.

8.02 Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je jutros u beogardskoj opštini Savski venac. Dačić je na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Dedinje glasao sa suprugom i sinom.

7.58 Zeleno levi front (ZLF) saopštio je da je sinoć u Beogradu, nakon sastanka kontrolora na Zvezdari, napadnuta i povređena žena koja je trebalo danas da bude predstavnica stalnog sastava biračkog odbora ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“.

7.51 Sva biračka mesta u Nišu otvorena su na vreme, kazala je predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević. Pravo glasa ima 228.491 upisanih birača, a građani glasaju na 177 biračkih mesta, od kojih je jedno u Kazneno-popravnom zavodu. U Nišu nisu raspisani vanredni lokalni izbori, već će se oni održati u redovnom terminu, na proleće sledeće godine, javlja dopisnica Danasa iz Niša.

7.48 Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, treći na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ za parlamentarne izbore, glasao je jutros u 7.20 u Beogradu, na biračkom mestu 29. u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“, na Vračaru, javlja Beta.

7.41 U Kragujevcu je u 7 sati otvoreno svih 168 biračkih mesta, kao i još jedno jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, javlja dopisnik Danasa iz ovog grada. Ko je u trci za 87 odborničkih mesta čitajte u posebnoj vesti.

7.39 Na biračkim mestima 6 i 7 na Banovom brdu u gradskoj opštini Čukarica u Beogradu, u izlasku na glasanje prednjače mladi, javlja RTS.

7.34 Na pojedinim biračkim mestima redovi su sve duži. Ljudi koji idu na posao kažu da su morali da porane da bi stigli da glasaju, javlja reporterka Danasa. Propuštaju se preko reda stariji ljudi koji se teže kreću, a ima i onih koji ne znaju kom biračkom mestu pripadaju, pa ih ljudi iz reda „obučavaju“ kako da provere u biračkom spisku.

7.31 Dijaspora već glasala u četiri zemlje. Na biračkom spisku ambasade u Vašingtonu bilo je 269 registrovanih birača, u Njujorku 330, a u Čikagu 539.

7.18 Na biračkom mestu u beogradskom naselju Stepa Stepanović građani su već formirali red. Kako javlja reporterka Danasa, neki kažu da su došli još pre otvaranja, u 6.50.

IZBORI Vučić proglasio pobedu, Miroslav Aleksić kaže da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, Nestorović najveće iznenađenje (FOTO, VIDEO) 46
Foto: R. Marković/Danas

 

7.01 Otvorena birališta u Srbiji. Građani Srbije danas biraju novi saziv parlamenta i odbornike u 65 gradova i opština.

Parlamentarni izbori: Spisak lista za koje možete glasati

Spisak izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima pročitajte u posebnoj vesti.

Osim parlamentarnih, građani će danas glasati i na pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 mesta, a spisak izbornih lista možete videti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari