žarko koraćfoto FoNet Milica Vučković

Ponašanje Milorada Dodika možda najbolje ilustruje problem glasanja iz Republike Srpske – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući organizovani dolazak građana iz Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta Republika Srpska, čije su pristanište kod Štark Arene na Novom Beogradu zabeležile kamere N1, kao I izjave da su dovezeni da glasaju na beogradskim izborima, sagovornik Danasa kaže da to “nisu glasovi iz dijaspore, jer Srbi u BiH nisu otišli iz Srbije već žive u toj zemlji”.

U pokušaju da opravda ovu očiglednost zabeleženu kamerama, Ana Brnabić, premijerka Srbije, navela je da tu nema ničega spornog, odnosno da ničega protivzakonitog.

– Vešta je zamena teze da oni moraju da glasaju u Srbiji. Ne moraju jer oni svoje glasačko pravo već ostvaruju u BiH, tako da ispada da su Srbi iz BiH privilegovani da imaju dva glasačka prava – kaže Žarko Korać.

Po našim zakonima, dodaje, oni od njih koji su uzeli državljanstvo Srbije zaista imaju to pravo ali se postavlja zanimljivo pitanje ko je organizovao njihov dolazak u Srbiju na glasanje.

– I šta je prava svrha toga kada u Srbiji i ne žive, niti je velika većina njih živela. A Dodik je na njemu svojstven bahat način najavio svoj dolazak i glasao javno, da demonstrira svoju privrženost Vučiću i da simbolički pokaže da se radi o istoj državi – ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, “ovi izbori su trebali zbog svega toga da pokažu da ideja “srpskog sveta” i bez Vulina postoji i da iako u Srbiji, izbori se na neki način održavaju i u Republici Srpskoj”.

– Gnev opozicije u Srbiji zbog svega toga je razumljiv. Ali trebalo je na vreme pitanje ko i pod kojim uslovima ima pravo da glasa u Srbiji. Meni je lično neverovatno da glasači iz Republike Srpske glasaju za lokalnu vlast u Beogradu (pošto su formalno tu prijavljeni) , a neki od njih nisu ranije ni bili u Beogradu niti ga uopšte poznaju – kaže Korać.

Sve u svemu, napominje, organizovano dovođenje glasača iz Republike Srpske je još jedan pokušaj afirmacije ideje srpskog sveta, koja je u izvođenju Sobodana Miloševića dovela do smrti preko sto hiljada ljudi.

– Ali na izborima gde je Vojislav Šešelj na listi sa SNS, to je i očekivano. Srbija sve brže putuje u svoju mračnu prošlost – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari