Domu za decu i lica „Dr Nikola Šumenković“ u selu Stamnici kod Petrovca na Mlavi, obezbeđena je savremena oprema što je bio povod da ovu specijalizovanu ustanovu poseti Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji je zvanično otvorio takozvanu senzornu sobu.

Senzorna soba je namenski opremljena prostorija sa specijalnim uređajima koji, uz stručnu pomoć, pomažu štićenicima da dođu u stanje uravnotežene čulne percepcije. Senzornu sobu Dom u Stamnici dobio je kao donaciju od Međunarodnog kluba žena (Međunarodnog udruženja supruga diplomatskih predstavnika – IVC).

Aleksandar Vulin izjavio je senzorna soba značajna za takve socijalne ustanove jer daje rezultate, i da je politika Ministarstva da što više štićenika ode u hraniteljste iu biološke porodice ali, kako je rekao, to nije uvek moguće. „ Ova senzorna soba će sigurno pomoći našim korisnicima. To je nešto što će napraviti razliku. Nega koja se ovde dobija i kroz senzornu sobu je nešto što ne može nigde drugde da se ostvari. Treba sačuvati ovakve institucije, stručnjake i zaposlene koji ih vode, i koji nisu samo dobri stručnjaci, već i vole svoje korisnike. To nije uvek lako. Često su i biološke porodice te koje su okrenule glavu od njih. Zato, kada krenemo da kritikujemo njihov rad, trebali bi da razmislimo, da dođemo malo ovde i da vidimo kako to izgleda, pa tek onda da donesemo sud o njima. Da nije ovakvih institucija, život ne bi bio moguć. Ovo je nešto što vraća nadu korisnicima Doma, ovo je nešto o čemu nema rasprave, ovo je čista ljubav i čista humanost i zato je za mene ovo najvažniji događaj danas u Srbiji, rekao je između ostalog Vulin. On je dodao da je senzorna soba „prizvod naše pameti i nače firme i to je dokaz da mi možemo da se nosimo sa svima, da budemo jeftiniji, bolji, pametniji i da zaslužujemo da nam se ukaže poverenje. Ova senzorna soba je dokaz toga“.

Direktor Doma u Stamnici, u kome je smešteno 360 štićenika sa prostora bivše Jugoslavije, Saša Milojević rekao je da će „senzorna soba“ dati doprinos poboljšanju života korisnika.

Potpredsednica IVC Beatris Grozdanić podsetila je da je to udruženje prošle godine doniralo sredstva za senzornu sobu u Ivanjici, a da je najveće zadovoljstvo tog udruženja bilo kada je jedna devojčica, posle tri tretmana, mogla da podigne desnu ruku, a time i da se sama hrani i održava ličnu higijenu. -To je nešto što nas motiviše i pokreće da i dalje prikupljamo sredstva i pomažemo divan narod u Srbiji“, rekla je Grozdanić.

Vrednost senzorne sobe u Domu i samnice iznosi 11.000 evra i za tu namenu u ostalim mestima gde postoje srodne socijalne ustanove, IVC je prikupio 138.000 evra. Pored senzorne sobe u Domu u Stamnici je danas otvorena i „ljubavna soba“.

Otvaranju senzorne sobe prisustvovali su i predsednik opštine Petrovas na Mlavi Radiša Dragojević i predsednik petrovačke Skupštine Duško Nedinić, kao i direktori socijalnih ustanova, Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i RFZO u Braničevskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari