Uoči parlamentarnih izbora u u Crnoj Gori 14. oktobra, birački spiskovi su zaključeni 19. septembra, a u Bijelom Polju je upisano 40.385 birača, koji će glasati na 103 biračka mjesta. Građani Crne Gore imaće pred sobom 13 izbornih lista. Kao i prethodnih izbora, koalicija DPS-SDP, ove godine pojačana Liberalnom partijom, računa na najviše osvojenih glasova, dok Demokratski front pokušava da im „pomrsi konce“. Na političku scenu ove godine se pojavila i nova partija – Pozitivna Crna Gora.


Što se tiče Bošnjačke stranke, ona će se ovaj put samostalno okušati. Član Opštinskog odbora ove stranke Damir Šabanović ističe da je BS uoči ovih izbora infrastrukturno i ljudskim resursima značajno ojačana, što je podstaklo Glavni odbor da jednoglasno donese odluku o samostalnom nastupu na izborima.

– Na ovim izborima za BS se ne nameće pitanje cenzusa. Prema svim ozbiljnim i nepristrasnim istraživanjima, zahvaljujući podršci svojih birača, BS se nalazi u poziciji da 15. oktobra u Skupštini Crne Gore ima najmanje četiri poslanika, a Bošnjaci-muslimani najmanje četiri svoja autentična predstavnika, kaže Šabanović. On tvrdi da predstojeći parlamentarni izbori Bošnjacima-muslimanima ne nude alternative jer, tvrdi, nijedna od ponuđenih 13 izbornih lista ne bavi se ozbiljno problemima bošnjačko-muslimanskog naroda u Crnoj Gori, izuzev Bošnjačke stranke.

– U svom izbornom programu jedino BS garantuje Bošnjacima-muslimanima da će se svim demokratskim sredstvima boriti za srazmjernu upošljenost pripadnika bošnjačko-muslimanske populacije u državnoj upravi. Od svih 13 izbornih lista, jedino se BS iskreno, od svog osnivanja, zalaže za osnivanje novih opština Petnjica i Gusinje. Jedino BS insistira na ravnomjernom regionalnom razvoju, osnivanju agencije za regionalni razvoj, jer znamo da je to jedini put ozdravljenja posrnule ekonomije sjevernog regiona. Kako nijedna druga lista nije spremna da se suoči s navedenim problemima, čija rješenja više jednostavno ne mogu da čekaju – Bošnjaci-muslimani već znaju kako će glasati 14. oktobra, poručuje Šabanović.

Za evroatlantske integracije

– Ono što je za Bošnjake i Bošnjačku stranku izuzetno bitno jesu evroatlantske integracije. Smatramo da u tom jako važnom procesu nije uključeno dovoljno Bošnjaka. Bošnjaci znaju, žele, mogu u mnogome da doprinesu afirmaciji procesa evroatlantskih integracija. Podsjećamo da su Bošnjaci-muslimani bili ključni faktor u referendumskom procesu, tako da i sada hoće, umiju i mogu da budu afirmativni faktor i ovog istorijskog procesa za Crnu Goru, ističe Šabanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari