Evropske integracije i rešenje pitanja Kosova dva su odvojena procesa koje ne treba vezivati. Međutim, međunarodno pravo je jedinstveno, te kao što se s pravom traži od Srbije da ga poštuje u slučaju Haga, Srbija s pravom traži da ga međunarodna zajednica poštuje i u slučaju Kosova.

Evropske integracije i rešenje pitanja Kosova dva su odvojena procesa koje ne treba vezivati. Međutim, međunarodno pravo je jedinstveno, te kao što se s pravom traži od Srbije da ga poštuje u slučaju Haga, Srbija s pravom traži da ga međunarodna zajednica poštuje i u slučaju Kosova.
l Za ratifikaciju SSP, sudeći prema ponašanju Holandije i Belgije, ipak će biti neophodno izručenje Ratka Mladića. Koliko bi to moglo da ugrozi evropske prioritete Srbije u 2009. godini – kandidaturu za članstvo i viznu liberalizaciju?
– Holandija i Belgija su, kao i sve druge evropske zemlje, rekle da očekuju pozitivan izveštaj Serža Bramerca da bi odblokirale primenu SSP. Ne vidim kako bi izveštaj, posle njegove posete koja je predviđena za kraj avgusta, mogao da bude negativan. Samim tim očekujem da se na sledećem ministarskom sastanku 15. septembra uvaži njegovo mišljenje i počne primena SSP koja je neophodna da bismo mogli da dođemo do sledeće tačke, statusa kandidata. Vizna liberalizacija je odvojen proces, gde će se prvi bilans napraviti za ministarsku konferenciju sredinom novembra.
l Više puta ste govorili da bi Srbija mogla da postane kandidat za članstvo do kraja ove godine. S druge strane, premijer Cvetković je spomenuo da je sledeći april realan rok, dok evropski komesar Oli Ren navodi novembar 2009. Bez obzira na ove razlike u datumima, uslovi su isti – primena SSP i evropski zakoni. Koliko je to moguće, s obzirom na nerad Narodne skupštine?
– Svi u Srbiji kažemo istu stvar, da očekujemo status kandidata do kraja godine. Premijer je naglasio da ukoliko do odlaganja dođe, ono neće biti veliko. To je sve. Blokada parlamenta je nipodaštavanje demokratije i pokušaj naknadnog prekrajanja narodne volje. Ukoliko se blokada ne otkloni ona može dovesti do negativnog godišnjeg izveštaja Komisije u novembru i komplikacija oko statusa kandidata.
l Da bi građani putovali u Evropsku uniju bez viza potrebno je, između ostalog, usvajanje zakona o upravljanju granicom, o strancima i zaštiti ličnih podataka. Kako sprečiti dalje opstrukcije u parlamentu i ubrzati njegov rad?
– Mislim da će građani podržati promene koje će dovesti do efikasnijeg rada Parlamenta, poput promene poslovnika, jačanja njegovog kapaciteta, primerenijeg prenosa njegovog rada. Demokratija nije blokada institucija od onih koji su poraženi na izborima.
l Produžen je rok za važenje starih pasoša do kraja 2009. Da li će građani sa starim pasošem moći bez viza u EU?
– Najverovatnije nećemo moći sa starim pasošima u Evropu bez viza.
l Zašto su 2012. i 2014. ključne za Srbiju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari