Brankica Janković, bivša državna sekretarka u Ministarstvu rada, novi je kandidat stranaka vladajuće koalicije za novog poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Aktuelnoj poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić mandat ističe 5. maja, budući da je na tu poziciju izabrana 5. maja 2010. godine, na predlog Demokratske stranke.

Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Skupština Srbije većinom glasova, na predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a svaka poslanička grupa može da da svoj predlog. Skupština Srbije, kako propisuje Zakon o zabrani diskriminacije, ima rok od tri meseca od prestanka mandata poverenika da izabere novog. Za poverenika može biti izabran državljanin Srbije koji je diplomirani pravnik, ima najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava i koji poseduje visoke moralne i stručne kvalitete, kaže zakon. Poverenik ne može obavljati drugu javnu ili političku funkciju, niti profesionalnu delatnost, u skladu sa zakonom, a bira se na pet godina i na toj funkciju može biti najviše dva puta.

Poslanik opozicione SDS Janko Veselinović, koji je inače i zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja, tražio je juče da se sednica Odbora odloži, jer članovi odbora nisu na vreme obavešteni o održavanju sednice, a nije dostavljen ni dnevni red, niti materijal. Aleksandar Martinović (SNS) preporučio je opozicionom kolegi da se o dnevnom redu obavesti na skupštinskom sajtu.

O kandidatkinji

Brankica Janković, rođena u Čačku, diplomirana je pravnica i doktorantkinja na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Poslednjih godina radila je u oblasti socijalne zaštite. Posebno se bavila problemima starijih građana i građanki. Objavila je više naučnih i stručnih radova. Prethodno se bavila obrazovanjem i medijima, a obavljala je i dužnost državnog sekretara u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari