U Briselu je otvoren eksplanatorni skrining za poglavlje 27 tokom koga će se razmatrati oblasti horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, zaštite od buke, upravljanja otpadom, zaštita prirode, hemikalije, kontrola industrijskog zagađenja i upravljanje rizikom i klimatske promene. Skrining će trajati do petka, 19. septembra, a delegaciju predvodi šef pregovaračke grupe, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Stana Božović.


Kako su prenele agencije, Božovićeva je izrazila očekivanje da će u narednih pet dana tim iz Srbije biti u mogućnosti da dobije dodatne informacije i smernice.

Ona je naglasila da proces evropskih integracija predstavlja suštinski prioritet za Vladu Srbije. Kako je istakla, Srbija je spremna da intenzivira procese usaglašavanja u oblasti životne sredine, jačanja administrativnih kapaciteta i sistemskog planiranja, u kontekstu predstojećih pristupnih pregovora u ovoj oblasti.

Poglavlje 27 je jedno od najtežih, najkompleksnijih, najzahtevnijih, najskupljih poglavlja u procesu pristupanja EU i to nije samo problem u Srbiji, to je bio problem kod svih zemalja koje su pristupile Evropskoj uniji, pa je problem i kada smo mi u pitanju jer se trećina svih zakona i obaveza koje imamo nalazi u tom poglavlju, ocenila je Božovićeva. Nakon prvog eksplanatornog skrininga, koji će trajati do petka, u novembru je planiran bilaterani skrining, koji je veoma važan za Srbiju, jer će tada stići ocene o tome gde se Srbija nalazi kada je u pitanju oblast životne sredine.

Finansijska konstrukcija

Strategija o aproksimaciji u oblasti životne sredine sadrži finansijsku konstrukciju da je Srbiji potrebno oko 10, 5 milijardi evra da bi se uskladila sa procesom i sa standardima EU. Oko 5, 6 milijardi potrebno je za unapređenje kvaliteta vode, za upravljanje otpadom 2, 8, a za rešavanje problema industrijskog zagađenja 1,3 milijarde dinara. Jedan deo tih sredstava uložiće država, a veći deo stići će iz fondova EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari