Broj dece i primanja ne utiču na kvalitet rada prosvetara 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Ukoliko Ministarstvo prosvete prihvati stav zaštitnika građana Zorana Pašalića, broj dece i imovinsko stanje više neće biti glavni kriterijumi za bodovanje tehnoloških viškova u školama, već će se primenjivati samo kao dopunski.

Sindikati najavljuju da će ova preporuka biti ugrađena u aneks Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, dok iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na naše pitanje da li će uvažiti Pašalićevo mišljenje.

Podsetimo, zaštitnik je nedavno zatražio od Ministarstva prosvete da iz glavnih kriterijuma za utvrđivanje zaposlenih za čijim je radom prestala potreba ukloni pomenuta dva kriterijuma, jer ne doprinose kvalitetu obrazovanja i vaspitanja dece.

On je istakao da imovinsko stanje i broj dece treba da se uvaže samo kada se na osnovu ostalih kriterijuma ne može utvrdi lista tehnoloških viškova, odnosno, kako pojašnjavaju sindikati, ako dva ili više kandidata imaju podjednak broj bodova.

U svom mišljenju, zaštitnik građana je istakao da kvalitet i unapređenje obrazovanja ne treba da zavise podjednako od kriterijuma koji se odnose na aspekt obrazovanja i vaspitanja i od kriterijuma da li zaposleni ima decu i kakvog je imovinskog stanja, što je sada slučaj.

Naime, po članu 34 PKU se pored kriterijuma – rad ostvaren u radnom odnosu, obrazovanje, takmičenja, pedagoški doprinos u radu i zdravstveno stanje, podjednako boduju imovinsko stanje i broj dece predškolskog uzrasta, odnosno dece na redovnom školovanju do 26 godina starosti.

„U ovoj situaciji, zaposleni koji ima troje ili više dece (pet bodova) ostvaruje više bodova od zaposlenog čiji je učenik osvojio prvo mesto na regionalnom takmičenju (četiri boda) ili od zaposlenog koji je učestvovao u izradi udžbenika (četiri boda). Takođe, na ovaj način zaposleni koji koriste svoju slobodu odlučivanja o rađanju dece, propisanu Ustavom ili iz medicinski indikovanih razloga ne mogu da imaju decu, mogu biti diskriminisani u odnosu na ostale kategorije zaposlenih“, smatra Zaštitnik građana.

– Zašto bi se menjalo nešto što je bila dobra praksa? Sem toga, zaista je opterećenje kada neko ko radi u školi, ima dvoje ili troje dece na redovnom školovanju. I sada vi te ljude koji finansiraju školovanje dece diskriminišete. Ministarstvo je na pregovorima insistiralo da se uvaži stav zaštitnika građana. Mi sa tim nismo bili saglasni, ali mislim da će oni izgurati svoje – kaže za Danas Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca, smatra da kriterijum broja dece više „bode oči“, nego što donosi značajne bodove.

– Za jedno dete se dobija jedan bod, a za jednu godinu staža dva boda.

Mi imamo visoke proseke, ne znam nijednog kolegu koji je dobio dečji dodatak, a dete treba gajiti i školovati. I materijalni položaj donosi malo bodova, ako su ukupna primanja domaćinstva po članu na nivou republičkog proseka dobija se 0,5 bodova, a jedan bod ako su ispod tog proseka. Mislim da to niko više ne donosi, jer je komplikovano pribavljanje dokumentacije. Možda bi se to moglo ukinuti jer zaštitnik hoće da kaže da radno mesto ne može da zavisi od nečijeg socijalnog položaja. Ali je upitno da li godine staža određuju kvalitet nečijeg rada. Možda onaj ko je počeo da radi, bolje radi od nekoga sa dužim stažom – navodi Jevtić.

Nekim prosvetnim radnicima je sporno i što se za takmičenja dodeljuju bodovi, jer se time u neravnopravan položaj stavljaju nastavnici iz čijih se predmeta đaci ne takmiče ili koji nemaju takmičare među učenicima kojima predaju. Pitanje je i koliko je nastavnik zaslužan za rezultat koji postigne učenik, posebno ako se on priprema sam ili van škole.

Inače, postojeći PKU ističe 5. marta i on će biti produžen dok aneks novog ugovora ne bude završen.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da su produženje PKU već potpisali on i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, a da će u narednim danima to učiniti i predsednici druga dva reprezentativna sindikata obrazovanja.

On dodaje da će sa predstavnicima nadležnih ministarstava biti održan još jedan sastanak na kome će se precizirati sve stavke iz aneksa PKU čija izrada je u toku.

Valentina Ilić napominje da su sindikati tražili da se uvede jubilarna nagrada za 40 godina radnog straža (sada postoji za 10,20,30 i 35) i uvećanje minulog rada sa 0,4 na 0,5 odsto.

Prema njenim rečima, na sastanku sa predstavnicima države je iznet podatak da bi uvođenje jubilarne nagrade godišnje koštalo 290 miliona dinara, a promena u obračunu minulog rada 1,9 milijardi dinara.

Brajković je uveren da će biti usvojen predlog da se jubilarna nagrada dodeljuje za 40 godina staža, jer će je dobijati mali broj zaposlenih, s obzirom na to da većina uslov za penziju stiče po osnovu godina života.

On dodaje da su sindikati tražili da ova nagrada iznosi dve i po neto prosečne plate u Republici, što je oko 200.000 dinara.

Oprez

Valentina Ilić ističe da bi Vlada aneks PKU trebalo da usvoji do kraja marta i da će tek po njegovom objavljivanju sindikati saznati šta je od njihovih predloga usvojeno. I Dobrivoje Marjanović je oprezan po pitanju toga šta će se u PKU naći, jer su se, kako kaže, prethodnih decenija više puta „opekli“ sa Vladom, pošto se ispostavilo da, nakon što sindikati predoče šta je dogovoreno, iz Vlade izađe drugačiji dokument. Za Slobodana Brajkovića je otvoreno pitanje može li aneks PKU potpisati tehnička Vlada, budući da predstoje izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari