Istraga protiv trojice čuvara službe obezbeđenja koji se sumnjiče da su pomogli u pokušaju bekstva Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću iz posebne pritvorske jedinice u zgradi Specijalnog suda juče je završena i predmet je od danas u tužilaštvu, rekla je za Danas portparolka Prvog osnovnog suda Ivana Ramić.


Kako je objasnila, Prvo osnovno tužilaštvo odlučiće o tome da li će podići optužnicu ili odustati od krivičnog gonjenja. Zakonski rok za ovu odluku je 15 dana.

Osumnjičeni stražari – Ninoslav S., Nenad M. i Dragiša G. bili su dežurni 7. februara ujutru kada su Kalinić i Milovanović uspeli da izađu iz svojih ćelija i pokušali da napuste zatvorski kompleks u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije, koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Čuvari su bili suspendovani s posla odmah po otkrivanju pokušaja bekstva dvojice zatvorenika. Istraga protiv njih bila je završena početkom marta, ali je na zahtev tužilaštva tražena dopuna i saslušanje još najmanje četiri svedoka. Dopunska istraga završena je juče. Čuvarima je 7. marta pritvor produžen za još dva meseca. Za omogućavanje bekstva zatvoreniku zaprećene kazne su od jedne do osam godina zatvora.

Nakon pokušaja bekstva, čije snimke su objavili svi mediji u Srbiji, podignut je nivo bezbednosti u zatvorima. Iako medijske spekulacije da je organizator bekstva Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, zvanično nisu potvrđene, sudski postupci u kojima se sudi Jociću, nakon februara, održavani su u sudnici u beogradskom Okružnom zatvoru u Bačvanskoj ulici.

Željku Milovanoviću se zajedno sa Jocićem sudi za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića u Zagrebu 2008. Sretko Kalinić danas, u sudnici u Okružnom zatvoru, treba da iznese odbranu pred Apelacionim sudom, povodom presude za ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003. Njemu i Milošu Simoviću, nakon međusobnog obračuna u Hrvatskoj 2010. i hapšenja, suđeno je ponovo za učešće u atentatu. Kao i u prethodnom procesu, dok su bili u bekstvu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari