Bivšem oficiru za bezbednost JSO Veselinu Lečiću, kao i još četvorici pripadnika komandnog sastava ove rasformirane jedinice, pritvor u istrazi za organizovanje oružane pobune novembra 2001. ističe 20. marta.


– Svim osumnjičenima u ovoj istrazi, pritvor je produžen pre tri meseca, po zakonu može da traje najduže šest meseci, i taj rok ističe 20. marta – za Danas objašnjava Lečićev advokat Radiša Roskić. Prema njegovim rečima, predmet je u Specijalnom tužilaštvu, a podizanje optužnice očekuje se svakog trenutka. „Svi svedoci su saslušani i dokazi predati, sva sredstva su iscrpljena. Između ostalog, stigli su i pisani dokazi iz Bezbednosno-informativne agencije o radnom statusu Lečića“, navodi Roskić i dodaje da će „optužnica sasvim sigurno biti podignuta zbog naknadne političke pameti“.

– Međutim, smatram da će odbrana tokom glavnog pretresa uspeti da dokaže nevinost Lečića, između ostalog i tako pokazujući zaključak tročlane Komisije tadašnje Vlade Srbije, usvojen na 61. i 62. sednici, koji su svi ministri jednoglasno prihvatili, a to je da nije reč o pobuni neko o protestu – ističe Roskić.

U postupku za razotkrivanje pozadine pobune Jedinice za specijalne operacije, koji vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, krajem septembra je podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv Veselina Lečića, Miće Petrakovića, Vladimira Potića, Dragoslava Krsmanovića i Dragiše Radića. Istragom su obuhvaćeni i Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Duško Maričić. Tužilaštvo ih tereti za organizovanje oružane pobune, novembra 2001. godine zajedno sa vođom „zemunskog klana“ Dušanom Spasojevićem.

Od pokretanja istrage pored osumnjičenih, koji su negirali navode zahteva, saslušani su svedoci saradnici, Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić. Takođe i Dušan Mihajlović, bivši ministar policije, Goran Petrović, nekadašnji načelnik RDB, i njegov zamenik Zoran Mijatović, lider LDP Čedomir Jovanović… Pred istražnog sudiju je doveden da svedoči i bivši pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, ali je on to odbio uz obrazloženje da se plaši da bi svedočenjem mogao da dovede u opasnost svoju i bezbednost, kao i porodice.

Koštunica o JSO

„Advokat koji je prethodno sebi dozvolio mnoge moralno neodbranjive i nepojmljive stvari, usudio se da me optuži što nisam upotrebio vojsku za gušenje pobune JSO. Ova gotovo protivrazumna optužba mogla bi da ima bilo kakvo uporište da je Vlada Srbije, ili bilo koji državni funkcioner, u bilo kojoj formi uopšte izneo ideju da se upotrebi vojska. Dakle, niko, apsolutno niko tada nije izneo predlog da se upotrebi vojska protiv jedinice policije u Srbiji. A kako bi mogao da iznese predlog da se vojska mimo zahteva Vlade izvede na ulice kako bi rešila problem koji Vlada ima sa jedinicom policije koja je pod kontrolom Vlade“, rekao je Vojislav Koštunica, bivši predsednik SRJ i premijer Srbije u najnovijoj knjizi „Zašto Srbija, a ne EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari