Dok fudbalski svet s velikim zanimanjem iščekuje novog planetarnog vladara, lamentirajući nad (ne)prijatnim iznenađenjima na Mundijalu u Brazilu, bez reprezentacije Srbije među učesnicima, fudbalska javnost u našoj zemlji nestrpljivo se nada skorijem rešenju selektorske enigme na klupi A tima, koja traje od 20. maja, kada je strateg “orlova” iz poslednjeg takmičarskog ciklusa Siniša Mihajlović, obnavljanjem ugovora sa Sampdorijom, definitivno odbio ponudu Fudbalskog saveza Srbije da ponovo komanduje Ivanoviću, Tadiću, Kolarovu, Matiću, Markoviću i ostalima.


Posle povlačenja nekadašnjeg Partizanovog trenera i vođe omladinske selekcije Aleksandra Stanojevića pred već viđenu promociju u Mihinog naslednika i dugog premišljanja bez hepienda bivšeg predsednika FSS i Crvene zvezde, Dragana Stojkovića, uz (unapred) odrične odgovore smenjenih selektora A tima Radomira Antića i Miroslava Đukića, “orlovi” su povereni Ljubinku Druloviću. Ali, samo u prijateljskim utakmicama sa Severnom Irskom (2:1), Jamajkom (2:1), Panamom (1:1) i Brazilom (0:1), koje je vodio kao vršilac dužnosti selektora. Do brisanja tog prefiksa i dobijanja potpunog poverenja Izvršnog odbora FSS ili ustupanja svog mesta nekom “pravom” šefu najboljih srpskih fudbalera. Odgovor na to pitanje (još) ne zna ni prvi čovek Saveza, Tomislav Karadžić, koji je verovao da će ovaj važan posao završiti do polovine ili kraja juna, da bi izbor, ipak, prolongirao do završetka ovog meseca. Bez namere da pre vremena otpisuje čoveka koji nam je prošlog leta doneo evropsku titulu u konkurenciji fudbalera do 19 godina, ali s neskrivenom željom da, ako mu se ukaže prilika, dovede nekoga s dužim stažom na osetljivoj i odgovornoj poziciji kraj aut linije.

– Analizirali smo utakmice u periodu od Irske do Brazila i konstatovali da imamo dobar i mlad tim stručnjaka, ali da fali iskustvo. Ne smemo da napravimo grešku, jer smo propustili prethodna dva velika takmičenja i nijedna karika u lancu ne sme da bude slaba. Poslednjih 15 dana javljala su nam se najveća trenerska imena da preuzmu perspektivnu reprezentaciju. Imamo određena sredstva i nećemo ići iznad toga, jer ne želimo da se ponašamo kao pijani milioneri – tvrdi glavni „tragač“ u potrazi za najboljim mogućim selektorskim rešenjem, u isto vreme prijemčivim za budžet FSS, inače “kraći” za izgubljenih devet miliona evra od plasmana na SP.

Kome god da poveri A reprezentaciju, da li to bio osvajač duple krune s Crvenom Zvezdom, Italijan Valter Zenga s kojim se već pregovara, neki drugi samozvani kandidat sa stranim pasošem, Drulović ili neko od domaćih trenera, Karadžić i njegovi saradnici moraće dobro da izvagaju odluku, jer bi eventualni neodlazak na šampionat Evrope 2016. bilo treće veliko vezano takmičenje bez Srbije. Što bi ostavilo nesagledive posledice (i) na, ionako nekonkurentan i finansijski ugrožen, klupski fudbal u zemlji.

– Direktan plasman na Evropsko prvenstvo je jedino o čemu razmišljam – poručio je predsednik FSS posle žreba, koji je “orlove” svrstao u I kvalifikacionu grupu, s Portugalom, Danskom, Jermenijom i Albanijom.

U istom društvu nalazi se i Francuska, ali dueli s domaćinom EP, 7. septembra 2014. i istog datuma 2015. godine neće donositi bodove, pa za novog (starog) selektora i njegove izabranike prava borba počinje oktobarskim gostovanjem Jermeniji. Ova selekcija pripada drugoj evropskoj kategoriji, ali je i takva često umela da zagorča život Srbiji i ranijoj Jugoslaviji, dok će mečevi s fudbalski rastućom Albanijom, nažalost, imati i nesportski kontekst. Portugal, kao jedini akter Mundijala u Brazilu iz ove skupine, s najboljim svetskim igračem za 2013. Kristijanom Ronaldom, i bivši evropski prvaci Danci su najozbiljniji pretendenti na prva dva mesta i prolaz na EP, ali Srbija bi mogla da se nosi s njima.

Pod uslovom da ima kvalitetnog selektora, a državni dres nose najbolji igrači i na svakoj utakmici budu pravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari