Čelni ljudi Krušika znaju za poslove sa GIM-om i Tešićem 1Foto: FoNet/ MOD

Naglo zapošljavanje radnika na određeno u Krušiku krenulo je krajem 2014. i 2015. godine, i to u 90 odsto slučajeva po partijskoj, SNS, liniji.

Prethodno je, početkom januara, 2014. u fabriku došao takođe naprednjački kadar Mladen Petković, pričaju za naš list predstavnici zaposlenih u valjevskoj fabrici, napominjući da u valjevskoj fabrici trenutno radi 3.140 zaposlenih, od kojih su njih nešto više od 2.000 angažovani na određeno vreme.

– Najviše ih je dovedeno iz Uba, Lajkovca i Mionice, ali ih ima i iz Bajine Bašte, Obrenovca, Paraćina i drugih mesta po Srbiji, a jedan je došao iz Niša. Reč je, uglavnom, o polukvalifikovanim i nekvalifikovanim radnicima, među kojima ima i onih koji su potrebni fabrici. Mnogi, međutim, nisu i takvi su, pored sumnjivih rabota sa trgovinom minama i drugim proizvodima, takođe veliki balast za fabriku. Zašto? Zato što su na platnom spisku, a i bukvalno ne rade ništa. Stalno zaposleni u Krušiku zovu ih „tavanašima“, zbog toga što po celi bogovetni dan, da ne bi „boli oči“ onima koji rade, provode po tavanima fabričkih pogona, ili u garderobama, navode naši sagovornici. Dodaju da je toj kategoriji radnika jedna od obaveza da idu na stranačke skupove Srpske napredne stranke.

Ističu, pritom, da je prosečna plata u Krušiku oko 52.000 dinara, a da angažovani na određeno mesečno zarađuju između 40.000 i 45.000 dinara, ali da im to nisu jedine prinadležnosti, pošto svi radnici valjevske fabrike imaju i pravo na nadoknadu putnih troškova.

Za radnike Krušika iz Valjeva ta nadoknada, kažu, iznosi 2.400 dinara mesečno, dok najveći broj zaposlenih na određeno, s obzirom da dolaze iz drugih gradova, po tom osnovu prima višestruko, čak i desetostruko više.

– Putni troškovi radnicima koji u Valjevo dolaze iz Uba, Mionice i Lajkovica plaćaju se između 15.000 i 20.000 dinara, onima iz Bajine Bašte po 18.800, a oni iz Rume po tom osnovu naplaćuju i svih 28.000 dinara mesečno. Naravno, ima tu i raznovrsnih manipulacija, pa se, recimo, četvoro-petoro radnika iz jednog mesta prevozi automobilom i deli troškove vožnje, a nadoknadu naplaćuju na osnovu pojedinačnih autobuskih karata. Ima i toga da se putni troškovi naplaćuju sa kartama za duže, zaobilazne relacije od nekog grada u Srbiji do Valjeva, a da se na posao dolazi kraćim i jeftinijim relacijama, tvrde predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Naglašavaju da nije tačno da aktuelni generalni direktor fabrike Vladan Lukić nije odgovoran za trenutnu situaciju u preduzeću. Naprotiv, u Krušiku se, tvrde, ista „ekipa“ već 15-ak godina vrti na vlasti. Lukić je, napominju, bio član tročlanog borda kompanije koji je od 2014. do decembra prošle godine (kad je na mestu generalnog direktora zamenio Mladena Petkovića), rukovodio fabrikom, i u kojem su, pored njega bili rečeni Mladen Petković i Boško Marković.

Bord kompanije, u kojem je Lukić bio tehnički direktor, poslovne odluke donosio je konsenzusom, tako da je, prema rečima sagovornika našeg lista, sasvim izvesno da je bio upoznat i sa time pod kojim uslovima se privatnim trgovcima, firmi GIM i Slobodanu Tešiću, prodaju proizvodi Krušika.

Izvori našeg lista tvrde da su sindikalna rukovodstva bila šokirana dugovima, jer im je do tada govoreno da su dugovi iz prethodnog perioda pokriveni, da fabrika posluje sa ekstraprofitom i da je Krušik najuspešnije preduzeće u grupaciji Odbrambene industrije Srbije.

– O situaciji u fabrici sa poslovodstvom fabrike razgovarali smo 14. marta, sa Nadzornim odborom preduzeća 5. aprila. I poslovodstvo i NO smo tom prilikom upozorili da imamo saznanja da je situacija u fabrici sve lošija, odnosno da dobavljači, zbog dugova, ne isporučuju repromaterijal, da je posla sve manje, da imamo višak zaposlenih, ali ništa nije preduzimano. Krajem avgusta, ponovo smo se obratili Nadzornom odboru, ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, koje smo, u pismima koje smo poslali njihovim kabinetima, upoznali sa stanjem u Krušiku, i koji do sada ništa nisu preduzeli, ističu naši sagovornici.

Naš list je i juče, po treći put u poslednjih mesec dana, pokušao da čuje šta o situaciji u Krušiku i optužbama za nelegalnu trgovinu oružjem, te eventualnoj odgovornosti poslovodstva, ima da kaže generalni direktor valjevske fabrike Vladan Lukić, ali u njegovom kabinetu nam je ovoga puta rečeno da „nije u kancelariji“ i iznova, uz izvinjenje, zatražen broj telefona, na koji se iz Krušika opet niko nije javio.

Najava protesta Zastavinih oružara

Situacija je sve teža i u Zastavi oružju, čiji je Sindikat juče najavio nove proteste kragujevačkih oružara, ukoliko ministar odbrane Aleksandar Vulin „ne zaustavi rušenje fabričkog sistema“ i „ne smeni predsednika Nadzornog odbora, pukovnika Ivicu Marjanovića“. Oružarski Sindikat je to isto, podsetimo, tražio i nedavno, a Vlada je odgovorila tako što je pukovnika Marjanovića ponovo imenovala za predsednika fabričkog Nadzornog odbora. Dugovi Zastave oružja dostigli su 17 milijardi dinara, dok su gubici narasli na oko 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari