Šta je budući premijer rekao u ekpozeu o braku i seksualnoj orijentaciji? 1Foto: Dragana Rakić/Iks

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, čitajući svoj ekspoze, da je brak zakonom uređena zajednica života muškarca i žene, ali da to ne znači da će bilo koja manjina, pa tako i seksualna, biti ugrožena na bilo koji način.On je u ekspozeu, koji je pročitao pred poslanicima Skupštine Srbije naveo da se definicija braka nalazi u srpskim propisima i da će se on i Vlada na čijem je čelu toga pridržavati.

„Svakako, ovo ne znači da će bilo koja manjina, pa tako i seksualna, biti ugrožena i da će bilo koji pojedinac zbog svoje orijentacije smeti na bilo koji način da bude maltretiran, ili da njegova ustavna prava budu ugrožena“, kazao je Vučević.

Dodao je da čvrsto veruje u Srbiju porodičnih vrednosti, u kojoj se „sve zdrave tekovine tradicionalizma čuvaju i poštuju, u kojoj život uvek ima prednost“.

„Svako nacionalno prosvetiteljstvo i klasičan kozervatizam nikada nisu ograničavali pravo pojedinca na slobodu izbora. Naprotiv, dokle god je reč o izboru koji ne ugrožava fundamentalna prava drugog pojedinca i koji ne podriva ono što su postulati srpskog društva, oko čega postoji dugogodišnji i viševekovni konsenzus“, naveo je mandatar.

Naglasio je da nikome neće biti uskraćena prava, koja mu po ustavu i zakonu pripadaju, „zato što ima drugačiju viziju srpskog društva“ od one koju zastupa politika koju on sledi.

„Niti će iko moći da na bilo koji način pati ili bude ugnjetavan zbog svojih opredeljenja – bila ona politička, socijalna, poslovna, kulturna, seksualna ili neka druga“, dodao je Vučević.

Govoreći o nasilju nad ženama, kazao je da su žene svetinja svakom rodoljubu, da žena mora biti poštovana, zaštićena i osnažena i naglasio da u zaštiti žena država uvek mora da bude budna, beskompromisna i oštra.

„Ženi se uvek mora ukazati dužno poštovanje, jer je ona simbol obnove, rađanja i pobede. Žena donosi na svet novi život i to je čini bićem koje je zapravo najsličnije Bogu, zato će mi se uvek buditi najdublje osećanje prezira i odvratnosti prema svakom nasilniku koji digne ruku na ženu, koji joj naudi na bilo koji način, a pogotovu ukoliko se usudi da pokuša da joj oduzme život“, kazao je Vučević.

Naveo je da će žene u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci, dodajući da će Vlada stvarati društvo jednakih u pravdi i pristupu, društvu jednakih šansi.

„U tom društvu nema, nije bilo i neće biti mesta za bilo kakvu vrstu verske, rasne, nacionalne ili etničke netrpeljivosti“, kazao je Vučević, ističući da će svim pripadnicima nacionalnih manjina biti zagarantovana njihova prava.

Dešavanja u Skupštini pratite užvio na našem portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari