Kao redovni čitalac Danasa, u poslednje vreme svako jutro sam otvarao novine sa nadom sa ću naići na tekstove o okončanom štrajku advokata. To što se moja nada nije ispunila sve do kraja stare godine, moram priznati da sam se u velikoj meri razočarao.

Kada su advokati pre tri i po meseca proglasili obustavu rada, svako razuman je očekivao da oni imaju zacrtanu strategiju početka ali i završetka štrajka. Međutim, bez bilo kakvog optimizma, iz dana u dan u novinama sam čitao naslove: Pretnja radikalizacije štrajka, Protest se nastavlja, Totalna blokada pravosuđa… „Posledice su da je pravosuđe potpuno blokirano a šteta je nemerljiva. Ali to izgleda nikoga nije briga“ pročitao sam u tekstu Aleksandra Roknića „Propala godina“ ( Danas 29. 12. 2014). Šta da običan građanin misli posle toga ako ne da im štrajk advokata sve više liči na stihiju nego na sadržajan promišljen vid protesta. Što obustava rada duže traje, sve je primetnije nastojanje advokata da sebe amnestiraju od odgovornosti za nastale velike štete u pravosuđu.

Prvi zahtev advokata za smanjenje paušalnog poreza je usvojen, a izmenjen je i Zakon o javnoj beležničkoj delatnost. Odmah posle toga Slobodan Šoškić, predsednik AK Beograda, u Danasu 24. decembra najavio je „Mogućnost prekida protesta“. Kada, na iznenađenje mnogih, štrajk ipak nije prekinut, nametnulo se pitanje: Zar nove izmene Zakona o javnom beležništvu nisu mogle biti izvršene, i nije li ocena ustavnosti ovog zakona mogla da se dobije i posle okončanja štrajka?! Ne zanemarujući značajan doprinos advokata u toku obustave rada u razotkrivanju korupcije i drugih anomalija u pravosuđu, oni ipak ovom ojađenom i osiromašenom narodu duguju odgovore na pitanja: čemu maratonski protest i da li će kao suodgovorni sa Ministarstvom pravde i ministrom Selakovićem za dužinu trajanja štrajka, biti solidarni u pokrivanju ogromnih gubitaka u pravosuđu. I treće, zašto urnišu sve pojedince iz svoje branše koji misle drugačije i koji žele da se čuje glas razuma. Prvi put sam naišao na praksu da je nekome uskraćena sloboda misli i govora.

Poznato mi je da jedan od advokata iz mog kraja, član pregovaračkog tima sa Ministarstvom pravde, ima trospratnu kuću i skoro najbolja kola u gradu. Znajući to, ne mogu se oteti utisku da su advokati uz mnoge opravdane i principijelne zahteve, kao u oblandu, dobro sakrili i zahteve za očuvanje ličnih privilegija, koje su do sada imali u vidu izbegavanja plaćanja ili plaćanja što manjeg poreza.

Na kraju, ne može se pobeći od istine da su advokati svojim „unedogled“ štrajkom obesmislili svoj protest i da su udarili klipove pod točkove proreformskoj vladi, koja je sa velikom većinom u parlamentu prva vlada koja ima kapacitet da preduzme nužne reformske poteze i učini značajne pomake u društvu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari