Novi Sad će biti domaćin, a Elektrovojvodina će biti pokrovitelj petog jubilarnog foruma o obnovljivim izvorima energije pod imenom „Čiste energetske tehnologije“. Na skupu će, između ostalog, biti reči o potrebi stvaranja visokoorganizovanog sistema za primenu takozvane „zelene energije“.

Za rukovođenje jednim takvim sistemom preduslov je razvoj informatičkog društva, visoka fleksibilnost celokupne organizacije rada i stručni ljudi koji mogu njime da upravljaju.

– Imajući u vidu dramatične promene koje su se desile kao posledica nesreće u Fukušimi, te jedan potpuno drugačiji pristup koji ima Evropa kada je u pitanju zadovoljenje energetskih potreba, cilj je da na Forumu bude prezentovano sve ono što se očekuje u izmeni razvoja strategije energetike na našem prostoru – kaže za Danas generalni direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić. On ističe da se među prioritetima nalazi iskorištavanje i poslednjeg nivoa i oblika obnovljivih izvora energije i njihovo stavljanje u funkciju, te uvođenje strogih mera energetske efikasnosti. Ovim poslednjim štede se velike sume novca, koje se mogu uložiti u unapređenje drugih potreba u vezi sa celokupnom strukturom našeg društva i poboljšanje energetskog menadžmenta, kao jedinstvenog načina interdisciplinarnog pristupa funkcionisanju na nivou pametnih mreža.

U Novom Sadu će se krajem oktobra o ovim temama moći čuti stavovi najeminentnijih imena iz Evrope i sveta, među kojima će biti članovi Evropske komisije zadužene za energetiku, predstavnici Evropskog saveta za obnovljive izvore energije i član Evropskog parlamenta Ivo Vajgl, koji je predsednik INEA instituta za Jugoistočnu Evropu. Organizatori očekuju da na Forumu budu predstavnici svih lokalnih samouprava.

– Lokalne samouprave moraju da shvate da je neophodno da prisustvuju takvim događajima kako bi mogli da prepoznaju svoje potencijale, svoje mesto i ulogu u funkcionisanju budućeg razvoja energetike. Svako mora da postane energetski menadžer u svojoj sredini. U suprotnom, plaćaćemo izuzetno skupu energiju koju ćemo izuzetno slabo koristiti, a nikakvih benefita neće biti od toga, niti za građane niti za privredu – zaključio je Simić.

Cilj EU 20 – 20 – 20

Evropska unija je neosporni lider u svetu čistih energetskih tehnologija. Njen zacrtani cilj do 2020. godine je 20-20-20, odnosno da smanji GHG najmanje za 20 odsto, da poveće udeo obnovljivih energija za 20 odsto, te da smanji potrošnju primarne energije za 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari