Čomić: Veliki posao je pred nama da uklonimo diskriminaciju 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Veliki posao je pred nama da uklonimo diskriminaciju u svim sektorima u kojima ljudi u Srbiji žive i rade i da napravimo jednu vrstu antidiskriminacione kulture, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

„Ja je često povezujem sa imenicom koja postoji u našoj kulturi, u našem jeziku, to je čojstvo. Čuvaj druge od sebe. Mislim da tako počinje krunjenje i smanjenje diskriminacije u društvu“, rekla je Čomić na drugom sastanku posebne radne grupe za izradu Predloga strategije prevencije i zaštite od diskriminacije od 2021. do 2030. godine sa Predlogom akcionog plana za sprovođenje Strategije od 2021. do 2025. godine.

Ona je rekla da u Srbiji nikada nije bilo lako donositi akta koja se tiču zabrane diskriminacije, od prvog Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom preko višestrukih pokušaja donošenja Zakona o zabrani diskriminacije, temeljenja institucije poverenika za zaštiti ravnopravnosti, odlaganja i konačno uspešnog okončanja rada na izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.

„Sada je pred nama radni dokument koji bi trebalo da ishoduje strategiju kojom ćemo jasno do 2025. godine, u ovoj ili nekoj sličnoj sali, meriti koliko smo dobro procenili šta je stanje stvari kada je diskriminacija u Srbiji u pitanju, šta je spisak mera koje treba koordinisano kroz sve sektorske politike u Srbiji da usvojimo i šta je odgovornost svih nas iz budžeta plaćenih da se protiv diskriminacije bore, da diskriminaciju smanjuju“, rekla je Čomić.

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Petar Antić rekao je da GIZ, koji pruža stručnu i konsultantsku podršku pri izradi strategije, planira da uključi eksperta iz Nemačke koji će posebno sagledati oblast govora mržnje na internetu s obzirom da je onlajn govor mržnje sve prisutniji.

Na sastanku je rečeno da je bitno da članovi radne grupe dostave komentare i sugestije kako bi se u što skorije vreme došlo do finalne polazne osnove za izradu strategije, organizovale javne konsultacije i javna rasprava.

Kako je rečeno, do sada su nadležne institucije dostavile 12 komentara, a većina se odnosila na pojedine delove koji se ažuriraju u skladu sa novim dostupnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari