Žigmanov: Obaveza svih da čuvaju sećanje na žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila, iskazalo najdublji pijetet stradalim nevinim žrtvama i naglasilo da one nikada ne smeju da budu zaboravljene.

Dan sećanja ustanovljen je da bi se čuvalo sećanje na Srbe, Rome i Jevreje stradale u masovnim zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji, podsetilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministar Tomislav Žigmanov izjavio je da je dužnost i obaveza svih da čuvaju sećanje na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da se sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosi na naredne generacije i time osigura budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti.

Žigmanov je naglasio da stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.

On je poručio da je Srbija dosledno posvećena tim ciljevima i vrednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari