Iako u ministarstvima prosvete i vera Vlade Srbije tvrde da u otkazima četvorici veroučitelja sa Kosova i Metohije nema ničeg spornog, Danasu nije konkretno odgovoreno zbog čega su veroučitelji rešenja dobili iz sedišta Eparhije raško-prizrenske, a ne od poslodavca – države s kojom su sklopili ugovor i od koje dobijaju platu. ERP, kako nezvanično tvrde crkveni izvori, nije izuzetak – u mnogim eparhijama SPC veroučitelje, kao i sveštenike, dekretom postavljaju episkopi.


Veroučitelji Igor Dančetović iz Zvečana, Milan Jezgić iz Leposavića, Nikola Mićič i Boban Kovačević iz Kosovske Mitroviće tokom proteklog vikenda zvanično su obavešteni iz sedišta ERP da im je uskraćen crkveni blagoslov za dalji rad u nastavi veronauke. Oni do juče, prema rečima Milana Jezdića, nisu dobili nikakav zvanični akt iz Ministarstva prosvete i škola, u koje su kao njihova zamena već stigli sveštenici s rešenjima iz ERP.

U Ministarstvu prosvete Danas su uputili na Ministarstvo vera preko kojeg dobijaju spiskove veroučitelja koje predlažu tradicionalne crkve i verske zajednice. U Ministarstvu vera našem listu je objašnjeno da je „radnopravni status nastavnika verske nastave u državnim školama regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim je, kao poseban uslov za izbor nastavnika verske nastave predviđeno da ta osoba mora biti na listi nastavnika, koju je na predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica utvrdio ministar“.

– Ukoliko zaposleni tokom radnog odnosa prestane da ispunjava navedeni uslov, postoji osnov za prestanak radnog odnosa. Iz te zakonske odredbe proizilazi da brisanje sa liste kandidata, koju su predložile crkve i verske zajednice, ima za posledicu prestanak radnog odnosa. Ovakva rešenja ugrađena su u zakone većine evropskih zemalja u kojima se izvodi verska nastava u državnim školama – tvrde u Ministarstvu vera.

Četvorica veroučitelja ostala su bez posla zato što su 19. novembra prisustvovali liturgiji, koju je u manastiru Duboki potok služio sada raščinjeni vladika Artemije. Danasu je u sedištu ERP ranije rečeno da je odluka o njihovom razrešenju doneta zbog žalbi roditelja i njihovog učešća u uzurpaciji Dubokog potoka. Stav Eparhije je da veronauku ne mogu da predaju osobe koje koriste položaj veroučitelja za propagiranje anticrkvenih ideja i pojavljuju se s bedževima „Istina je samo jedna – vladika Artemije“.

– Nismo nosili bedževe, niti širili anticrkvene ideje. Veronauku sam predavao po nastavnom planu i programu i u osnovnoj i srednjoj školi. Prisustvom na liturgiji u Dubokom potoku, ničim nismo povredili crkvenu i radnu disciplinu. Svi mi, monasi i verujući narod ERP, plod smo duhovnog rada i delovanja vladike Artemija, uz kog ostajemo čak i sad kad je naša egzistencija ugrožena – izjavio je za Danas Milan Jezdić.

Jezdić kaže da Nikola Mićić danas namerava da se iseli sa KiM, dok će on sa ostalim kolegama kad dobije rešenje Ministarstva prosvete tužiti to ministarstvo, škole i ERP.

Rešenje o otkazu donosi direktor škole

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, između ostalog, piše: „Za izvođenje verske nastave nastavnik sa školom u koju je upućen zaključuje ugovor o radu na 12 meseci za svaku školsku godinu“, a da „radni odnos zaposlenog u ustanovi prestaje u skladu sa zakonom, na osnovu rešenja direktora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari