Košarkaši Crvene zvezde dočekaće večeras (19.30, B92) litvanski Lijetuvos Ritas u prvom meču osmine finala Evrokupa s namerom da ostvare pobedu kao i u Evroligi, kada su slavili u oba meča, i prođu dalje. Ipak, strateg kluba sa Malog Kalemegdana Dejan Radonjić opominje da ubedljivi trijumfi u elitnom takmičenju nisu merilo snage rivala, te da moraju biti na visini zadatka ukoliko žele do slavlja i prolaza u narednu rundu.

Crnogorski trener dodaje da će pred svoje navijače u Pioniru istrčati u nepotpunom sastavu, ali da to ne sme biti opravdanje za eventualne propuste u igri.

– Mečevi iz Evrolige nisu reper za predstojeća dva. Oni su kvalitetni, imaju ozbiljan napadački potencijal i trenutno su u dobroj formi. U naletu su, očekuje nas težak meč. Pritom Radenović sigurno neće igrati, dok Tadija Dragićević nije odradio nijedan trening od meča sa Megom u subotu. Ali oni koji budu igrali daće sve od sebe, nadam se da će nam navijači pružiti potrebnu podršku – istakao je Radonjić.

Prema njegovim rečima, crveno-beli moraju da budu čvrsti u defanzivi, da se igračima Lijetuvosa ne ostavlja previše prostora. Radonjić je upozorio na odličan šut za tri poena Litvanaca, a kao jednu od pretnji izdvojio je naturalizovanog Crnogorca Omara Kuka, koji je pre nekoliko sezona branio boje Zvezde.

– Razmišljamo samo o pobedi u prvom meču, da u boljim okolnostima dočekamo revanš. To što drugi meč igraju pred svojim navijačima daje im prednost, ali to ne mora ništa da znači – najavljuje trener Crvene zvezde.

O snazi Litvanaca svedoči skor od 13 vezanih trijumfa bez poraza u domaćem šampionatu, dobro stoje i u regionalnoj VTB ligi, dok su u osminu finala Evrokupa stigli kao prvoplasirani iz grupe P. Trener Lijetuvosa Aleksandar Petrović odlično poznaje Zvezdu iz vremena dok je u ABA ligi trenirao Zadar i Cedevitu, a na raspolaganju ima desetak dobrih igrača u rotaciji. Osim Kuka, iz spoljne linije prete poslednja pridošlica Zebijan Daudel, a na poziciji beka još dominiraju Gecevičijus i Seibutis, pre svega zbog sigurnog šuta iz svih pozicija, što procente realizacije sa spoljnih pozicija čini izuzetno visokim. Lijetuvos nema izrazito visoke igrače na poziciji centra, ali se oni zato odlikuju boljim manevarskim sposobnostima pa ih je teže čuvati. To se pre svega odnosi na Huana Palasiosa, koji sa samo 203 centimetra odlično pokriva reket i prostor pod košem i iskusnog litvanskog košarkaša Darijusa Songajlu, koji je u 36 godina utkao veliko iskustvo sticano po Evropi i NBA ligi.

Petrović: Da preživimo do revanša

– Pobedili su nas dva puta u Evroligi, nadigravši nas u Viljnusu. Mislim da nas je Zvezda izabrala i osećaju samopouzdanje kada igraju sa nama. Moramo da pronađemo način da preživimo 40 minuta u Beogradu i onda će sve zavisiti od revanša na našem terenu – istakao je pred današnji meč Aleksandar Petrović, hrvatski stručnjak na klupi Lijetuvosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari