Da li će Albanci sa juga Srbije izaći na referendum 1Bujanovac, foto: Vojkan Ristić

U opštinama Bujanovac i Preševo za potrebe referenduma u nedelju biće otvoreno više od 60 glasačkih mesta, Neizvestan je, međutim, broj onih koji će odazvati pozivu da se izjasne o ustavnim promenama.

Albanci iz Bujanovca i Preševa, sa kojima je razgovarao, novinar Danasa, većinom govore da „oni gotovo da ništa ne znaju o tome za šta treba da glasaju“ i navode „da nisu zainteresovani za glasanje u nedelju“.

– Definisanje Srbije kao države većinskog naroda znači da su članovi drugih nacionalnih zajednica, zapravo, građani drugog reda. Predlogom Vlade o ustavnim promenama je izričito naglašeno da će se sadašnje izmene isključivo odnositi na sferu pravosuđa – kaže u izjavi za portal Danasa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

On dodaje da se očekivalo da referendum bude suštinsko određivanje Ustava Srbije prema preambuli o Kosovu i nacionalnim zajednicama u Srbiji, kojima treba obezbediti više prostora za njihova prava, slobodu i ravnopravnost , navodi Mustafa.

– U ovom kontekstu, promene koje su postavljene kao referendumsko pitanje, ne rešavaju i ne uređuju društvo na način na koji bi trebalo, a to su demokratski i evropski principi građanske države prema standardima EU, kojima Srbija teži – stav je Fatmira Krasnićija, preduzetnika iz Preševa, koji precizira „da on lično i njegova porodica nemaju razloga da u nedelju glasaju na referendumu“.

Irfan Ajeti, student prava u Prištini, naglašava da je “poznato je da nedostaje poverenje u nepristrasnost i nezavisnost pravosudnog sistema”.

– To najbolje dokazuje pokretanje i ishod sudskog postupka Nacionalnog saveta Albanaca protiv ministra Aleksandra Vulina koji redovno koristi govor mržnje kada govori o Albancima u Srbiji – kaže Ajeti.

Kamberi: Potrebne su suštinske promene Ustava

Da li će Albanci sa juga Srbije izaći na referendum 2
Šaip Kamberi
Foto: Medija centar

Slične stavove, u izjavi za Danas, izneo je i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Šaip Kamberi.

– Građani o svemu malo znaju i ne verujem u neki veliki odziv Albanaca. Kada malo o nečemu znate, onda ste i nezainteresovani – rekao je Kamberi, navodeći da su neophodne „suštinske promene Ustava Srbije i to u članu 182“.

Član 182 Ustava Srbije odnosi se na status autonomnih pokrajina u okviru Republike Srbije.

„Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija. Suštinska autonomija Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija urediće se posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu Ustava“, navodi se, između ostalog, u članu 182 Ustava Srbije

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari