Da li će aplikacija niških psihoterapeuta prva u svetu lečiti obolele od depresije i opsesivno - kompulzivnog poremećaja 1Foto: Pixabay/HolgersFotografie

Tim od desetak psihoterapeuta iz Niša osmislio je aplikaciju koja će korisnicima pomoći da prevaziđu depresiju, anksioznost, strahove, opsesivno-kompulsivni, panični i druge poremećaje. Kažu da će ona biti gotova u narednih godinu dana i da će sadržati vežbe disanja, ali i kvizove i dnevnik, a funkcionisaće uz pomoć veštačke inteligencije, kao da se korisnik dopisuje sa terapeutom.

Jedan od psihoterapeuta Žarko Petrović ističe da su na pola puta da završe aplikaciju, da već rade na njoj duže od godinu dana i da je ona jako složena, pa će morati da prođe i naučna istraživanja, da se dokaže da funkcioniše, prenose Južne vesti.

– Aplikacija će pokrivati anksioznost, panični i opsesivno-kompulzivni poremećaj, depresiju, socijalne strahove… Na spisku imamo oko 90 tehnika. Plan je da svaka kategorija mora da sadrži bar pet, šest tehnika. Među tehnikama su vežbe disanja, relaksacija, dnevnik, kvizovi – priča Petrović.

Prema njegovim rečima, takva aplikacija još ne postoji u svetu. U izradi im pomažu programeri, dizajneri i pravnici, a trebaće im, kaže, i prevodioci.

Da li će aplikacija niških psihoterapeuta prva u svetu lečiti obolele od depresije i opsesivno - kompulzivnog poremećaja 2
Foto: Shutterstock/Lina Mo

– Biće upletena veštačka inteligencija, aplikacija će moći da uči. Ni deseti deo toga se još nije pojavio u svetu. To nije samo aplikacija, već razvijanje tog aspekta ubacivanja veštačke inteligencije i pravljenja forme koja je između psihoterapijskog procesa i čitanja knjiga – objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, korisnici će moći da komuniciraju sa njom kao sa terapeutom i imaće misaoni deo, odnosno kognitivnu terapiju i tehnike, što u vidu aplikacije još ne postoji.

Trebalo bi da funkcioniše tako što će, kada je korisnik instalira, ponuditi spisak poremećaja, pa će svako moći da izabere određeni, a u opticaju su i klinički testovi pomoću kojih se određuje dijagnostika.

– U svakoj kategoriji su tehnike, od najosnovnije edukacije, gde se uči o poremećaju i gde je tekst koji treba da se pročita. Slede tehnike, koje su poređane onako kako bi ih osoba inače dobila u psihoterapiji. Kreće se od najlakših tehnika, uče se vežbe disanja i relaksacije, onda idu kompleksnije, gde se radi sa mislima. Aplikacija nije linearna – ako nije ovo, onda je ono, ako niste odgovorili, vraća vas nazad i ukazuje na moguće greške. Treba dosta vremena da se svi ti kosturi odrade – priča niški psihoterapeut.

Međutim, napominje da aplikacija ne može da bude zamena za klasičnu psihoterapiju, iako će na osnovu iskustva ljudi biti prepoznate šeme pomoću kojih će se ona dalje razvijati.

– Do sad su sve tehnike bile ili vežbe disanja ili edukacija sa kognitivnim distorzijama, a sada imamo tehniku koja objašnjava, na primer, šta su kognitivne distorzije kroz dvosmernu edukaciju, kao da se dopisujete sa terapeutom. On kaže, recimo, da probate da zapišete svoju misao, ponudi distorzije, pa probate da odredite. Ako ne ide, on vas prebaci na drugu tehniku, a to je kviz kognitivnih distorzija, gde postoje primeri i gde se vežba koje su to distorzije – navodi on.

Rezultate koje terapeuti prave aplikacija će da uči i povezuje sa ključnim rečima, tako da će jednog trenutka početi da daje i sugestije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari