Da li je požar "ugašen" ili "lokalizovan"? 1Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ je, performansom sa protivpožarnim aparatima ispred Skupštine Grada, još jednom podsetila na „gorući“ problem deponije u Vinči.

Neposredno pred današnju sednicu gradske skupštine, na kojoj su glavne teme upravljanje finansijama i projektima Grada, bez mnogo osvrta na problem deponije u Vinči, aktivisti inicijative ovoga puta isprskali su sprejem za gašenje požara ulaz u zgradu gradske uprave na Trgu Nikole Pašića, i tako „ugasili“ vatru koju su ostavili za sobom kada su, pred prethodno zasedanje gradskih odbornika doneli burad u kome su simbolično zapalili otpad sa „pozdravima iz Vinče“. Velika prašina podigla se ovim performansom, taman  pošto su čelnici grada pokušali da spuste „prašinu“ u javnosti izjavama da je požar „ugašen“ a zatim da je „lokalizovan“, što je ostavilo sumnju u stvarnu situaciju na deponiji. 

Naime, juče je gradonačelnik Siniša Mali poveo predstavnike medija u obilazak deponije kako bi im demonstrirao da je „požar sasvim ugašen“ ali ubrzo nakon toga građane je zbunila izjava Andreje Mladenovića, zamenik gradonačelnika, na RTS-u, kada je rekao da je „požar lokalizovan“, što nikako nije isto. 

Zato su iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ shvatili kao svoj zadatak da se ponovo okupe i „ugase“ požar i probleme koji „gore u našem komšiluku i gradu“, kako su objasnili, jer gradska vlast „ne radi svoj posao“.

– Dok gradonačelnik tvrdi da je požar, koji ne može ni da vidi jer je ispod zemlje, ugašen, dok tvrdi da zagađenja koje ne može da izmeri, nema, nama građanima ostavljaju da se bavimo koja će pesma biti puštena u muzičkoj fontani“, istakli su iz inicijative. 

Oni su se osvrnuli i na dnevni red današnje sednice kritikujući način na koji se donose odluke u gradu – bez konsultovanja sugrađana o vitalnim pitanjima za njihovu svakodnevnicu. 

„Umesto da se o višegodišnjoj razvojnoj strategiji grada vodi javna rasprava, ona se donosi na prečac, iza očiju javnosti, a u privatnom interesu onih koji javnost izbegavaju i izigravaju. Strategije nam donose fantomi, a planove detaljne regulacije bahati nasilnici koji nemaju na umu interese građana već rušenje i otimanje delova grada“, upozoravaju oni. 

Politika na kojoj oni insistiraju u vođenju grada je da rešenje za mnogobrojne gradske probleme, građani treba da nađu zajedničkim putem, bez predstavnika aktuelne vlasti. 

„Ovi problemi nisu mali, ali su Siniša Mali i politika bahatih nasilnika koje on predvodi – njihov uzrok. Jasno je da istinsko rešenje za goruće probleme leži u našim rukama i da samo zajedno možemo oblikovati našu sredinu tako da pogoduje svima, a ne samo odabranima“, insistiraju iz inicijative.

Predstavnici vlasti „zažmurili“ su na ovaj nastup inicijative, pa ga u svojim izjavama nisu ni pominjali, ali su se zato odbornici vladajuće većine na sednici žalili da se „plaše za svoju bezbednost“. Na taj strah ukazao je Nikola Prelević, šef odborničke grupe SPS-a, koji je rekao da „on zna da se odbrani pa se za sebe ne brine“, ali da se pripadnice lepšeg pola boje da dolaze u skupštinu.

„Svaki put nas sačekuje šačica ljudi kojih ima koliko i odbornika opozicije. Ali vaša arogancija ne može da pobedi naše rezultate“,  poručio je on opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari