"Da li vidiš moje plavo?": U susret Svetskom danu autizma 1Ilustracija Foto: Pixabay/ID 5712495

U susret obeležavanju Svetskog dana autizma, 2. aprila, više nevladinih oprganizacija, zajedno sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvom zdravlja organizovaće „Nedelju autizma“.

Cilj manifestacije, koja nosi naziv „Da li vidiš moje plavo“, biće povećanje vidljivosti i skretanje pažnje na probleme i teškoće sa kojima se susreću osobe sa autizmom i njihove porodice.

Kako prenosi udruženje Deca bez granica, u subotu, 1. april, od 13 do 15 časova, biće organizovan događaj za podizanje vidljivosti problema autizma u društvu.

Na događaju će se okupiti roditelji iz udruženja na nekoliko štandova u Beogradu (Trg republike, Obilićev venac, Kalemegdan…). Oni će deliti plave balone sa sloganom „Nedelje autizma“, kako bi skrenuli pažnju na problem autizma i preneli informacije o aktivnostima koje će se odvijati tokom cele nedelje posvećene autizmu.

Potom u nedelju, 2. aprila, od 12 do 14  časova, biće organizovano druženje porodica dece sa autizmom uz odgovarajuću senzornu animaciju. Druženje se organizovati u okviru senzorne inkluzivne radionice u dvorištu Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Republike Srbije, dr Subotića 6a u Beograd.

Tokom nedelje, u utorak, 4. aprila, od 10 do 13,15 časova, takođe, na Klinici za neurologiju, biće održana predavanja za pedijatre o autizmu pod nazivom „Autizam – korak dalje: nova iskustva i izazovi“. Svi zainteresovani pedijatri mogu se prijaviti za učestvovanje na email: [email protected].

Dan kasnije, u sredu, 5. aprila, od 12 do 14 časova, u istoj klinici biće održana tribina za roditelje, pod nazivom „Pitajte lekare Klinike za neurologiju i psihijatriju“.

Poslednji događaj – svečani koncert inkluzivnog hora „Ison“, hora „Čarolija“ i inkluzivnog hora  Hrama Sv. Georgija Stare Bežanije – biće organizovan u nedelju, 9. aprila, u 17,30 časova u velikoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti SAD, broj dece sa poremećajem autističnog spektra povećava se iz godine u godinu. Dok je taj broj 2010. godine iznosio 1:68, u 2020. godini on se povećao na 1:36, a slična je situacija i u evropskim zemljama.

– Očekuje se da će ova stopa nastaviti da raste svuda u svetu i stoga je važnije nego ikada da skrenemo pažnju javnosti i da se ovoj deci i njihovim porodicama u Srbiji obezbedi adekvatna podrška sistema i nega i niz medicinskih tretmana i terapija koje su im potrebne – ističu iz udruženja Deca bez granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari