„Da sam premijer sve bih obećao, da sam predsednik sindikata ništa ne bih poverovao“: Da li će najava izbora uticati na pregovore Vlade i prosvetara? 1foto FoNet Milica Vučković

Da li bi održavanje izbora 17. decembra, što je kao mogućnost najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, išlo naruku sindikatima obrazovanja da se izbore za svoje zahteve ili bi im pak odmoglo?

Na ovo pitanje predstavnici sindikata prosvetnih radnika nemaju jedinstven stav, ali preovladava uverenje da nijednoj vlasti ne odgovara da bude štrajka u školama.

– Bez obzira na izbore pokazali smo da su plate u obrazovanju najniže od svih javnih službi koje se finansiraju iz budžeta, a poslednji smo i na nivou Republike. Vlada je to videla i mislim da će nešto da urade da bar povećaju naše plate do republičnog proseka. Za povećanje ove godine para u budžetu nema, ali je ideja da se prosečna plata u obrazovanju izjednači sa prosekom Republike naredne godine. U septembru smo dobili povećanje za 5,5 odsto, u januaru sledi još 10 i ako bi se na tih 15,5 dodalo još 5,5 odsto tačno se stiže prosek, ali ukoliko se počne od početka godine – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosvetni Srbije (SRPS).

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, koji je u ime SRPS-a učestvovao na poslednjim pregovorima sa predstavnicima Vlade, kaže da sindikati nisu razmišljali da bi izbori mogli biti u decembru.

– Pominjan je nezvanično mart kao mogući datum tako da je ovo i za nas nov podatak. Ako vodite računa o glasačkom telu verujem da ćete biti bliži rešavanju problema u prosveti. Znamo da do kraja godine plate neće moći da se dodatno povećaju, ali tražićemo da se potpiše protokol kojim bi se precizirala dinamika povećanja u 2024. godini i da se ispuni obećanje da će biti povećan koeficijent za razredno starešinstvo – ističe Antić.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, priznaje da o datumu održavanja izbora nije razmišljala.

– Ne obraćamo pažnju na to šta se dešava na političkoj sceni, nismo ni do sada, mi zastupamo interese prosvetnih radnika. Što se tiče tajminga izbora nisam razmišljala u tom pravcu, ali smatram da sadašnjoj vladi i ministrima, ako računaju da će dobiti glasove, ne ide u prilog da prosvetni radnici budu u štrajku. Ne verujem da bi i budućoj vladi bilo u interesu da zatekne štrajk u prosveti, tako da sam uverena da je svima u interesu da dođemo do rešenja. Što se tiče pregovaranja ne znam koje ingerencije ima tehnička Vlada, ali računam da će doći do dogovora pre raspisivanja izbora. Videćemo šta će se desiti u četvrtak – kaže Ilić.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, nije siguran da će vlast imati prostora da se preterano bavi zahtevima prosvetnih radnika, s obzirom na aktuelna dešavanja na Kosovu.

On kaže da je moguće da će u razgovoru sa premijerkom biti dogovoreno i povećanje plata, delimično u skladu sa zahtevima reprezentativnih sindikata

– Ali ako se ispune najave da će 17. decembra biti izbori, jasno je da ova Vlada neće biti u prilici da ispuni obećanje i da će sve što se sad eventualno dogovori biti predmet razgovora sa predstavnicima neke nove Vlade. Dakle, da sam kojim slučajem premijer, obećao bih sve što sindikati zahtevaju. Da sam na mestu lidera nekog od reprezentativnih sindikata, ne bih poverovao ni u jedno obećanje, zapravo, zapitao bih se o čemu može da se pregovora sa odlazećim predstavnicima izvršne vlasti. Ali onda se opravdano postavlja pitanje čemu štrajk kad nema ko da ispuni zahteve. Dakle, Srbija je toliko komplikovana država da čak ni jedan štrajk prosvetnih radnika ne može da počne bez komplikacija – smatra Markov.

Kako je Danas objavio, za četvrtak, 5. oktobar zakazan je nastavak pregovora predstavnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, pošto na prethodnom sastanku 25. septembra nije postignut dogovor o povećanju plata zaposlenima u obrazovanju.

U međuvremenu je 26. septembra održan protest prosvetnih radnika u Beogradu.
Ranije pominjani datum 9. oktobar kao mogući početak štrajka u školama više nije „u igri“, budući da se on mora najaviti 10 dana ranije.

Ako sindikati ipak donesu takvu odluku štrajk će biti u zakonskim okvirima, što podrazumeva da će časovi biti skraćeni i trajaće po 30 minuta.

Sindikati su juče saopštili da od ishoda pregovora 5. oktobra zavisi odluka o početku štrajka, koja je dogovorena od strane sva četiri reprezentativna sindikata i da oni podržavaju socijalni dijalog.

Šta su zahtevi?

Prethodnih dana u javnosti, pa i među samim prosvetnim radnicima bilo nedoumica koji su konkretno zahtevi upućeni Vladi. Sindikali lideri su u svojim izjavama isticali da je osnovni zahtev da se početna plata nastavnika izjednači sa republičkim prosekom, ali na papiru koji je predat Vladi stoji da se traži da prosečna zarada u obrazovanju bude jednaka proseku Republike.

Prema rečima Milorada Antića, prosek u prosveti iznosi 76.011 dinara, prosek u Republici za prvih šest meseci ove godine je oko 83.400 dinara, dok će početna plata nastavnika sa septembarskom povišicom od 5,5 odsto, u oktobru iznositi oko 78.000 dinara.

Svi sagovornici Danasa potvrđuju da je osnovni zahtev da se prosek u prosveti i u Republici Srbiji izjednače. Za početak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari