Danas se navršava 38 godina od smrti Josipa Broza Tita

Ostavite komentar


  1. Titoizam, ciji je Josip Broz oficijelno, bio glavni reprezent, u celini je bio jedan emancipatorski sistem. U to vreme razvila se industrija, procvetala stanogradnja i izgradjeni mnogi objekti infrastrukture na kome su nam mogle pozavideti i mnogo vece i znacajnije drzave. Posebno dostignuce bio je ZIVOTNI STANDARD stanovnistva. Pravo na rad ne samo da je Ustavom bilo zagarantovano, vec je i u praksi bilo ostvarljivo u civiliozovanim okvirima, za razliku od danas. U TITOVO vreme sve INSTITUCIJE su radile u punom kapacitetu. Dakle POLICIJA je ganjala lopove i kriminalce, za delikvente su postojale strucne ustanove, SUD je sudio po PRAVU I ZAKONU, VOJSKA je bila postovana i garant slobode i nezavisnosti drzave, postovala se CRKVA, bez obzira na ideologiju, postovao se UNIVERZITET I SKOLA, na svakom mestu i u svakoj delatnosti je bila prisutna KULTURA . Lecenje je bilo potpuno besplatno, LEKARI su se cenili, niste morali da donosite lekove i zavoje od kuce. Radnici su radili od sedam do tri, imali su SINDIKAT, koji se brinuo za uvek bolje plate, i socijalni status. Vecina je mogla sebi da priusti da ode na more, kupi stojadina, dobije stan, ISKOLUJE DECU potpuno besplatno sto je i najvaznije. Za vrhunski sport temelji su postavljeni jos u Titovo vreme, bili smo cenjeni u svetu, mogli smo svuda da putujemo sa crvenim pasosima, i uprkos prisutnim, ali potiskivanim nacionalnim tenzijama ZIVELI SMO UVEK U MIRU, i bezbrizno sve do Titove smrti. Ta sloboda i humanizam koji je vladao u nasem drustvu nikakvim parama se ne mogu platiti. Jedina mana Titoizma je sto nije stvorio tranzicionu paradigmu bez rata, ukidanja slobode, prava na dostojan rad, i nezavisnost drzave, posle smrti Josipa Broza. Danas je sve suprotno. Institucije su atrofirale. Posle brojnih medjunacionaolnih ratova eskaliralo je nasilje, koje se sa fronta prenelo u gradove. Na povrsinu su uzdignuti delikventi sa dna, omladina je potonula u drogu, radnici su otpusteni, fabrike devastirane, policija je puna ljudi sa sumnjivim biografijama, sud sudi prema mirisu novca, a ne po slovu zakona, zdravstvo je okupirala farmaceutska hobotnica, trguje se ljudskim organinma, SKOLSTVO se unistava instant privatnim fakultetima, laznim diplomama i vaspitnom maksimom NIJE VAZNO STA ZNAS, VEC KAKO SE SNADJES. Radnicima se nudi posao pod robovskim uslovima uz nadnicu kao pre Drugog svetskog rata, jos malo pa ce se raditi “ za dva kila brasna“. Vlada opsta kradja i prisiljavanje gradjana na svakojake ucene bez valjanog zakonskog odnosa. Citav politicki zivot je uznaku korupcije, i ispumpavanje svake pare koja se ukaze u drzavnom budzetu i fondovima. Sto bi drug Tito rekao DRZAVA je odumrla na vlasti su grupno-svojinski elementi. Ko ne veruje da je TITO bio bolji nek pogleda i uporedi Novi Beograd, koji je u njegovom rezimu nikao i URBANISTICKO LUDILO s desene obale Save, pocev o Beograda na vodi, samo ce mu se kasti.

  2. Grozno je bilo da se ne ponovi.Nikada necu zaboravite dedine suze .Bila je vrsidba 1947 godine I morali smo da damo obavezu stajao je covek iz opstine I merio dzakove,Sremci za veceru prave bogatu tpezu,medjutim mi Nismo mogli I deda sedajuci za sto upita babu gde je hleb.ona iznese proju,drat udje u kuhinju sede dedi u krilo I rece I ja cu da jedem sa tobom.Pocese da jedu I on trazi hleba,a deda mu pokaza na ruku u kojoj je drzao proju ,pa eto ti u ruci,“Nije to ,to je proja I opet poce da trazi sada od babe,“daj mi leba“,daj mi leba,deda prestade da jede I rece:“E moj Rado sta si docekao da ti unuce na dan vrsidbejede proju.za Sremca to je bilo gore nego zatvor.Svu letinu su odneli ,nama su ostavili jedno dzakce..Deda je umro te godine u 53 godini zivota.Zato bolje cutite vi titoisti…..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.