Darko Šarić trebalo je da bude ispitan kao svedok u Tužilaštvu za organizovani kriminal na predlog advokata Radovana Štrpca, ali se pozvao na svoje zakonsko pravo da ne da iskaz kojim sebi može naneti štetu, kaže za Danas Dragoljub Đorđević, advokat Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova.


– Šarić je rekao da je po savetu svog branioca odlučio da ne da iskaz, ali je u svojoj izjavi nagovestio da očekuje da će se stvari raščišćavati i da će imati šta da kaže, kako bude tekao proces u predmetu za pranje novca. Branka Lazarevića nije pomenuo ni rečju, dodaje Đorđević.

U Tužilaštvo je Šarić doveden juče oko 10 ujutru i zadržao se desetak minuta. Glavni pretres u procesu za pranje novca u kome su optuženi Šarić i Štrbac zakazan je za 14. maj.

Tužilaštvo vodi predistražni postupak za odavanje službene tajne protiv bivšeg šefa kabineta ministra policije Lazarevića, koji je u februaru povučen iz diplomatske službe u Atini. On je saslušan i oduzet mu je pasoš. Postupkom su obuhvaćeni i zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Boris Gara, zbog sumnje da je Lazareviću otkrio da kriminalistička policija prisluškuje telefone Šarićeve grupe. Lazarević je navodno, ovu informaciju preneo biznismenu iz Kotora Rodoljubu Raduloviću, koji je klasnije optužen za pripadništvo Šarićevoj grupi i šverc kokaina, a ovaj je to preneo Štrpcu, dugogodišnjem Šarićevom zastupniku.

Početkom marta Lazarević je u intervjuu Novostima odbacio mogućnost da mu je tužilaštvo nudilo nagodbu da bude zaštićeni svedok u ovom postupku. Takođe je naveo da je od 2010. pod stalnim pritiskom u medijima zbog ove afere, te da je njegovoj supruzi prećeno sa nepoznatog broja u Pančevu. U javnosti je poznato da je brat njegove supruge Nikola Dimitrijević, u decembru 2010. sporazumom o priznanju krivice sa Tužilaštvom osuđen na godinu dana kućnog zatvora, kao i da vrati 350.000 evra, stečenih nezakonito.

U presudi, inače dostupnoj na istraživačkim internet-portalima, navodi se da je Dimitrijević priznao da je preko svoje firme DTM Reltaions učestvovao u kupovini Mitrosrema iz Sremske Mitrovice, te da je za tu transakciju iskoristio najmanje 2,3 miliona evra – novac za koji je morao da zna da ne potiče iz legalnih tokova. Navodi se da je postupao po uputstvima banjalučkog biznismena Zorana Ćopića, koji je letos u BiH pravosnažno osuđen na 4,5 godina za pranje Šarićevog novca od šverca kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari