“Dati krv je humano i zdravo”: Subotičanin donirao najdragocenu tečnost više od 100 puta 1Foto: J. Patarčić/Danas

Veliku zahvalnost i poštovanje zaslužuju svi dobrovoljni davaoci krvi, koji ovim humanim činom svakodnevno spasavaju život nekome od svojih sugrađana, a duboki naklon zavredeo je Subotičanin Imre Alijević, koji je tokom protekle tri decenije ovu najdragoceniju tečnost koja nema zamenu donirao čak 108 puta.

Ponosno držeći u rukama plaketu za jubilarnih 100 i više puta datu krv, Imre se priseća da je sve počelo još 1991. godine, kada se zaposlio u fabrici nameštaja “Budućnost” u Subotici.

Kako kaže, tada je radni kolektiv išao da dobrovoljno da krv, pa im se i on pridružio, a od tada više nije preskakao niti jednu akciju.

“Uglavnom dajem krv svaka tri meseca. Bio sam sad oko šest godina u inostranstvu, ali i tamo sam davao krv i ovde”, priča Imre.

“Dobar je osećaj i u principu to i zdravlju dobro služi, jer se regeneriše sama krv kako je dajete, ona se obnavlja i to je pomoć koju ne možete ni da platite. To je humanost i bolje je da ja dam krv, nego meni da je daju”, objašnjava ovaj humani Subotičanin.

Iako brojka od 108 puta date krvi zvuči impozantno, Imre skromno veli da mu je vreme brzo prošlo, ali da čuva svaku plaketu koju je u znak zahvalnosti dobio od Crvenog krsta Subotice.

“Imam kući plakete za 35, 50 i 75 puta datu krv i to čuvam. Lepo je kad čovek na to pogleda i ipak mislim da je lepo što Grad Subotica i Crveni krst Subotica čoveku poklanjaju pažnju za to. Veoma su ljubazni kad odete da date krv i sve što treba, pomognu”, ističe naš sagovornik.

“Dati krv je humano i zdravo”: Subotičanin donirao najdragocenu tečnost više od 100 puta 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Imre kaže da je u njegovoj familiji otac bio taj koji je dobrovoljno davao krv, te da je sledio njegov primer, u čemu mu podršku pružaju i ostali članovi porodice.

“Mlađi burazer, a onda i stariji, oni me podržavaju u ovome”, naglašava Imre, toplo savetujući svima koji mogu da se priključe akcijama dobrovoljnog davalaštva.

“To je veoma humano i zdravo da se odazovu tim akcijama i da odu da daju krv, ne samo zato što pomažu, već tamo vrše i jedan vid kontrole krvi i tako pomažu sami sebi da, ako ne daj Bože, imaju neki problem, onda se to utvrdi”, poručuje Imre.

Imre Alijević je bio jedan od ukupno 70 dobrovoljnih davalaca koje je juče, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, nagradio Crveni krst Subotice.

Plakete za jubilarnu 35, 50, 75, 100 i 100 i više puta datu krv, dobrovoljnim davaocima je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić u Velikoj većnici Gradske kuće, a posebne zahvalnice “Široko srce” za najhumaniju srednju školu dobila je Srednja medicinska škola, za najhumaniji fakultet Ekonomski fakultet u Subotici, za najhumaniju kompaniju “Inspira grupa”, a najhumanije naseljeno mesto Mesna zajednica Čantavir.

“Dati krv je humano i zdravo”: Subotičanin donirao najdragocenu tečnost više od 100 puta 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Stručna saradnica Crvenog krsta Subotice Nevena Lukić se srdačno zahvalila svima njima i pozvala ih da i dalje u kontinuitetu dolaze na akcije kako bi zajedničkim snagama doprineli tome da svi ljudi kojima je krv neophodna ne razmišlju o nedostatku jedinica, nego da mogu da se leče kako svakom pacijentu i dolikuje.

“Našim dragim sugrađanima, našim dragim dobrovoljnim davaocima krvi poručujemo prvo jedno veliko hvala. Hvala što stalno misle na druge, što nesebično daruju ovu dragocenu tečnost, jer krv je lek i on nema zamenu”, poručila je Nevena Lukić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari