Deb Haland: Prva ministarka Indijanka 1Foto: EPA-EFE/ LEIGH VOGEL POOL

Deb Haland ispisuje američku istoriju kao prva Indijanka koja je ušla u kabinet vlade SAD, budući da preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njenu nominaciju je u ponedeljak potvrdio američki Senat sa 51 naspram 40 glasova pošto je obezbedila i podršku republikanaca.

Haland će biti zadužena za nadzor politike koja se tiče petine ukupne površine plemenskog i federalnog zemljišta u SAD, kao i za upravljanje nacionalnim parkovima i rezervatima i prirodnim resursima, kao što su gas, nafta i voda.

Takođe će biti zadužena za pitanja Amerikanaca domorodačkog porekla.

Haland je inače pripadnica plemena Laguna Pueblo i kaže da predstavlja 35. generaciju Amerikanaca iz Novog Meksika.

Agencije pišu da je u jednom intervjuu objasnila da je ušla u politiku jer je želela da poveća broj pripadnika američkih domorodaca na biralištima.

Zato se kao volonter angažovala u izbornim kampanjama kandidata koji su joj se dopadali i pozivala američke starosedeoce da izađu na izbore.

Tako je učestvovala i u kampanji Baraka Obame 2012, ali, kako je rekla, to joj je bio jedan od prvih plaćenih angažmana.

Nakon toga je nastavila s političkim ambicijama da bi 2015. postala lider Demokratske partije u Novom Meksiku.

U Kongres ulazi 2018. kao jedna od dve pripadnice američkih starosedelaca kojima je to pošlo za rukom, a reizabrana je prošle godine u novembru.

Jednom prilikom je rekla da se za kandidaturu zainteresovala nakon iznenadne izborne pobede Donalda Trampa.

Njen politički angažman uključivao je i borbu protiv klimatskih promena.

Protiv je infrastrukturnih projekata koji podrazumevaju upotrebu fosilnih goriva i zalaže se za stoprocentnu „čistu energiju“.

Pojedini republikanci su dovodili u pitanje potvrdu njene nominacije jer se protivila iskopavanju nafte i gasa na državnom zemljištu.

Debra En Haland je rođena 1960. u Vinslouu, Arizona.

Majka joj je bila domorodačkog, a otac norveškog porekla i oboje su služili u američkoj mornarici.

Otac je dobitnik Srebrne medalje za iskazanu hrabrost u Vijetnamu.

Haland je sa 34 godine diplomirala na katedri za engleski, a 2006. na Pravnom fakultetu (indijansko pravo) na Univerzitetu Novi Meksiko.

Posle srednje škole je zarađivala za život radeći u pekari i prodajući salsa-sos iz automobila.

Sa 34 godine je rodila kćerku, a kao samohrani roditelj je s vremena na vreme koristila markice za hranu i čekove da bi sastavila kraj s krajem.

Kaže da još uvek otplaćuje svoj studentski kredit, kao i studentski kredit svoje kćerke koja je takođe diplomirala na Univerzitetu Novi Meksiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari