Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Pirotu tokom decembra organizuje kurseve za prekvalifikaciju 50 nezaposlenih lica sa evidencije, koja će posle tromesečne obuke brže doći do zaposlenja ili pokrenuti sopstveni biznis. Kurseve finansira Nacionalna služba za zapošljavanje, a onima koji će iz sela dolaziti u grad na obuku plaća se i prevoz. U Filijali nemaju podatak koliko će ta obuka da košta, a u toku je tender za izbor lica koja će voditi ove kurseve. Na evidenciji Filijale je oko 8.479 nezaposlenih Piroćanaca.

Portparol Filijale NSZ u Pirotu Miljan Jonić kaže za Danas da će biti organizovani kursevi za pekare, kozmetičare, grnčare i obućare za izradu gornjih delova obuće, sa po deset polaznika i kurs za izradu proizvoda od granulata za deset invalidnih lica.

– Polaznike kurseva biraće naša filijala, a svi koji završe obuku dobiće sertifikat i imaće velike šanse da se zaposle, tim pre što se ovi kursevi organizuju u skladu s potrebama tržišta rada i poslodavaca. U našoj filijali za takva zanimanja postoji interesovanje poslodavaca, ali i nezaposlenih koji žele da se prekvalifikuju i brže dođu do posla. Za pekare postoji interesovanje privatnih pekara u gradu, a i mnogi nezaposleni žele da nauče taj zanat i počnu njime da se bave. Selekciju onih koji će ići na obuku obaviće služba naše filijale. Prioritet će imati oni koji duže čekaju na evidenciji. Interesovanje za kurseve je veliko, i više nego što možemo da organizujemo – kaže Jonić.

On navodi da je u toku tender za izbor lica koja će voditi obuku. Uslov za kozmetičare je da budu sa trećim stepenom stručne spreme. Obuka će biti u pekarskim, kozmetičkim i grnčarskom radnjama.

– To je još jedna šansa da tokom obuke pokažu svoja znanja i tako lakše obezbede sebi posao. Nezaposleni koji će se obučavati za izradu proizvoda od granulata će posle obuke doći do posla u zaštitnoj radionici „Piroteks trikoa“ koja zapošljava invalidna lica. Iz godine u godinu vlada interesovanje za informatičku obuku, engleski jezik, frizere, masere i kozmetičare. Prošle godine je na ovim kursevima bilo tridesetak lica i mnogi od njih su se zaposlili – kaže Jonić.

Perica Živković (54) je deset godina radio u Građevinskom preduzeću „Progres“, a 13 godina u Robnoj kući „Beograd“ u Pirotu. Pored građevinske, završio je i trgovačku školu. Radio je i neke povremene građevinske poslove, a sada je na evidenciji službe za zapošljavanje. Spreman je da se prekvalifikuje.

– U godinama sam kad se do posla teško dolazi i prihvatio bih bilo šta. Prihvatio bih i da se prekvalifikujem za grnčara i obućara samo da bih nešto radio. Imam dvoje dece i suprugu koja ne radi – kaže Perica.

Fizioterapeut Katarina Pavlović trenutno je bez posla i čuva bebu. Jedno vreme je radila u Beogradu gde je živela.

– Bez posla sam od septembra i želela bih da idem na kurs za kozmetičare kako bih mogla da radim i kao kozmetičar u nekom od kozmetičkih salona – kaže Katarina.

Profesor književnosti i jezika Bojan Timić je takođe bez posla. Kaže da su prekvalifikacije možda rešenje za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem ili nekvalifikovane radnike, ali ne i za visokoobrazovane.

– I da mi ponude neku prekvalifikaciju to bih odbio. Ako mi država vrati novac za školovanje radio bih kao pekar, ali mislim da su ovoj zemlji potrebniji intelektualci nego zanatlije i da država treba da stvara uslove da se mladi i obrazovani brže zapošljavaju – kaže Timić.

Predsednica Udruženja za očuvanje i negovanje starih i umetničkih zanata „Grlica“ Slavica Ćirić kaže da grnčarski, ali i ostali zanati ne mogu da se nauče za tako kratko vreme.

– Pitanje je i da li će svi koji završe ovu tromesečnu obuku moći tim poslom i da se bave, jer zanati polako nestaju, ali je dobar pokušaj da se nezaposlenima pomogne, a možda neko od njih pokrene sopstveni biznis. Najvažnije je da se posle obuke ljudima obezbedi dalje usavršavanje i vežbanje u nekoj radionici, sve do trenutka dok se polaznik ne osamostali i krene sam u posao – kaže Slavica Ćirić.

 

Prilagođavanje

Diplomirani ekonomista iz Pirota i predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Rodoljub Ćirić kaže da prekvalifikacije treba organizovati prvenstveno za mlade ljude, a ne za one od 50 ili 60 godina koji sve to teško prihvataju. „Istina je da su se vremena mnogo promenila i da u periodu tranzicije niko nema sigurnost za svoje radno mesto. Međutim, ljudi koji su na kraju radnog veka ostali bez posla ili su otpušteni u nekim preduzećima teško mogu da prihvate prekvalifikaciju i počnu neki novi posao. Pitanje je kako bi se radnik koji je posle trideset i više godina rada otpušten prilagodio novom poslu“, kaže Ćirić.

Bez posla 15.000 ljudi

Prema poslednjim podacima Filijale NSZ, u Pirotu i Pirotskom okrugu na posao čekaju 14.764 nezaposlena lica. Od tog broja u pirotskoj opštini 8.479, u belopalanačkoj – 2.657, u babušničkoj – 2.027, a u dimitrovgradskoj – 1601.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari