Sportsku Englesku neprijatno je iznenadila odluka Džona Terija da napusti reprezentaciju nakon devet godina, 78 nastupa i postignutih šest golova, ali je fudbaler Čelsija rekao da više nije mogao da izdrži pritisak Fudbalskog saveza Engleske. Savez i dalje vodi postupak protiv njega zbog vređanja igrača Kvins Park Rendžersa Antona Ferdinanda na rasnoj osnovi, iako ga je tih optužbi oslobodio sud u Londonu. Teri je izjavio da nije imao izbora i izvinio se svima koje je razočarao napuštanjem nacionalnog tima.

Džon Teri je jedan od fudbalera koga su tokom karijere pratile razne kontroverze, ali ni one nisu uspele da bace u senku njegovo fudbalsko umeće i divljenje navijača. Od početka seniorske karijere igra za Čelsi, tačnije 1998. godine, a postao je jedan od petorice fudbalera sa najviše nastupa i najbolji strelac među defanzivcima. Čelsi je predvodio do brojnih titula, među kojima je Liga šampiona ove godine, pet titula u Premijer ligi, isto toliko u FA kupu i mnoge druge.

Na naslovnim stranama ostrvskih tabloida često se moglo videti ime Džona Terija, a najviše pažnje posvećeno mu je kada je objavljeno da vara svoju suprugu sa Vanesom Peronsel, ženom bivšeg saigrača iz Čelsija i reprezentacije, Vejna Bridža. Ceo slučaj je otišao toliko daleko da su fudbaleri i navijači Mančester sitija pružili veliku podršku Bridžu, noseći čak i majice sa njegovim imenom ispod dresova.

Ni rasistički ispadi mu nisu strani, a pomenuto vređanje Antona Ferdinanda brujalo je Engleskom, ali su na kraju optužbe odbačene jer nije bilo dovoljno dokaza.

Džon Teri rođen je 7. decembra 1980. godine u Londonu. Ima starijeg brata Pola, koji je takođe fudbaler. Sa suprugom Toni, koja je ostala sa njim u braku i nakon skandala u vezi sa preljubama, ima blizance, a par se venčao pre pet godina. Iako je u Čelsiju tokom cele karijere, otkrio je da je navijač Mančester junajteda, a jednom prilikom izjavio je da je sujeveran i ima više od 50 rituala koje upotrebljava pre mečeva. Objavio je autobiografiju i jedan je od retkih koji je plaćen više od milion funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari