U Novom Sadu obeležena godišnjica masovnih ubistava 1Foto FoNet Milica Vučković

Više desetina Novosađana okupilo se večeras na centralnom Trgu slobode kako bi upalilo sveće i odalo počast žrtvama masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani su se okupili na poziv Građanskog pokreta Bravo, kako bi se, kako su naveli, pored počasti preminulima poslala poruka solidarnosti sa porodicama i prijateljima ubijenih.

Aktivistkinje su držale panoe sa imenima ubijenih u obe masovne pucnjave, a pročitana je i pesma „Da sam znao“ Magdalene Rašković, napisana povodom ovih tragedija.

Aktivistkinja Bojana Bodroža pročitala je imena stradalih, ocenivši da je ovaj događaj bio „udarac u stomak koji izbija vazduh“, jer je stradalo 19, uglavnom mladih ljudi, kojima je oduzeta „budućnost, želje i stremljenja, nade i ambicije“.

„Mi smo ostali paralisani, u stanju šoka i neverice i sa milion pitanja. Solidarnost i zajedništvo tešili su nas dok smo pokušavali da shvatimo“, navela je ona.

Dodala je da su godinu dana kasnije ista pitanja mahom bez odgovora, a da nas muče i neka nova.

„Da li je 19 života izgubljeno uludo? Može li iz kolektivne tragedije da se izrodi svetlija budućnost, možemo li postati bolji ljudi, bolje društvo? Vreme je da se probudimo“, istakla je Bodroža.

Nakon što su zapalili sveće i odali počast nastradalima, građani su se centralnim gradskim ulicama prošetali do Varadinskog mosta, kako bi pomen završili bacanjem cveća i venaca u Dunav.

Prethodno su iz Bravo upozorili da ni nakon godinu dana nije pronađen način da se obuzda i umanji nasilje u društvu.

Pomenu se pridružila i udružena opozicija Novog Sada koja je, između ostalog, upozorila da rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i dalje promovišu agresiju, dok nasilje u društvu ostaje normalna i poželjna pojava.

Iz opozicije su zatražili da se prvi školski čas nakon praznika posveti događaju u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i da psiholozi i pedagozi još jednom razgovaraju s decom o uzrocima i posledicama tragičnog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari