Delta soj korone je "brži" i opasniji 1Foto: Zoran Mišić

Prema informacijama koje ima i koje potvrđuju njegove kolege iz kovid bolnice novi, delta soj korona virusa koji je stigao iz Indije u Evropu, brže se širi jer je zarazniji je od ostalih sa kojima su se do sada suočavali zdravstveni radnici na ovim prostorima, tvrdi doktor Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

– Za novi soj virusa je karakteristično i to što obolevaju čitave porodice što ranije nije bio slučaj. U ovom talasu pandemije vakcine ne sprečavaju potpuno zaražavanje, već samo obavezno nošenje maski, propisana distanca i stalno pranje ruku i njihova dezinfekcija, ističe doktor Antić, dodajući da među novoobolelim kojih je sve više u Kragujevcu i Šumadiji ima i onih koji su i preležali kovid i vakcinisali se.

Bez obzira na to on apeluje da se ljudi vakcinišu jer vakcinisani i ako dobiju kovid onda je to mnogo blaži oblik.

– Po podacima iz UKC Kragujevac vidimo da kod pacijenata koji imaju zapaljenje pluća na kovid odeljenjima njih 90 posto nije vakcinisano. Kod onih hospitalizovanih u respiratornim centrima, pacijentima na respiratorima taj postotak je veći 95 procenata, kaže Antić, po kome je ovo iskustvo potvrđeno ne samo u drugim kovid centrima kod nas već i u svetu.

Zbog toga on apeluje na Kragujevčane da se vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mera pošto je broj novih kovid pacijenata samo na teritoriji grada dnevno od 240 do preko 300 obolelih i na taj način pomognu da se rastereti broj hospitalizovanih jer je mesta na kovid klinikama sve manje.

On navodi primer zdravstvenih radnika koji obolevaju u novom talasu a preležali su čak i teže oblike korone i vakcinisali se.

Od 1. do 12. septembra na teritoriji Kragujevca testirano je 1.200 dece školskog uzrasta i na kovid je bilo pozitivno 480 njih.

– Svaki treći pregledani učenik je pozitivan. Ima obolele dece i u predškolskoj populaciji, doduše u manjem postotku, od 500 testiranih pozitivno je bilo oko 100 predškolaca. Dobro je što kod nijednog deteta nije zabeležen teži slučaj kovida i niko od njih nije morao da bude hospitalizovan, naglašava naš sagovornik, podsećajući da deca iako imaju lakšu kliničku sliku i dalje su izvor zaražavanja za svoje porodice i okruženje.

Po doktoru Antiću žrtve pandemije su i nekovid pacijenti jer su svi zdravstveni resursi prebačeni na borbu protiv korone pa hronični bolesnici i drugi pacijenti ne mogu da obavljaju redovne preglede i manje su šanse za njihova lečenja i terapije.

U Kragujevcu se do ponedeljka, 13. septembra vakcinisalo 52 posto punoletnog stanovništva. Na vakcinalnom punktu u Sokolani, po rečima Nataše Milosavljević, glavne sestre službe opšte medicine Doma zdravlja na dnevnom nivou se prvom dozom vakciniše oko 100 Kragujevčana, a trećom, buster po 700 ljudi.

I ona apeluje na sugrađane da se vakcinišu ali kada je u pitanju treće doza podseća da svi sačekaju da prođe 180 dana od revakcinacije, odnosno da dobiju „podsećanje“ na to od e-uprave.

– Na početku imunizacije imali smo kapacitet da vakcinišemo i više od 70 posto stanovništva ali, na žalost, ta šansa je propuštena i sada smo u novom talasu pandemije, kaže ona.

Još jedna kovid ambulanta

Zbog skoka broja novoobolelih i povećanog broja pregleda u kovid ambulanti ATD-a Doma zdravlja, u Kragujevcu je od ponedeljka, 13. septembra ponovo počela sa radom kovid ambulanta u Zastavinoj medicini rada u kojoj je angažovano osam zdravstvenih ekipa.