Demostat: Brisel svestan licemerja vlasti, anti-EU sentiment ne samo u prorežimskim tabloidima, već i na Javnom servisu 1foto Aleksandar Roknić Danas

Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da je Brisel i tekako svestan licermerja vlasti u Srbiji, koja neretko prikriva podatke o obimu ekonomske pomoći i investicija Evropske unije u našoj državi.

Kako se ističe u tom dokumentu: „EU je i dalje najbliži partner regiona, njegov glavni investitor, trgovinski partner i vodeći donator. Partneri bi trebalo da učine što vidljivijim izvanredan volumen i raspon te podrške  i da je prikažu u svojim javnim debatama i komunikaciji, kako bi građani mogli da cene konkretne prednosti partnerstva sa EU. Partneri bi takođe trebalo da jasno komuniciraju o svojoj opredeljenosti za vrednosti EU i nužne reforme“.

Mada zvaničnici, predvođeni predsednikom Srbije, često upotrebljavaju sintagmu da je članstvo u Uniji strateški cilj naše zemlje, njihov narativ, kao i ono što se plasira u većini medija, obeležen je oštrinom prema EU, tako da se mnoge činjenice koje se odnose na projekte i pomoć Brisela ili u potpunosti prećutkuju, ili se o njima govori nedovoljno, tako da naši građani nisu svesni šta evropske integracije u praksi znači.

Demostat je u svojim dosadašnjim analizama između ostalog došao do zaključka da anti-EU sentiment dominira ne samo u prorežimskim tabloidima, već i na Javnom servisu, piše Marija Stojanović za Demostat.

Podsetimo, Aleksandar Vučić u izjavama pominje  „antispski odnos Evropske unije“, a jednom prilikom je kazao i kako su nam iz EU „poručili da treba da budemo ponizniji“. S druge strane, u više prilika je istakao da očekuje finansijsku podršku EU Srbiji, uključujući najavljene investicije.

Kako je naveo tokom nedavne posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu:“Plan rasta koji je iznela (Fon Der Lajen) od suštinskog je značaja za Srbiju“.

Iako se u navedenom segmentu Deklaracije o potrebi da se pomoć i podrška EU Zapadnom Balkanu učini vidljivijom Srbija ekplicitno ne pominje, Demostat je poređenjem javnog diskursa ostalih zemalja regiona koje teže članstvu u Uniji zaključio da naša zemlja ima najizraženiju tendenciju da nedovoljno javnosti predočava značaj finansijskih sredstava koja stižu iz Brisela.

Takva situacija je paradoksalna, ako se uzme u obzir podatak da je EU najveći trgovinski partner Srbije, da većina investicija stiže upravo iz država članica Unije, te da većina pripadnika srpske dijaspore živi upravo na Zapadu – u zemljama EU i Americi.

Tekst u celosti čitajte na Demostatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari