Digitalna većina: Vidljivost žena na Wikipediji ograničena, tek 9 odsto njih u uredništvu ove popularne internet platforme 1Foto: Privatna arhiva

Vidljivost i dostupnost žena na Wikipediji je ograničena, a činjenica da žene čine manje od 9 odsto uredništva odražava se i na broj sadržaja vezanih za žene čak i za one koje su imale ili imaju značajan uticaj u svome vremenu, rekli su iz projektnog tima Digitalna većina (Digital Majority) koji se bavi nejednakostima žena u digitalnom prostoru i povećanjem njihove vidljivosti.

Rezultati dosadašnjeg istraživanja Wikipedije, koja pokazuju kolike su zapravo rodne predrasude prisutne u njenoj uređivačkoj zajednici i na njenim stranicama, članice Digitalne većine prezentovale su ove nedelje u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine u Novom Sadu.

U saradnji sa organizacijom forum ZFD, European Fund for the Balkans i Wikimedia Srbija u oktobru 2022. godine je pokrenut serijal besplatnih radionica digitalne pismenosti na kojima se učilo kako se formira sadržaj na Wikipediji.

Prvi sadržaji koji su izašli u javnost bili su posvećeni ženama u mirovnom i antiratnom pokretu tokom ratova 90-ih čija su imena prećutkivana ili nepoznata javnosti.

„U toku proteklih nekoliko meseci okupilo se 20 istraživačica i istraživača i uredili su i napisali blizu 100 članaka na srpskom i 40 na engleskom o ženama i pojmovima iz mirovnog i antiratnog pokreta od devedesetih do danas. Projekat nastavljamo i planiramo da izgradimo bazu znanja o ključnim događajima, pojmovima, inicijativama i naravno – ženama koje su nepravedno zaboravljene i čija su dela sistematski prećutkivana, a mogu biti značajan putokaz u današnje vreme“, rekla je jedna od koordinatorki projekta Marija Ratković.

Prema istraživanju iz 2008. godine procenat žena koje uređuju Wikipedia članke bio je samo 13 odsto, a danas je pao niže od 9 odsto.

Čak i kada su tu – registrovane urednice, njihov doprinos je procentualno neuporediv sa uređivačkim poslom muškog dela Wikipedija zajednice.

Prošlogodišnja studija je otkrila da su čak 41 odsto biografija nominovanih za brisanje bile biografije žena.

Od svih Wikipedia biografija, ženama pripada tek 17 odsto, ali se taj broj i smanjuje – jer zajednica koju čini 91 odsto muškaraca nije zainteresovana da se bavi sadržajima posvećenim ženama te ih često ne unosi na ovu planetarno poznatu digitalnu platformu.

Inače, kako ističu članovi projektnog tima, kroz platformu “Digitalna većina” se promoviše otvorenost, visoki etički standardi, građansko uključivanje i aktivan rad na inovativnim metodologijama koje su inkluzivne i koriste lako dostupne alate za prevazilaženje manjinskog i marginalizovanog položaja bilo da je u pitanju rod, rasa, godine ili invaliditet i barijere različitih vrsta.

Izbor za prezentaciju dosadašnjih projektnih rezultata u Novom Sadu motivisan je željom da se istraže imena i formiraju biografske jedinica žene iz Vojvodine koje su na bilo koji način dale doprinos antiratnim pokretima i dešavanjama od devedestih do danas.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari