Deo Predloga zakona o javnim preduzećima u kojem se predviđa mogućnost osnivanja preduzeća u oblasti informisanja samo je prepisan tekst iz postojećeg zakona. Nismo imali bilo kakve pretenzije da se bavimo tim pitanjem i zadiremo u Medijsku strategiju, ističe za Danas Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.



Povodom kritike medijske javnosti da je taj deo zakona u suprotnosti sa Medijskom strategijom koja predviđa povlačenje države iz medijskog vlasništva, Dinkić dodaje da je državni sekretar Ministarstva finansija i privrede juče razgovarao sa predstavnicima medijskih udruženja.



– Skupštinskom Odboru za finansije možemo uložiti sutra i odgovarajući amandman ako bude bilo potrebno, navodi Dinkić za Danas.

Državni sekretar tog ministarstva Vlajko Senić potvrdio je juče da je počeo razgovore sa predstavnicima medijske koalicije. Prema njegovim rečima, i Medijskom strategijom se „ostavlja mogućnost da se država u nekim specifičnim slučajevima bavi informisanjem“.

– Nesporno je da je informisanje delatnost od javnog interesa i nije postojala namera da se država bavi osnivanjem javnih glasila. Pokušaćemo to da razjasnimo sa predstavnicima novinarskih udruženja, a ako bude insistiranja, tekst zakona će biti dopunjen, čime će se objasniti na koje se to specifične slučajeve odnosi – objašnjava Senić.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže za Danas da je i ovo udruženje, ali i kompletna medijska koalicija, koju čini više novinskih udruženja, protiv ovog teksta zakona, koji direktno ruši Medijsku strategiju.

– Medijska koalicija je pozvala poslanike Skupštine Srbije da se usprotive takvom rešenju i da imaju u vidu da ono nije samo u suprotnosti sa Medijskom strategijom, nego i sa osnovnim načelima medijskih sloboda koja treba da važe u državama razvijene demokratije – napominje Obradović. On dodaje da će medijska koalicija o ovom problemu obavestiti i kancelariju OEBS-a u Beogradu, ali i Evropsku komisiju.

Miloš Stojković, član pravnog tima Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), kaže za naš list da je Zakonom o javnom informisanju i Medijskom strategijom predviđeno povlačenje države iz medija. Kao dva modela, kojima bi ovaj problem mogao biti rešen, Stojković navodi povlačenje ovog člana zakona ili jasno naznačavanje na koji bi način država mogla da otvara preduzeća u oblasti informisanja.

– U pojedinim evropskim država postoji skupštinski kanal i to je nešto što bi bilo prihvatljivo. Postoje i oblasti javnog informisanja u kojima bi država mogla da ima udela, a tiču se obaveštavanja javnosti o radu državnih organa. To su, na primer, Službeni glasnik ili različiti bilteni, koje izdaju državne institucije – ukazuje Stojković.

OEBS: Država ne može biti vlasnik medija

Pola Tide, v. d. šefa Misije OEBS u Srbiji, kaže za Danas da je Predlog zakona o javnim preduzećima u suprotnosti sa važećim medijskim zakonodavstvom, kao i sa Medijskom strategijom. „Strategija predviđa da država ili pravna lica koja finansira država ne mogu da budu vlasnici medija. OEBS poziva Vladu i Parlament da revidiraju ovaj predlog zakona, jer predstavlja kršenje obaveze koju je Srbija prihvatila, a koja predviđa povlačenje države iz medija“, naglašava Tide.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari