Đilas: Klađenje jeste legalan biznis, ali sprečiti da u tome učestvuju deca 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da kladjenje jeste legalan biznis i da ideja te stranke nije da se on ugasi, već da se napravi sistem u kome će svi koji to žele moći normalno da rade, a da se spreči da postanu zavisnici, kao i da se spreči da u tome učestvuju deca.

Đilas je kazao da su dobili upozorenje da će ih Udruženje priređivača igara na sreću, koje čine kladionice „Mocart“ i „Meridian bet“ tužiti jer im „nanose štetu“, zbog zahteva koje su iznosili u javnosti za „formalno ispunjenje zakona“, odnosno udaljenosti kladionica od škola, međusobnoj udaljenosti dve kladionice i plakata koji upozorava da je klađenje zabranjeno maloletnim licima.

„Ko hoće da tuži, neka slobodno tuži, ali taj problem postoji i mi kao društvo moramo da počemo da se bavimo njegovim rešavanjem“, rekao je Đilas novinarima na Karaburmi, nedaleko od osnovne škole kod koje se nalaze tri kladionice, na, kako tvrdi, manje od zakonski propisanih 200 metara.

Kazao je da bi o tome moglo da se razgovara u Skupštini Srbije, ali da nije pravi način da samo neko predloži zakon, da priča o tome i dobije političke poene, već da zaista dođe do dogovora za rešavanje problema.

Na pitanje da li gradska vlast ima sluha za taj problem, Đilas je kazao da je prema njihovim informacijama aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić počeo da meri rastojanja između kladionica i škola, ali da to nije uradila i Uprava za igre na sreću.

Pozvao je i Grad Beograd da prihvati njihov predlog Odluke kako treba da izgledaju kladionice, odnosno da „nema neonskih reklama, da ne šljašte celu noć i da ne privlače pažnju sa nekoliko stotina metara“, kao i da se razmotri da se reklame za kladionice emituju posle 22 sata i da edukatori idu po školama.

Đilas je apelovao i da se napravi nekakav sistem da nijedno dete mlađe od 18 godina ne može da uđe u kladionicu, gde bi moralo da pokaže ličnu kartu, kao i način da se spreči onlajn klađenje.

„Pozivamo državu da promeni svoju odluku koja je besmislena, da nema oporezivanja dobitaka u kladionicama, a oporezuje se loto i državna lutrija. I da se ta sredstva, koja se prikupe, preusmere pre svega za finansiranje lečenja ljudi koji su postali zavisnici“, dodao je predsednik SSP.

On je pozdravio humanitarne akcije koje rade kladionice, kao i pravljenje sportskih terena, ali ih pozvao da ne stavljaju reklame na te terene, jer na tim terenima najviše vremena provode deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari