Đilas od suda traži zaštitu od napada režima 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde podneće zahtev Prvom osnovnom sudu u Beogradu za donošenje privremene mere usmerene na državne organe kako bi predstavnike vlasti onemogućio da mu krše pretpostavku nevinosti, potvrdio je za Danas njegov pravni zastupnik Vladimir Todorić.

– Predstavnici vlasti već pet godina organizovano krše pretpostavku nevinosti Dragana Đilasa nazivajući ga lopovom, čime od njega prave narodnog neprijatelja. U ovoj zemlji medijski linč prethodi stvarnom linču. Niko ne može da garantuje da neko podložan takvoj propagandi neće pokušati da Đilasu ugrozi bezbednost, navodi Todorić.

On naglašava da će zahtevom insistirati da sud donese meru kojom bi predstavnicima državnih organa bilo zabranjeno da Đilasu krše pretpostavku nevinosti. Ukoliko sud odbije, dodaje Todorić, obratiće se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Zahtev za zaštitu pretpostavke nevinosti dolazi dan nakon što je ministar policije Nebojša Stefanović javno izneo podatak da se istražuje poslovni odnos Dragana Đilasa, dok je bio gradonačelnik Beograda, i bivšeg rukovodstva RTS-a.

– Postoji osnovana sumnja da su Đilas i njegovi zaposleni i to neki od najviše rangiranih u njegovoj kompaniji zajedno sa tadašnjim delom rukovodstva RTS učestvovali u ozbiljnoj korupciji vezano za kupovinu i prodaju sekundi različitih televizijskih emisija po uslovima koji nisu bili predviđeni zakonom, istakao je Stefanović, dodajući da će „sačekati da se istraga završi“ i da će to biti „velika korupcionaška afera“.

Dragan Đilas je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakao da je Stefanović slagao kada je govorio o istrazi.

– Moja kompanija je uvek radila sve u skladu sa zakonom, ja nisam u njoj od 2005. godine. Samim tim, nema nikakve istrage protiv mene, rekao je, dodajući da će na zasebnoj konferenciji dokazati da su njegove kompanije poslovale po zakonu.

Da li se vodi ili ne vodi istraga o poslovanju Dragana Đilasa juče nismo uspeli da saznamo od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pošto je portparolka na odmoru, a nije određena zamena.

Da je poslovanje Dragana Đilasa i RTS-a bilo problematično impliciralo se i u izveštaju Saveta borbu protiv korupcije o pritiscima na medije iz 2011. godine. Savet je u izveštaju preneo navode udruženja „Ujedinjeni televizijski eksperti – UTE“ koji tvrde da je RTS poveravao poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, „što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist čija se vrednost meri desetinama miliona evra“. Kao tipičan primer ovakve saradnje navodi se ugovor RTS-a sa producentskom kućom „NIRA Film&Television Consulting“ o serijalu „Vreme je za bebe“, producenta Nebojše Garića, koji je istovremeno i suvlasnik „Multikom grupe“ zajedno sa Draganom Đilasom. Prema navodima UTE, više meseci pre dodele ovog ugovora serijal sa identičnim sadržajem je pripremala ekipa RTS.

„Međutim, pre nego što je snimanje počelo, generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić je zaključio ugovor sa privatnom produkcijom“, stoji u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Savet ove navode nije mogao da proveri pošto je RTS i pored rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja odbio da im dostavi ugovore.

Za svadbu 13.000 evra

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, pored spornog dodeljivanja ugovora između RTS-a i nezavisnih produkcija, sporna je i vrednost zaključenih poslova. Pa tako je, primera radi, producentska kuća „Emotion“, čijih je 49 odsto akcija imala Multikom grupa, dobijala od RTS-a 12.948 evra po jednoj epizodi serijala „48 sati svadba“. RTS je sa „Emotionom“ potpisao dva ugovora o emitovanju 104 epizode „48 sati svadba“. Dragan Đilas je u trenutku pisanja izveštaja bio vlasnik četvrtine udela u marketinškoj agenciji Multikom grupa.

Junajted grupa: Vesić iz šahta plasira neistine

Junajted grupa saopštila je da vlast u Srbiji sprovodi kontinuiranu negativnu kampanju protiv kompanije SBB koja je u sastavu te grupe. „I pored činjenice da su vlasnici SBB renomirane međunarodne investicione kompanije BC Partners i KKR koje su među najvećim investitorima u Srbiji, vlast ne bira sredstva u korišćenju svih državnih institucija, od najviših do lokalnih, protiv naše kompanije“, piše u saopštenju. Naveden je poslednji primer organizovanih napada na kompaniju SBB postupak zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je „kao osvetu za izveštavanje televizije N1 na koje se javno žalio, izneo niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije“. „Obilazeći beogradske šahtove Vesić je optužio SBB da je ‘nelegalno’ razvlačila kablove, da ‘besplatno’ koristi gradsku infrastrukturu i da ‘krade’ struju“, navodi se u saopštenju. Junajted grupa je istakla da bi „bilo dobro da sledeći put pre izvođenja sličnih performansa, ovaj gradski činovnik istraži dokumentaciju o regularnim ugovorima SBB-a i javnog komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, jer je obmanjivanje javnosti krivično delo“ i ukazala da su svi poslovi s preduze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari