Najbolji igrači Srbije i Češke Novak Đoković i Tomaš Berdih opravdali su uloge favorita pa je rezultat u pobedama nakon prvog dana finala Dejvis kupa u Kombank areni izjednačen. Naš as je početnu prednost Srbiji doneo sigurnom pobedom nad Radekom Štepanekom od 3:0 (7:5, 6:1, 6:4), da bi prvi reket gostiju teže nego što se očekivalo, iako rezultat to ne pokazuje, savladao Dušana Lajovića takođe sa 3:0 (6:3, 6:4, 6:3).


Kako se i predviđalo, nakon očekivanog poravnanja rezultata, subotnja igra parova (16.00) mogla bi da odnese prevagu u celokupnom finalu između šampiona iz 2010. i aktuelnog branioca „salatare“. Kada je u pitanju sastav Srbije za dubl, selektor Bogdan Obradović nije želeo nakon prva dva singla da otkriva ko će na teren, ali se stekao utisak da će promeniti odluku i na teren poslati Nenada Zimonjića i Đokovića. Takvu mogućnost je opravdao činjenicom da se Novak protiv Štepaneka zadržao tek nešto više od dva sata na terenu, te da ima snage i volje za igru u parovima. S druge strane, za očekivati da će selektor Češke Vladimir Šafarik promeniti sastav i na teren poslati svoju najbolju kombinaciju koju čine Berdih i Štepanek. Česi će u ovom duelu biti favoriti zbog 13 pobeda u poslednjih 14 mečeva, ali i činjenice da su slavili u poslednja dva duela sa Srbijom. Naši momci će iza sebe imati punu Kombank arenu, koja je i ovaj put „položila ispit“ zbog zdušne podrške tokom oba susreta u petak.

Do vodećeg poena, kako se i očekivalo, Srbija je došla uz dominantnu igru Đokovića protiv Štepaneka. Naš as je startovao kao i u finalu završnog turnira u Londonu, odlučno i sa potpunom kontrolom igre, što mu je donelo brejk lopte i vođstvo od 4:2. Međutim, kada je Novak servirao za prednost u setovima, Štepanek se trgao i uspeo da dođe do brejka, a potom i do izjednačenja (5:5). Đoković je u tim trenucima još jednom demonstrirao psihološku veličinu, pa je sa dva gema u nizu okončao prvu deonicu. U istom ritmu drugi teniser sveta krenuo je i u drugi set, a kada je i drugim brejkom potvrdio dominaciju brojna gostujuća publika je utihnula. Štepanek je dao sve od sebe da se vrati što ga je držalo u igri do devetog gema treće deonice, a onda je Novak podigao tempo u svom stilu i priveo susret kraju.

Ohrabren tom pobedom borbeno je startovao i Lajović u svom prvom meču u karijeri na tri dobijena seta, ni manje ni više nego u finalu Dejvis kupa i protiv sedmog igrača planete. Sigurni servisi i početni elan pomogli su Lajoviću da izdrži do sredine prve deonice, ali je onda na videlo isplivala razlika koja se oslikava u više od sto mesta razmaka na ATP listi. Naš teniser nije mogao da istraje do kraja poena, a u tome mu nije pomogao ni odličan jednoručni bekhend. Tako je iskusni Čeh pravio samo po brejk u svakom setu, ali u ranoj fazi, što mu je potom omogućilo da privede meč kraju i izjednači u finalu.

Zastave i udaraljke džabe, ostalo „papreno“

Atmosfera se u Kombank areni zagrevala već od samog ulaza gde su posetioci dobijali udaraljke i zastave. Gužvi u hodniku su doprinosili štandovi sponzora, ali i oni gde je nešto moglo da se kupi, doduše samo za one sa dubljim džepom. Naime, hrana, piće i suveniri su bili dostojni finala Dejvis kupa sa „svetskim“ cenama pa je za kesicu kokica i konzervu koka-kole trebalo izdvojiti po 200 dinara.

Predsednik Nikolić, Vuk Jeremić…

Finale Dejvis kupa privuklo je brojne poznate ličnosti u Kombank arenu. Iz prvih redova iza aut linije Novaka Đokovića i Dušana Lajovića bodrili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rukovodstvo TSS na čelu sa predsednikom Vukom Jeremićem i Slobodanom Živojinovićem, zlatna olimpijka u tekvondou Milica Mandić, glumci Sergej i Branislav Trifunović, Bora Todorović i Milan Vasić, te pevač Kiki Lesendrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari