Đorđević: Od početka godine 21 smrt na radu 1Foto: Pixabay / jarmoluk

U Srbiji je ove godine broj radnika koji rade na crno manji za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordjević.

On je predstavljajući rezultat ovogodišnjeg rada svog ministarstva rekao da su obavljene 63.000 inspekcijskih nadzora, što je 38 odsto više u odnosu na godinu pre.

„Ti podaci dovoljno govore o tome kakvi su efekti medijske kampanje ‘Reci ne radu na crno’, koja je usmerena na direktnu borbu protiv sive ekonomije. Pored nje, ‘Jednaki’ je još jedna značajna kampanja koju ćemo da nastavimo da sprovodimo jer želimo da svi građani u Srbiji imaju jednaka prava“, kazao je Đorđević.

Ove godine je, kako je naveo, 21 radnik stradao na gradilištima, a inspekcija rada je evidentirala 697 teških, 55 lakih i 19 kolektivnih povreda.

„Inspekcija je u ovoj godine obavila 813 nadzora u slučajevima povreda na radu i podnela je 1.341 prekršajnu i 34 krivične prijave“, kazao je Đorđević.

On je najavio da će od 1. januara 2019. funkcionisati novi sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom, a istakao je aplikaciju koja pomaže osobama sa invaliditetom da lakše dođu do informacija koji objekti su im pristupačni.

Ta aplikacija za sada može da se koristi samo na teritoriji Beograda, „ali ćemo već u sledećoj godini tu mogućnost proširiti na teritoriji čitave Srbije“, rekao je ministar.

Po njegovim rečima, sve važnije raskrsnice u Beogradu su prilagođene osobama sa invaliditetom i na 509 semafora su postavljeni uređaji koji zvukom ukazuju koje svetlo je uključeno za pešake.

„Na taj način je grad Beograd postao prvi grad u Srbiji koji je pokrio sve svoje semafore zvučnom signalizacijom. U sledećoj godini ćemo sa tim nastaviti i nadam se da ćemo u narednim godinama pokriti i celu zemlju“, naveo je Djordjević.

Ministar je rekao da će u 2019. biti uveden šesti nacionalni SOS telefon koji će finansirati država.

Najavio je i reorganizaciju sistema centara za socijalni rad kako bi bili efikasniji u pružanju pomoći građanima, a planirano je da se poveća i broj socijalno-ekonomskih saveta.

Po rečima Đorđevića, jedan od ciljeva Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u 2019. je da „se ljudi u Srbiji ne samo zadrže, već i da se vraćaju“ i zato će se formirati stručni tim za rešavanje problema mladih i brigu o njihovim mogućnostima za posao.

„Planiramo Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu koji će nalagati da svi budu osigurani i da mogu da dobiju adekvatnu nadoknadu u slučaju da su oštećeni, bez da različite dokaze prilažu sudovima“, rekao je Đorđević.

Pomenuo je i penzije i rekao da je prosečna u Srbiji 228 evra, „ali trudićemo se da penzije budu veće“.

Đorđević je istakao da će smanjenje nezaposlenosti, uvođenje socijalnih karata i borba protiv „sive ekonomije“ biti prioriteti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari