Ubistvo žena i devojčica prema novom zakonu koji je juče potpisala brazilska predsednica Dilma Rusef biće oštrije kažnjavano nego do sada. Za ubistva povezana sa nasiljem u porodici predviđena je kazna između 12 i 30 godina, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednica Rusef je kazala da novi zakon šalje jasnu poruku ženama da će ih država štititi. Prema njenim rečima, 15 žena dnevno biva ubijeno u Brazilu.

U drugim slučajevima, kao što su ubistvo trudnica, porodilja, devojčica ispod 14 godina starosti ili žena starosti više od 60 godina – novi zakon predviđa čak duže zatvorske kazne.

Novim zakonom ubistvo žena biće tretirano kao bilo koji zločin koji uključuje nasilje u porodici, nepoštovanje vlasti ili diskriminaciju žena. Sličan zakon uveden je i u drugim zemljama Latinske Amerike kao što je Salvador, gde je najveća stopa ubistava žena u svetu.

Predstavnica UN u Brazilu Nadin Gasman kazala je da zakon određuje ubistvo žena kao specifičan fenomen te da je ovakva vrsta zakona preventivna po prirodi.

Novi zakon dopunjuje zakon iz 2006. koji je potpisao tadašnji predsednik Luis Inasio Lula da Silva. Poznat kao zakon „Maria da Penja“, donet je u čast Marije da Penja Maije, koju je muž tukao 14 godina i dva puta pokušao da ubije, zbog čega je danas nepokretna. Ona je postala simbol pokreta za ženska prava u Brazilu.

Predsednica Rusef je još avgusta 2013. potpisala zakon koji zahteva od svih bolnica da obezbede tretman za žrtve silovanja protiv polno prenosivih bolesti i HIV/AIDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari