Ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora sa EFG Eurobankom, kojim će se preduzeću Nuklearni objekti Srbije odobriti kredit od 25 miliona dolara, kako bi se obezbedila sredstva za transport istrošenog nuklearnog goriva u Rusiju – rekao je za Danas Radojica Pešić, direktor JP Nuklearni objekti Srbije.

On je dodao da se u Institutu „Vinča“ trenutno prepakuju jedinice visokoobogaćenog istrošenog uranijuma iz manjih u veće posude, kao i da će čitav proces biti gotov do kraja godine.

– U proteklih mesec i po dana, prebačena je četvrtina goriva. Svih 8.000 jedinica do kraja godine biće prepakovano, ubačeno u specijalne kontejnere i transportovano u Rusiju. Time će opasan nuklearni otpad biti vraćen u zemlju porekla, a obaveze Srbije prema međunarodnoj zajednici u toj oblasti, ispunjene – ističe Pešić. Navode nekih stručnjaka iz Vinče da se prepakivanje vrši na način koji nije bezbedan, naš sagovornik ocenjuje kao „proizvoljne“ dodajući da dolaze od ljudi koji nisu kompetentni.

– Proces je u potpunosti bezbedan. Prepakivanje se vrši u bazenu ispod vode, a započeto je nakon usvajanja „Finalnog izveštaja o sigurnosti“. Dokument je odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju, Ministarstvo nauke i ruski partneri, jer su i gorivo i reaktor ruske proizvodnje. Izveštaj o sigurnosti pisan je na 100 strana i u njemu se nalazi i nekoliko scenarija o mogućim akcidentima i tačnim zaduženjima šta ko u tom trenutku treba da radi – objašnjava Pešić. On dodaje da su akcidentne situacije moguće jedino u slučaju prirodnih kataklizmi, poput zemljotresa.

– Kada gorivo bude prebačeno u Rusiju, pristupiće se dekomisiji reaktora. Nakon toga država će doneti odluku šta će biti sa zgradom u kojoj se reaktor nalazi, u zavisnosti od raspoloživih sredstava. Možda bude i srušena – ocenjuje Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari