Međusobne tužbe za genocid svakako su utjecale na političke i druge odnose Hrvatske i Srbije. To je i razumljivo, jer ne možete očekivati od ljudi koji se međusobno tuže da zajedno piju kavu i prijateljski čavrljaju. Tako je i s državama.

No, u cijeloj toj situaciji je dobro da se odnosi nisu dodatno zategnuli i da dvije države, putem medija i na druge načine, ne vode verbalni rat, koji bi međusobne odnose mogao u značajnoj mjeri pogoršati. Rekao bih da se više radi o zastoju u međudržavnim odnosima nego o njihovu nazadovanju, ocenjuje za Danas hrvatski novinar Drago Hedl.

  • Kako vidite tok sudskog procesa između Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu? Kakav bi mogao da bude ishod? Kakve posledice on može da ima?

– Dvije strane nisu se mogle dogovoriti o povlačenju međusobnih tužbi, pa je prepušteno da spor riješi Međunarodni sud pravde u Hagu. Na kraju, to je možda i dobro, jer će presuda, ma kakva bila, staviti točku na „i“ oko tog problema. Kad jednom bude donesena, imat ćemo meritorni stav međunarodnog tijela kojeg će morati poštivati obje strane. Teško je prognozirati ishod, no kada do njega dođe, iznimno je važno da i Hrvatska i Srbija prihvate presudu.

  • Ovih dana je predsednik Ivo Josipović, u pauzi između obrazlaganja tužbi, izjavio da Hrvatska neće prestati da slavi akciju Oluja, u kojoj je 1995. godine iz te države proterano oko 250.000 Srba, a njih oko 1.600 ubijeno. Kako to komentarišete?

– Hrvatska Oluju slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zbog činjenica da je tom vojnom akcijom praktično završen rat i u ustavno pravni poredak vraćen dio koji do tada nije bio pod kontrolom Zagreba. Činjenica je da su u toj operaciji počinjeni zločini i da svi krivci za to nisu kažnjeni. Također je činjenica da je velik dio srpskog naroda tada napustio područja na kojima se vodila operacija. No, to je bila legitimna vojna akcija. Da su krivci za zločine u Oluji kažnjeni i da je proces povratka izbjeglica bio brži i masovniji, vjerujem da pitanje obilježavanja godišnjica Oluje nitko ne bi postavljao.

  • Da li je moguće da posle okončanja haškog procesa konačno dođe do katarze u regionu?

– Haška presuda, kad bude donesena, sigurno će biti važna, ne samo za međusobne odnose Zagreba i Beograda, već i za odnose u regiji. Bit će dobro ako presuda dovede do katarze. To bi trebao biti smisao svake presude, mada, nažalost, presude znaju izazvati i suprotni učinak. Katarza je preduvjet za pomirenje. Ono može biti istinsko jedino ako se svi suoče sa svojim dijelom krivnje i odgovornosti.

Objektivnost medija

* Zanimljivo je i izveštavanje hrvatskih medija o haškom procesu. Dok jedna grupa „nacionalno osvešćenih“ medija i komentatora nastoji da odbrani „čistotu domovinskog rata“, drugi, koji pripadaju „antifašističkoj levici“, tvrde da Srbija nije jedini krivac za dešavanja iz devedesetih? Kako ovo komentarišete?

– Mediji u Hrvatskoj, s nekim izuzecima, objektivno pišu o toku suđenja. Nema „sipanja ulja na vatru“, a tome su sigurno pridonijele riječi ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je prvoga dana suđenja rekao kako je na Hrvatskoj da iznese dokaze i argumente, a na sudu da donese presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari