Najavljeni zbor radnika Poljoprivredno industrijskog kombinata ‘’Pešter’’ AD, kome je trebalo da prisustvuje većinski vlasnik Đura Obradovići predstavnici lokalne vlasti Sjenice, radi postizanja dogovora o ispunjenju jedinstvenih zahteva sindikata radnika i manjinskih akcionara, nije održan prošlog petka zbog, kako je rečeno, neodložnih obaveza većinskog vlasnika, koji tog dana nije mogao da dođe.

Obradovićje ipak došao u sredu 4.marta, kada je komisija Agencije za privatizaciju redovno kontrolisala poštovanje kupoprodajnog ugovora. U njihovom prisustvu, većinski vlasnik je održao sastanak sa predstavnicima radničkih sindikata i manjinskih akcionara. Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, Obradovićje u žurbi napustio Upravnu zgradu, nagoveštavajući novinarima da je postignut dogovor i najavljujući da će u utorak ponovo biti u Sjenici.

Kako smo naknadno saznali od predstavnika sindikata, Obradovićje u prisustvu agencijske komisije obećao da će do naredne srede isplatiti zaostale lične dohotke radnicima, jer bi u suprotnom, kako su upozorili članovi komisije, moglo doći do raskida kupoprodajnog ugovora. Što se tiče investicionih ulaganja u proizvodne kapacitete Kombinata, saznali smo da je većinski vlasnik ostao pri stavu da ulaganja neće biti, sve dok se ne izvrši preregistracija kompletne kupljene imovine. ‘’Ja sam ogorčen na predstavnike opštinskog rukovodstva koji, i pored pismenog i usmenog poziva, nisu našli za shodno da lično dođu na ovako važan sastanak, niti da pošalju stručna lica za imovinsko-pravne odnose, kako bi se postigao dogovor o spornom zemljištu sa većinskim vlasnikom’’, izjavio je za Sandžak Danas Mirsad Kurtović, predsednik Samostalnog sindikata i savetnik generalnog direktora PIK ‘’Pešter’’ AD.

Kurtovićje rekao da su svojim nedolaskom, predstavnici vlasti samo produžili agoniju zaposlenih u Kombinatu i dodao da je umereni optimista kada je u pitanju dogovor sa većinskim vlasnikom. Sadija Rožajac, predsednica sindikata Solidarnost je izjavila da većinski vlasnik svu krivicu pokušava da svali na opštinu, i da ona, ni nakon ovog sastanka, nema mnogo razloga za optimizam. I pored različitih utisaka o održanom sastanku, predstavnici oba sindikata su rekli da neće odustati od jedinstvenih zahteva, koje su usaglasili zajedno sa manjinskim akcionarima Kombinata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari