Domovina i znanje 1

Petak, 31. avgust

Samo dan po okončanju velikog naučnog skupa NSF – Srbija i Zapadni Balkan o nauci o podacima, koji je Intersection organizovao sa Matematičkim institutom SANU i Arheološkim institutom, uz podršku američke Nacionalne fondacije za nauku i našeg Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naši gosti, najbolji američki matematičari, profesori kompjuterskih nauka, veštačke inteligencije, mašinskog učenja, genetike, arheologije i matematike, sa Harvarda, MIT-a, Templa, Ratgersa, Northeasterna, Univerziteta u Pensilvaniji i Teksasu, javljaju da su spremni da opet dođu u Srbiju i ovaj put ostanu duže – čak ceo semestar, kako bi radili sa našim naučnicima i studentima. Razmišljam kako je blagotvorno dobiti i međunarodnu potvrdu potvrdu onoga što mi već dugo znamo – da Srbija ima potencijal za to da svoj razvoj bazira na znanju.

Subota, 1. septembar

Stiže poziv iz NJujorka da budemo suorganizatori UN projekta Blockchain for Impact. Seta Bogosian, zadužena u NSF-u za sajberfizičke infrastrukture i robotiku, javlja da su spremni da nas uključe u program „laboratorija uživo“ (living labs). Koleginica na čelu strateškog komiteta makedonskog Inovacionog fonda predlaže da udružimo snage. Da li je moguće da sve ono na čemu smo godinama radili počelo istovremeno da dobija veliki zamah?

Nedelja, 2. septembar

Kao članica Harvard borda i direktorka Harvard alumni asocijacije za Evropu,

pozvana sam na inauguraciju novog predsednika Harvard univerziteta. Priznanje i za Srbiju, i potvrda da smo dobrodošli svuda gde vlada meritokratija.

Ponedeljak, 3. septembar

Milena kreće u VII razred! U školi je danas samo do podneva, taman da stignem i u SANU na predavanje dr Burginjona, velikog francuskog matematičara, i saradnika jednog od mojih mentora dr Zorana Markovića, dugogodišnjeg direktora MISANU. Burginjon je na čelu Evropskog istraživačkog saveta (deo Horizonta 2020), razgovaramo o ideji da Zapadni Balkan dobije veću podršku u naučnom programu Evropske komisije.

Utorak, 4. septembar

Na radnom doručku sa ministrom finansija razgovaramo o mogućim podsticajnim poreskim merama za istraživanje i razvoj. Nebojša sa mojim kolegom, mladim arhitektom sa Harvarda Stefanom Stanojevićem, koji je bio od neprocenjive pomoći u svim elementima NSF skupa, razrađuje idejno rešenje za Lu kafe, za koji u šali kažemo da će nam savršeno odgovarati za sastanke Intersection instituta, radne i manje radne.

Sreda, 5. septembar

Pripremamo sugestije za Nacrt zakona o Fondu za nauku. Radosni što će Srbija biti i institucionalno spremna za finansiranje nauke po najvišim profesionalnim standardima.

Četvrtak, 6. septembar

Dan počinje radnom šetnjom na Adi sa koleginicom iz Inicijative Digitalna Srbija, koja okuplja neke od naših najdalekovidijih kompanija – Sage, Nordeusa, Rajfajzena. Mnogo su nam pomogli, uz Crowne plazu, Orion Telekom, Trizmu, Atos i Inovations, u saradnji sa američkim kolegama. To su ljudi koji pokazuju, ličnim primerom, da se domovina brani znanjem i dobrim vaspitanjem. Sledi sastanak sa kreativnim delom Intersectiona, rediteljom Željkom Mirkovićem, autorom svetski poznatih dokumentarnih filmova, i predsednikom Multikultivatora Vladimirom Đorđevićem, koji predstavlja Berklee College of Music, iz Bostona, u ovom delu sveta. Tema: predstojeće promocije filma „Teslin narod“ o našim najuspešnijim sunarodnicima u SAD-u. Podsećamo se jurcanja po MIT-u, Tafts-u i New England Conservatory of Music tokom snimanja ovog izuzetnog ostvarenja koje želi da doprinese poboljšanju imidža Srbije u svetu. Stiže i Đorđe Ogrizović, jedan od naših najmlađih članova, pobednik Međunarodne olimpijade mladih naučnika. Preciziramo nastavak saradnje sa 50 mladih kolega iz Matematičke gimnazije, sa ETF-a, FON-a, TMF-a i Računarskog fakulteta, koje je Đorđe, sa Mašom Tiosavljević, iz Matematičke, maestralno koordinirao prethodnih meseci. Vreme da se preda tekst za Danas, kome smo zahvalni za pažnju koju daje temama za koje verujemo da su najvažnije za Srbiju.

Autorka je potpredsednica Centra za nauku i inovacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari