Dragan Đilas: Ana Brnabić ne treba da govori da Boris Tadić vodi antisrpsku politiku 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Smatram da je mesto i predsendiku Srbije i predsedniku Hrvatke u Jasenovcu. Treba izbegavati sve što pravi tenzije. Ako je poseta zvanično najavljena trebalo je da bude odobrena. To je logična stvar, ali nemam dovoljno podataka. Mnogo strašnije su mi izjave nastale posle. Nisam čovek koji će bilo koga zbog političkih stavova nazivati ustašama – rekao je lider SSP Dragan Đilas komentarišući zabranu Hrvatske da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode u Jasenovac, zbog kako navode nepoštovanja diplomatskih procedura.

On je povodom izjave premijerke Ane Branbić da predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić vodi antisrpsku politiku, rekao da to ne treba raditi.

– Ne treba tako govoriti, niti nekog nazivati izdajicom. Šansa je da se to primeni u parlamentu – naveo je lider SSP.

A rad u parlamentu bio je i jedna od tema jučerašnjih konsultacija na koje je Đilas otišao kod predsednika Vučića, a Tadić je tu odluku nazvao licemrnom.

Upitan da to prokomentariše, Đilas je najpre rekao samo „dobro“.

A zatim dodao da su Tadić i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, svašta o njemu rekli proteklih nekoliko meseci.

– Mogu da odgovorim argumetima, ali pitanje je šta će od toga što su oni rekli poboljšati građanima život, da lakše prođemo zimu, kako da živimo bolje. Rasprave u opoziciji ne doprinose tome i neću da budem deo toga. Mi smo najveća opoziciona stranka, koja smatra da je odgovornost važna u politici. Najveći smo kritičari vlade ali nećemo biti opozicija Srbiji. Već mesecima nisam nikome odgovorio – kazao je Đilas.

 

O odnosima u opoziciji

Na podsećanje voditelja da u NS kažu da je on nametnuo Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, koji mu je posle izbora okrenuo leđa odnosno otišao svojim putem, i na pitanje da li je komunikacija među opozicijom pred izbore mogla da bude bolje, odgovara da komunikacija niej bila loša.

– Nije moglo doći do potpunog jedinstva jer koalicija Moramo nije to htela i to je njihovo pravo. Kandidat za predsednika je određen 1. februara kada su već rapisani izbori. Istraživanja su pokazala da je on najbolji kandidat. On je dobio 18 odsto i više od naše liste. Njegovo pravo je da promeni stav da neće praviti stranku i baviti se politikom – naveo je Đilas.

Upitan zašto se nije konsultovao sa ostatkom koalicije oko razgovara s Vučićem, kaže da to baš nije tačno.

– DS i NS su bile porotiv, a PSG i PZP za. Poziv je upućen svima i ja sam to prihvatio. Dobro je što smo razgovarali i zaključili da su novi izbori u Beogradu najbolje rešenje, jer je došlo do političke krize. Cela koalicija je tražila nove izbore, razlika je bila da li treba razgovarati ili ne. Smatrao sam da je na meni odgovornost da izađemo iz podela i pokušamo da razgovaramo – kazao je Đilas.

On je ponovio da je Vučiću na konsultacijama rekao da će podržati zakone koji su dobri bilo da dolaze od vlsti ili opozicje, ali i ad se nada da će vlast podržati i dibrer predloge iz opozicije.

O vladi nacionalnog spasa

Na pitanje da li bi odbio ili prihvatio učešće u vladi nacionalnog jedinstva, postavlja pitanja šta je to nacionalno jedinstvo.

– Kako ga definišemo uopšte. Ne mislim da treba da robujemo i formiramo vlade od velikih reči nego da definišemo strateške stvari koje su od nacionalnog interesa i oko toga pokušamo da se dogovorimo – odgovorio je Đilas.

Upitan o inicijativi o podizacnju cenzusa na pet odsto, kaže da je se SSP za to zalaže ali i da treba promeniti izborni sistem koji bi bio kombinacija većinskog i proporcionalnog.

O Kosovu

Govoreći o Kosovu rekao je da treba izbegavati sukobe i održavatiu dijalog.

– Spremni smo za mnoge stvari ali ne i priznanje što je naša crvena linija. Normalizacija odnosa je početak pomirenja u regionu. Jel možemo da se dogovrimo oko tablica sa Albancima na Kosovu. Bio sam u Albaniji pre mesec dana i lepio sam stikere preko tablica. Dosta je ponižavajuće, posebno jer mi smatramo da je to deo teritorije Srbije. Dajte da to rešimo, kao i saradnju u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu…. – rekao je Đilas.

On konstatuje da je lakše je bilo dogovarati se sa onima koji su optuživani za svakakva zverstva nad našim narodom nego sa Aljbinom Kurtijem, premijerom Kosova.

O sankcijama Rusiji

Upitan koja je kalkulacija Srbije da uvede sankcije Rusiji odgovara da ne veruje da ćemo nešto dobiti.

– Neću da kažem da su sankcije metod da se problem reši. Zato smo i u kampanju imali stav da smo protiv sankcija. Ali živimo u Evropi i sve zemlje, osim Srbije i Belorusije, su prihvatile to kao jedinu politiku. Naše odbijanje da to prihvatimo nas dovodi u situaciju da posledice mogu biti katastrofalnejer su nam naveće investicije iz EU i Nemačke. Kada bi se one povukle stotine hiljada radnih mesta bi bilo ugroženo. Mi samo u top pet najsiromašnijih zemalja i svaka kriza nas boli jer već teško živimo – objasnio je on.

Kako je dodao, mogućnost da Srbija ostane neutralna ne postoji.

Stav o genocidu u Srebrenici

Na pitanje da li je u Srebrenici počinjen genocid, odgovara da nije pravnik i da neče da daje pravne kvalifikacije bilo kog zločina.

– Činjenica je da je tamo bio zločin koji je na sramotu našeg naroda iako su ga uradili pojedinci. Međunarodni sud pravde je to kvalifikovao. Mi kao država smo dužni da poštujemo presude MSP ali kao pojedinci možemo imati svoj stav – smatra Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari