Društvo sudija Srbije zatražilo je juče od članova Visokog saveta sudstva da podnesu ostavke kako bi započeta reforma pravosuđa mogla da se nastavi.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, najavila je da će, ukoliko članovi Visokog saveta sudstva ne podnesu sami ostavku, društvo novoj vladi predložiti izmene zakona, koji će omogućiti izbor novih članova tog, kako je rekla, „najvišeg organa vlasti u pravosudnom sistemu“.

             – Sadašnji sastav Visokog saveta sudstva izgubio je poverenje i legitimitet zbog čega predstavlja ozbiljnu prepreku u ispravljanju grešaka koje su počinjene u dosadašnjem toku reforme pravosuđa, napomenula je Boljevićeva. Prema njenim rečima, smanjen broj sudija, nova mreža sudova i reizbor sudija doveli su pravosudni sistem u „vanredno stanje“, što potvrđuju i odluka Ustavnog suda da se na posao u roku od 60 dana vrati određen broj sudija i tužilaca.

             Boljevićeva je dodala da je u narednom periodu neophodno preispitati određene zakone koji su doneti nakon reforme pravosuđa.

 

O ombudsmanu

           

Na konferenciji za novinare bilo je reči i o isteku mandata ombudsmana Saše Jankovića. Boljevićeva je istakla da je Janković svoju funkciju u prethodnom petogodišnjem mandatu obavljao na stručan i nepristrastan način i pozvala vlasti da ga što pre ponovo imenuju na ovu funkciju. – Pozivamo vlasti da imaju u vidu i mišljenje civilnog sektora, koje nepodeljenu podršku pruža upravo Saši Jankoviću, ukazala je Boljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari