U odluci o izdavanju lekova na recept u privatnim apotekama, koju je donelo Ministarstvo zdravlja, nije sporan samo rok Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje(RFZO) za plaćanje izdatih lekova, već i to što država ne daje nikakve garancije za plaćanje onome ko izdaje lekove. Upravo to mnoge privatne apoteke može dovesti do zatvaranja. Takođe, treba napomenuti da se za većinu lekova PDV plaća na 30 dana, a apoteke će novac dobiti tek posle 150 dana – kaže za Danas Saša Stojanović, vlasnik privatne apoteke Benefarm.

Prema njegovim rečima, većina privatnih apotekara je raspoložena za uključivanje u sistem izdavanja lekova na recept, jer su na to čekali 20 godina, ali bi trebalo ispraviti brojne propuste u odluci. Takođe, naš sagovornik napominje da prilikom pisanja odluke nije konsultovana Farmaceutska komora, kao ni relevantna udruženja.

I farmaceutske asocijacije koje obuhvataju državne i privatne apoteke, ukazale su da odluka ministarstva, koju načelno podržavaju, može dovesti mnoge apoteke u nezavidan položaj. One su ukazale da će državne apoteke upasti u ozbiljnu finansijsku krizu sa perspektivom zatvaranja, jer su potpuno nepripremljene za ulazak u tržišnu utakmicu sa privatnim apotekama, a individualne privatne apoteke će ili propasti ili se utopiti u moćnije apotekarske lance.

„Ovakav scenario lako otvara mogućnost jeftine kupovine posrnulih apoteka, a time se stvaraju povoljni uslovi za stvaranje jednog velikog monopolskog lanca apoteka, koji bi postao atraktivan za preprodaju inostranom kapitalu. U tom slučaju bi uticaj države na cene i dostupnost lekova bio problematičan, a građani osuđeni na profitabilne cene lekova“, ukazali su Farmaceutska komora Srbije, Savez farmaceutskih udruženja Srbije i Savez privatnih apotekara Srbije.

Kako su naveli, postoji bojazan farmaceutskih profesionalaca da se dugo očekivana odluka o uključenju privatnog sektora u zdravstveni sistem može uspešno i kvalitetno primeniti bez temeljne pripreme i dodatne regulacije, niti realizovati u najavljenom kratkom roku, pogotovo u aktuelnom trenutku nedostatka novca u RFZO.

„Apelujemo na Ministarstvo zdravlja da sačini realni okvir dinamike implementacije Odluke o izdavanju lekova na recept u privatnim apotekama, i to na osnovu analize stanja u apotekarskoj delatnosti, te da se donese dokument o nacionalnoj politici o lekovima ili/i zakonska i podzakonska akta koja bi onemogućila navedeni scenario“, navode farmaceutske asocijacije. 

RFZO: Prvi ugovori iduće sedmice

RFZO potpisaće u utorak, 15. januara, prve ugovore sa privatnim apotekama o izdavanju lekova na recept. Kako se navodi u najavi, prvi ugovori će biti potpisani sa apotekama „Ivančić i sinovi“, „Apoteka 101 farm“ i „Lipa lek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari