Na Kosovu prodaja antibiotika bez recepta, farmaceutski tehničari daju instrukcije o primeni 1Foto: EPA-EFE/JORGE TORRES

U prištinskim apotekama osim novca nije potrebno ništa da bi građani dobili antibiotik, pa ni recept lekara, a farmaceutski tehničari daju instrukcije o primeni antibiotika, piše danas Radio Slobodna Evropa.

Na Kosovu je na snazi zakon i administrativno uputstvo kojima se zabranjuje prodaja lekova bez recepta. Međutim, oni se ne poštuju. Prema Zakonu o zdravstvu i zakonu o lekovima, kazna za prodaju lekova bez recepta je 1.000 evra.

U administrativnom uputstvu o receptima u zdravstvenom sistemu Kosova piše da „farmaceut ima pravo da izdaje samo lek koji je stoji u receptu“ najviše do tri dana nakon što je lekar pacijentu prepisao antibiotik.

Član Farmaceutske komore Kosova Škumbin Jusufi rekao je da Kosovu nedostaju farmaceuti, koje u apotekama na Kosovu često zamenjuju farmaceutski tehničari.

„Mislim da oni prave najveću zloupotrebu jer ne znaju prednosti i nedostatke antibiotika, tehničar ne zna šta izdaje. Kod nas posle 15 časova 99 odsto apoteka radi bez farmaceuta i bez kompetentnih ljudi“, kaže Jusufi.

Mikrobiolog sa Univerziteta u Prištini Ljulj Raka napominje da zloupotreba antibiotika dovodi čovečanstvo u opasnost od pojave i širenja rezistencije na antibiotike.

„Antibiotici se ne smeju davati bez lekarskog recepta. Ako postoje zakoni, oni se moraju sprovoditi. Mora da reaguje i inspektorat. S druge strane, i sami građani Kosova treba da znaju da greše ukoliko kupuju antibiotike bez konsultacije sa lekarom“, rekao je Raka.

Predsednik Udruženja za prava pacijenata na Kosovu Besim Kodra navodi da neograničen pristup antibioticima simbolizuje nivo zdravstvenog sistema na Kosovu.

Prema njegovoj oceni, to pokazuje nedostatak poverenja u zdravstvo, kao i nedostatak kontrole države nad apotekama, koje prodaju lekove bez lekarskog recepta – posebno antibiotike koji mogu da naškode pacijentu.

Kodra ističe da je Udruženje koje vodi više puta tražilo od inspekcije i drugih nadležnih institucija da preduzmu mere prema ustanovama koje prodaju lekove bez lekarskog recepta.

„Obično se pravdaju nedostatkom inspektora. To pokazuje i koliko se droge prodaje na crno“, zaključuje Kodra.

Farmaceutska inspekcija, koja deluje u okviru Ministarstva zdravlja, navodi da su tokom 2023. godine obavili 932 kontrole, tokom kojih su naišli na nepravilnosti i preduzeli kaznene mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari