"Izmislili intervju i napisali da mi je otac umro od hemoroida": Osim Bojića, žrtva internet prevaranata je i lekar Aleksandar Milošević 1foto EPA-EFE/Andre Coelho

Profesor dr Aleksandar Milošević, specijalista urologije i hirurg, žrtva je prevare na internetu u kojoj su zloupotrebljeni njegov identitet, ime i fotografija za reklamiranje preparata protiv hemoroida, baš kao što se to desilo i prof. dr Milovanu Bojiću, direktoru Institua za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, ali je u pitanju preparat protiv visokog pritiska. Obojica su pokrenula postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu.

Kako prof. dr Milošević kaže za Danas, na potpuno nepoznatom internet sajtu pojavio se lažni intervju sa njim, koji se u oktobru prošle godine delio po društvenim mrežama, u kojem on preporučuje građanima preparat protiv hemoroida, a što je još čudnije, u kojem se tvrdi da je njegov otac preminuo upravo zbog tog zdravstvenog problema.

„Osećao sam se jako loše. Isto mi je bilo i zbog mnogobrojnih poziva mojih pacijenata koji su, pre nego što su pročitali to, bili na pregledu kod mene. Pitali su me:“Zašto mi niste dali taj preparat?“ Osim njih, zvali su me i ostali pacijenti da provere da li je sve što sam navodno tamo izgovorio istina. Druga stvar, u pitanju je čista laž, pisalo je da mi je otac umro od hemoroida, što nema veze s istinom. Zato sam i pokrenuo postupak. Umesto da radim svoj posao, morao sam da idem na dve, tri televizije i demantujem sve što je pisalo u tom intervjuu“, priča prof. dr Milošević.

"Izmislili intervju i napisali da mi je otac umro od hemoroida": Osim Bojića, žrtva internet prevaranata je i lekar Aleksandar Milošević 2
Foto: Carina

On dodaje da takve reklame mogu da zavedu građane i oni da naruče preparat koji bi mogao da bude opasan po njihovo zdravlje.

Opasna internet zloupotreba

„Mene su zloupotrebili za reklamu neregistrovanog leka u Srbiji. Opasno je, jer u tim tabletama može da bude i neki otrov. Setite se da su upozoravali i stručnjaci iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), još pre nekoliko godina, da se ne kupuju lekovi putem interneta jer u njima mogu da budu razne opasne suptance, uključujući i otrov za pacove“, upozorava taj lekar.

Prof. dr Milošević dodaje da je video šta se pojavilo o njegovom kolegi prof. dr Bojiću i šta je on tim povodom saopštio, uključujući da je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva.

„Isto sam uradio u oktobru i do danas nemam povratnih informacija dokle je taj slučaj stigao, niti me je iko pozvao tim povodom“, ističe on.

Prof. dr Radan Stojanović sa Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu dodaje da se po lek ili suplemnte ide kod lekara u ordinaciju i nikad, nikako se ne kupuju, naručuju putem interneta i društvenih mreža.

"Izmislili intervju i napisali da mi je otac umro od hemoroida": Osim Bojića, žrtva internet prevaranata je i lekar Aleksandar Milošević 3
Prof. dr Radan Stojanović, Foto: Privatna arhiva

– Društvene mreže nisu validan izvor informacija o lekovima i lečenju. Na društvenim mrežama generalno caruje nekompetetnost i nude se brza i laka rešenja za zdravstvene probleme. Najčešće to rade osobe lišene bilo kakvih medicinskih znanja. Kada takvo nuđenje nije bilo dovoljno, trebalo je smisliti nešto bolje i onda su iskorišćeni poznati lekari, odnosno izmišljene su njihove izjave“, navodi prof. dr Stojanović.

Prema njegovim rečima, na internetu se otkrivaju „baš strogo čuvane tajne lečenja bolesti“.

„U stilu `sada ćete saznati zašto bogati ne boluju od od ovih bolesti ili ovu tajnu su čuvali od vas, a sada postaje i vama dostupno`, što je prijatna muzika za uši građana koji imaju zdravstvene probleme kada je lako da nasednu na prevaru. Kockanje sa zdravljem je naručivanje lekova i suplemenata putem mreža i interneta jer ne znate šta ste naručili. Možete da naručite falsifikovani lek koji može imati istu aktivnu supstancu, (susptanca koja leči bolest prim.aut.) kao originalni, različitu aktivnu supstancu ili farmakološki indiferentnu supstancu“, objašnjava on.

Lekovi sa interneta mogu da sadrže i mišomor

Kako dodaje, u svemu tome može biti problem doziranja i nečistoća.

„Kod sportista uzimanje takvih supstanci može dovesti do pozitivnog doping testa i ugrožavanja karijere. Takođe, ako je u lažnom leku druga aktivna supstanca u odnosu na pravi lek, mi ne znamo koja je. U leku ozempik, na primer, koji se daje za lečenje dijabetesa tip 2, u Austriji i još nekim zemljama, umesto aktivne supstance semaglutid, pronađen je insulin za lečenje dijabetesa tip 1. A ozbiljno neželjeno dejstvo insulina je hipoglikemija ili pad šećera u krvi koje može i fatalno da se završi“, upozorava dr Stojanović i dodaje:

„Osim toga, u preparatu se mogu naći mišomor i druge štetene susptance. Najbenignija varijanta je da nema aktivne susptance kada izostaje lečenje“.

Podsetimo, prekjuče je dr Milovan Bojić obavestio javnost da je žrtva prevare u kojoj je iskorišćena veštačka inteligencija, odnosno prikazivanjem njegove slike i izmišljenog intervjua, u kojem je korišćen njegov generisan glas za reklamiranje tableta protiv viskog pritiska.

Otrovi za pacove, pesticidi, cement

Prema objavljenim podacima u aprilu prošle godine, u falsifikovanim lekovima na crnom tržištu u Srbiji mogu se naći i otrovi za pacove, ostaci cementa, pesticidi i drugi kontaminirani sastojci.

Ove podatke je za RTS izneo Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata.

Kako je naveo, društvene mreže i sajtovi napravili su veliku pometnju, te građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente. On je poručio i da je, ipak, došlo do istorijskog pada u prodaji nelegalnih lekova.

Isti izvor navodi da je u Srbiji identifikovano preko 6.700 oglasa za nelegalnu prodaju dijetetskih suplemenata, koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari